◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro30.04.2024

Declinul jurnalismului liber profesionist slăbește forța presei

Plată slabă, nesigură… închiderea publicațiilor… A fi jurnalist independent este practic un hobby, tot mai puțin viabil ca mod de a câștiga existența.

Cei care sunt u adevărat informați știu că jurnalismul în general este dificil, iar cel liber profesionist, și mai și. În timp ce internetul pune la dispoziția acestor pasionați ai informării mai multe platforme pentru a publica articole ca niciodată, a făcut, de asemenea, realitatea jurnalismului liber profesionist din ce în ce mai „neprietenoasă”. Tarifele sunt adesea jalnice, iar publicațiile, chiar și cele de tradiție, cad pe rând, scrie pressgazette.co.uk. Peste toate acestea, campanile de hărțuire online și abudența de mesaje ale urii nu sunt de natură să încurajeze pe cineva să practice una dintre cele mai frumoase, dar și mai dificile, profesii din câte există. „Sunt jurnalist independent de când revista la care scriam, Shortlist, nu a mai putut câștiga suficient pentru a supraviețui. Nu am făcut calculele exacte, dar din 2019 am câștigat aproximativ 85% din veniturile mele din jurnalism independent, între 16.000 și 39.000 de lire sterline pe an. Am scris pentru The Guardian, Sunday Times Magazine și GQ, dar recent, în ciuda faptului că lucram la articole pentru aceste branduri, a trebuit să fac în plus două zile pe săptămână de scris comercial. Jurnalismul liber profesionist pare din ce în ce mai puțin viabil, dar este corect ca independenții să necesite o plasă de siguranță?”, se întreabă jurnalistul Tom Banham, care subliniază că plătirea facturilor din jurnalismul independent  în 2023 va implica cel mai probabil „multă lucrare de mâna a doua – rezumate SEO și articole despre tendințe – și puțină muncă de teren pentru a urmări povești”.

Max Olesker, care scrie jurnalism și… comedie, pubncează că „nivelurile de plată au rămas înghețate – în cel mai bun caz! – numărul punctelor de vânzare a scăzut, iar șansa de a scrie articole realizate în profunzime pare să dispară. Munca pe bani este muncă pe bani, iar jurnalismul este aproape ca un hobby”.

Potențiala pierdere a jurnaliștilor liber profesioniști cu normă întreagă poate însemna că industria va continua să devină mai slabă. „Dacă publicațiile continuă să plătească slab și târziu independenții se vor găsi blocate doar cu cei care nu trebuie să-și facă deloc griji pentru bani, iar acesta va fi cel mai rău rezultat posibil. Jurnalismul are nevoie de independenți și ar fi o prostie săfie pierduți”, punctează jurnalista Amelia Tait. (redacția UZPR)

Foto: Engin Akyurt/Pixabay

Un comentariu pentru “Declinul jurnalismului liber profesionist slăbește forța presei

  1. In conditiile declinului in jurnalismul profesionist, rolul freelancerilor avizati de UZPR va trebui sa fie intr-o continua crestere. UZPR va trebui sa-si activeze freelancerii acreditati si sa schimbe standardele privind evaluarea muncii acestora in sensul de a recunoaste jurnalismul independent, jurnalismul cetatenesc online al freelancerilor drept jurnalism profesionist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *