◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro30.04.2024

RSF: „Persecutarea jurnaliștilor care critică Kremlinul nu se oprește la granițele Rusiei”

Organizația Reporteri fără frontiere (RSF) trage un semnal de alarmă cu privire la amenințările la adresa siguranței jurnaliștilor ruși care au fugit în Europa, după ce Elena Kostiucenko (foto), reporter care a relatat pentru ziarul de investigații Novaya Gazeta, a fost victima unei tentative de otrăvire, în Germania, unde locuiește acum. „Am amânat mult timp scrierea acestui text. A face acest lucru este încă revoltător, înspăimântător și rușinos”, a scris Elena Kostyuchenko în introducerea relatării sale înfricoșătoare despre presupusa încercare de a o otrăvi a serviciilor de informații ruse, publicată de Meduza, un site de știri rus cu sediul în Riga, Letonia.

Potrivit rsf.org, Kostiucenko a acoperit primele câteva săptămâni ale invaziei ruse din sudul Ucrainei, până când ziarul său din Moscova, Novaya Gazeta, și-a suspendat apariția, la sfârșitul lunii martie 2022. După avertismentele privind amenințările grave la adresa vieții ei din partea aparatului de securitate rus și la insistența editorului, laureatul Premiului Nobel pentru pace 2021, Dmitri Muratov, jurnalista a abandonat încercările de a intra în orașul Mariupol și s-a refugiat în Germania, unde a crezut că va fi în siguranță și nu a mai putut să se întoarcă în Rusia de atunci. „Persecutarea jurnaliștilor care critică Kremlinul nu se oprește la granițele Rusiei. Această încercare de otrăvire a unui jurnalist în inima Europei arată hotărârea regimului Putin de a-i reduce la tăcere chiar și pe cei din străinătate. Condamnăm acest atac șocant și solicităm țărilor europene, în special Germaniei, să ia măsuri pentru a garanta siguranța jurnaliștilor ruși independenți care și-au găsit refugiu pe teritoriul lor”, punctează Jeanne Cavelier,

șef al biroului RSF pentru Europa de Est și Asia Centrală.

După ce Novaya Gazeta a fost forțată să-și suspende aparițiile, Kostyuchenko a început să lucreze pentru Meduza și a decis să se întoarcă în Ucraina, pentru a relua acoperirea războiului. În acest scop, ea a mers la München, pentru a solicita o nouă viză de reporter de război la Consulatul ucrainean de acolo. Înainte de a se întoarce la Berlin cu trenul, ea a mâncat într-un restaurant – acolo a fost probabil otrăvită. A început să aibă simptome în trenul spre Berlin, acestea s-au agravat constant, iar după două luni de teste extinse, medicii au decis că otrăvirea este cea mai probabilă explicație.

În Germania a fost deschisă o anchetă. Kostyuchenko reușește acum să lucreze aproximativ trei ore pe zi. „Fiți mai atenți decât am fost eu. Nu suntem în siguranță și nu vom fi în siguranță până când regimul politic nu se va schimba în Rusia”, își avertizează ea colegii.

Un raport recent publicat în The Insider, un site de investigație rusesc cu sediul în Riga, enumeră membri proeminenți ai diasporei ruse care au avut experiențe similar – Irina Babloyan, fostă jurnalistă de la postul de radio privat cu sediul la Moscova, Ekho Moskvy, care a avut simptome similare în capitala Georgiei, Tbilisi, unde se află acum.

Rusia a coborât cu nouă locuri în Indicele mondial al libertății presei 2023 al RSF, de la 155 la 164, din 180 de țări. (redacția UZPR)

Foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *