◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro27.04.2024

Editura UZP / Lansare de carte la Constanța

O după amiază de neuitat a fost cea din 11 octombrie la Constanța. La 100 de ani împliniți în urmă cu câteva luni, de la crearea primei Uniuni a Ziariștilor Profesioniști din România, editura UZP a realizat și prima apariție  a unui volum de poezii, tradus din limba bulgară in română.

    Cartea se intitulează ” Desenează-mi cuvântul” – un îndemn adresat de autoare, Keranka Dalakmanska, talentatei pictorițe din Constanța, Laura Nistorescu Seniuc, care a contribuit prin planșele sale la izbânda tipografică a multor volume din prolifica creație a poetei.

Lansarea cărții a avut loc în foaierul Muzeului de Arta din Constanta, oferit cu generozitatea-i unanim recunoscută a doamnei director Doina Păuleanu, care a  rostit cuvântul de început.

    Emoțiile trezite la început, după vizionarea bogatei galerii de tablouri semnate de N. Grigorescu, adăpostită la parterul muzeului, s-au amplificat apoi în mod neașteptat de o interpretare excepțională la pian, a unei rapsodii de Franz Liszt și ceva mai târziu, a doua sonate de Chopin, de către un virtuos pianist, Aram Marius Nita, elev eminent în clasa a X-a a Colegiului Național Regina Maria din Constanța.

Oaspeți din Bulgaria, din orașul natal al autoarei ( Kavarna), dar și zeci de iubitori de poezie din Constanța și Babadag au ascultat  prezentarea pertinentă și laudativă a poetei, rostită de dl prof. Titus Vâjeu, poet la rându-i, dar și romancier și memorialist :

” Autoarea, spune dl Vâjeu, în prefața cărții, trăiește foarte aproape de noi, într-un orășel de pe malul Mării Negre, un orășel pe care oaspeții din România îl descoperă cu încântare, alături de Balcic si Cap Kaliakra și care-și arată frumusețea prin poemele Kerankai Dalakmanska, ivite din acel spațiu marin în care viața și moartea își au regulile lor oarecum diferite. Sensibilitatea ei funciară o ajută să înțeleagă o lume – cel mai ales melancolică în care îi este dat să trăiască.”

După ce a recitat cu real talent poezia „Reflector , arenă, zâmbet” secondat în limba bulgară de autoare, domnul Vâjeu a mulțumit președintelui UZPR , Doru Dinu Glăvan, care a onorat cu prezența sa desfășurarea acestei lansări de carte, pentru a cărei apariție s-a implicat cu toată energia.

Evocând iluștrii precursori ai jurnalismului profesionist din România, care au performat de-a lungul anilor, dl. Doru Dinu Glăvan și-a exprimat dorința de a reveni la Constanța cu un ciclu evocator „Eminescu, jurnalistul”, tot in sălile Muzeului de Artă din Constanța și, bineînțeles, tot prin bunăvoința distinsei doamne Doina Păuleanu și cu sprijinul Filialei Constanța a UZPR.

                                             Dorina Velciu / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *