◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.04.2024

Continuarea Seratelor „Eminescu, jurnalistul”

În primitorul spațiu oferit cu generozitate de Centrul Cultural „Mihai Eminescu” (Str. J. L. Calderon, nr. 39, sector 2, București), joi, 19 octombrie a.c. a început ediția de toamnă a Seratelor Eminescu, jurnalistul”, eveniment de prestigiu organizat de către Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România.

În prezența unui numeros public, moderatoarea Seratei, talentata actriță Claudia Motea, a mulțumit mai întâi gazdelor pentru colaborarea fructuoasă cu organizatorii acestei tradiționale manifestări culturale, dând apoi cuvântul Președintelui UZPR, Domnul Sorin Stanciu. Domnia sa a subliniat relevanța acestei manifestări, simbol al iubirii și respectului nostru pentru marele Mihai Eminescu. Totodată, a mulțumit publicului prezent și moderatoarei, manifestându-și satisfacția pentru interesul cu care este primit acest eveniment, urând succes deplin manifestării.

Auditoriul a urmărit cu atenție interesanta dizertație „Eminescu și Caragiale – relația celor doi titani”, prezentată de Prof. univ. dr. Nicolae Vasile, personalitate remarcabilă (cadru didactic, cercetător, scriitor, autor a numeroase invenții, membru al UZPR, Director al revistei „Cronica Timpului”), în lumina uneia din propriile sale teorii filosofice și anume „sistemismul”. Prin numeroase exemple a prezentat și așa numita relație triunghiulară, care ar duce la mai buna înțelegere a unor episoade din biografia lui Eminescu, Caragiale, Titu Maiorescu, Veronica Micle, Ștefan Micle etc. Vorbitorul a cucerit publicul cu teoriile sale care analizează științific și explică convingător comportamentul acestor personaje în relațiile lor „triunghiulare”. A subliniat faptul că, în elucidarea acestor conexiuni, de mare folos i-au fost lucrările consacrate lui I. L.Caragiale ale Prof. univ. dr. Marta Petreu de la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj, precum și scrierile profesorului Ion Ionescu-Bucovu despre Veronica Micle și profesorului Cătălin Cioabă –  „Mărturii despre Eminescu”.

Actrița Valentina Visarion, producătoare de evenimente teatrale și protagonista unor piese de succes pe scenele bucureștene, o strălucită reprezentantă a noului val de actori români, a recitat cu multă simțire una dintre cele mai cunoscute poezii ale lui Eminescu, culegând aplauzele binemeritate ale publicului.

Serata a continuat cu prezentarea pe care Mihai Costin a făcut-o recentei sale bijuterii bibliofile,  tipărite la prestigioasa Editură „Magic Print”, conținând o selecție de poezii eminesciene. Lucrarea Mihai Eminescu, Poezii, va putea fi admirată la viitoarea ediție a Salonului Național „Mihai Eminescu” de la Palatul Parlamentului, în ianuarie 2024.

A urmat o plăcută și inedită surpriză. Laurențiu-Ștefan Szemkovics a prezentat, apelând la faleristică, heraldică și sigilografie, Ordinul „Steaua României”, în grad de Cavaler, conferit în 1888 dramaturgului Ion Luca Caragiale, precum și reproducerile grafice ale unor documente care provin de la Arhivele Naționale Istorice Centrale din București, anume: Raportul lui P. P. Carp, ministrul Afacerilor Străine, cancelar al Ordinelor, nr. 17.968 din 10 octombrie 1888; Decretul regal nr. 2.934 dat în Castelul Peleș, la 13 octombrie 1888, prin care regele Carol I i-a conferit lui Ion Luca Caragiale, director general al teatrelor, Ordinul „Steaua României” în gradul de Cavaler, cu dreptul de a purta însemnele civile; Adeverința de primire a însemnelor și brevetului de Cavaler al Ordinului „Steaua României”, completată și semnată de către beneficiar la București, în 18 / 30 octombrie 1888, în care se menționează că Ion Luca Caragiale s-a născut la 29-30 ianuarie 1852, în comuna Mărgineni, plasa Filipeștii, județul Prahova și își avea domiciliul în București.

Apoi, Laurențiu-Ștefan Szemkovics a descris Ordinul „Steaua României”, instituit prin legea din 10 mai 1877, explicând și semnificația elementelor de pe aversul și reversul acestei decorații.

În sală au fost prezenți, printre mulți alți invitați,  Petru Frăsilă, patronul și realizatorul de programe TV de la TeleMoldova Plus, actrița Diana Stan, Directoarea Casei de Cultură „Mihai Eminescu” din Bragadiru, cu care UZPR a organizat recent un reușit festival de film, purtătorul de cuvânt al Institutului Național de Statistică, ce a invitat pe cei de față la lansarea din 20 octombrie de la Academia Română a unui important volum de documente, „Eminescu, profesor de statistică”, publicație ce aduce în premieră în atenția publicului documente din perioada pe care Eminescu a petrecut-o la Școala Comercială din Iași ca profesor la Catedra de statistică și geografie (1884-1885).

În partea a doua a Seratei, membrii Teatrului NostruM au prezentat spectacolul „O făclie de…  toamnă”, un spectacol de divertisment în spirit caragialesc, care a cucerit inimile celor prezenți, ce au aplaudat entuziast jocul inspirat al acestei trupe, amintind aici pe câțiva dintre ei: Mariana Anghel, Daniela Bădescu, Carmen Bobocescu, Marilena Caraghiaur, Viorica Chiorpec, Marius Herșcu, Marius Ionescu, Ion Lorinczi și Daniel Neguț.

Nu putem încheia fără a menționa frumoasele momente muzicale oferite la pian de doamna profesoară Corina Diaconescu.  

Tanța Tănăsescu/UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *