◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro30.04.2024

The New York Times evaluează un proces împotriva AI, pe motiv de drepturi de autor

Avocații ziarului The New York Times analizează dacă să dea în judecată OpenAI pentru a proteja drepturile de proprietate intelectuală asociate cu relatarea, informează kcrw.com, citând două surse legate de aceste discuții.

Timp de mai multe săptămâni, prestigiosa publicație și creatorul ChatGPT au fost blocați în negocieri tensionate pentru a ajunge la un acord de licență, prin care OpenAI să plătească The Times pentru încorporarea poveștilor sale în instrumentele AI ale companiei de tehnologie, dar discuțiile au devenit atât de controversate, încât s-a ajuns la perspective unei acțiuni în justiție.

Un proces împotriva OpenAI ar pune putea fi cea mai importantă luptă juridică de până acum cu privire la protecția drepturilor de autor în era AI generativă. O preocupare de top pentru ziarul american este că ChatGPT devine, într-un fel, un concurent direct, prin crearea de text care răspunde la întrebări bazate pe relatarea și scrierea originală a personalului.

Aceasta este o teamă sporită de companiile de tehnologie, care folosesc instrumente AI generative în motoarele de căutare. Microsoft, care a investit miliarde în OpenAI, își alimentează acum motorul de căutare Bing cu ChatGPT. Dacă atunci când cineva caută online i se oferă un răspuns lung de un paragraf de la un instrument AI care remodifică reportajele din The New York Times, vizita pe site-ul web al editorului este mult diminuată sau nu mai are loc, a explicat o persoană implicată în discuții.

Așa-numitele modele lingvistice mari, cum ar fi ChatGPT, au luat mari părți ale internetului pentru a aduna date care să ajute chatbot-ul să răspundă la diferite întrebări, iar această exploatare a datelor se desfășoară fără permisiune. Dacă înglobarea acestui depozit masiv este legală rămâne o întrebare deschisă.

 

„Să se plătească pentru accesarea arhivelor vaste ale ziarului”

Dacă se constată că OpenAI a încălcat orice drepturi de autor în acest proces, legea federală permite ca articolele care încalcă drepturile să fie distruse. Cu alte cuvinte, dacă un judecător federal constată că OpenAI a copiat ilegal articolele The New York Times pentru a-și antrena modelul AI, instanța ar putea ordona companiei să distrugă setul de date ChatGPT, forțând compania să-l recreeze folosind numai lucrări pe care este autorizată să le folosească.

Legea federală a drepturilor de autor implică, de asemenea, sancțiuni financiare severe, contravenții riscând amenzi de până la 150.000 de dolari pentru fiecare încălcare „comisă cu voință”. „Dacă se copiază milioane de lucrări, suma finală de plată devine un număr potențial fatal pentru o companie. Legea drepturilor de autor este o sabie care va atârna peste capetele companiilor de inteligență artificială timp de câțiva ani, dacă nu își dau seama cum să negocieze o soluție”, explică Daniel Gervais, co-directorul programului de proprietate intelectuală la Universitatea Vanderbilt, care studiază AI generativă.

The New York Times discută cu OpenAI în urma unor rapoarte conform cărora ziarul nu se va alătura altor organizații media în încercarea de a negocia cu companiile de tehnologie cu privire la utilizarea conținutului în modelele AI.

Recent, CEO-ul New York Times, Meredith Kopit Levien, a declarat că este timpul ca aceste companii de tehnologie să plătească o cotă echitabilă pentru accesarea arhivelor vaste ale ziarului: „Trebuie să existe un schimb de valoare justă pentru conținutul care a fost deja folosit și pentru conținutul care va continua să fie folosit pentru antrenarea modelelor”, a spus ea.

Inițiativa în justiție a ziarului s-ar alătura altor deținători de drepturi de autor care țintesc companiile care creează inteligență artificială generativă. De pildă, actrița Sarah Silverman s-a alăturat unei acțiuni colective împotriva OpenAI, susținând că nu a dat niciodată permisiunea ChatGPT de a ingera o versiune digitală a cărții sale „The Bedwetter”, despre care spune că compania a „înghițit-o” dintr-o bibliotecă ilegală online. Alte companii de AI generativă, precum Stability AI, care distribuie generatorul de imagini Stable Diffusion, au fost, de asemenea, țintite de procese pentru drepturi de autor. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *