◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro27.04.2024

Rețelele private virtuale finanțate de SUA, la mare căutare printre rușii care vor acces la mass-media occidentale

De la începutul conflictului din Ucraina, guvernul SUA a impulsionat fonduri noi și sporite în trei companii de tehnologie, pentru a-i ajuta pe cetățenii ruși să ocolească cenzura și să acceseze mass-media occidentale, relatează Voice of America. Efortul de finanțare se concentrează pe trei firme care construiesc rețele private virtuale (VPN) – nthLink, Psiphon și Lantern – și este conceput pentru a sprijini o creștere recentă a utilizatorilor lor din Rusia.
VPN-urile ajută utilizatorii să-și ascundă identitatea și să-și schimbe locația online, adesea pentru a ocoli restricțiile geografice. Reuters a vorbit cu directori de la toate cele trei VPN-uri susținute de guvernul SUA și cu doi oficiali ai unei organizații nonprofit finanțate de guvernul SUA care le-a oferit finanțare – Fondul pentru tehnologie deschisă (OTF) – care au spus că aplicațiile anti-cenzură au înregistrat o creștere semnificativă în Rusia de când președintele Vladimir Putin a lansat războiul în Ucraina, pe 24 februarie. Între 2015 și 2021, cele trei VPN-uri au primit cel puțin 4,8 milioane de dolari în finanțare din SUA, conform documentelor de finanțare disponibile public, analizate de Reuters. Din februarie, finanțarea totală alocată companiilor a crescut cu aproape jumătate, pentru a face față creșterii cererii din Rusia, au declarat pentru Reuters persoane familiarizate cu problema.
Finanțarea trece prin Agenția SUA pentru Media Globală (USAGM) – o agenție federală care supraveghează radiodifuzorii susținuți de guvernul SUA, inclusiv Voice of America și Radio Free Europe/Radio Liberty – precum și prin OTF cu sediul la Washington, care este finanțat în întregime de guvernul SUA și supravegheat de USAGM, potrivit EURACTIV.
Laura Cunningham, președintele OTF, a declarat că organizația și-a sporit sprijinul pentru cele trei VPN-uri, deoarece „guvernul rus încearcă să cenzureze ceea ce cetățenii ruși pot vedea și spune online, pentru a ascunde adevărul și a reduce la tăcere disidența”.
Instrumentele de evaziune a cenzurii, inclusiv VPN-urile, au avut o medie de peste patru milioane de utilizatori luna trecută în Rusia, a adăugat Cunningham. „Odată cu escaladarea represiunii de către Kremlin a libertății presei, am observat o creștere extraordinară a cererii pentru aceste instrumente în rândul rușilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al USAGM, Laurie Moy.
Martin Zhu, director de inginerie la nthLink, a declarat că numărul utilizatorilor zilnici ai aplicației sale din Rusia a crescut, după ce a fost promovată puternic de site-uri web de știri finanțate de guvernul SUA, cum ar fi Vocea Americii: „Graficul a trecut de la 1.000 într-o zi la 10.000 a doua zi și la 30.000 a doua zi, apoi la 50.000 și tot mai sus. Există mulți oameni în Rusia care nu au încredere în Putin și în media guvernamentale”.
Nigel Gibbs, ofițer de afaceri publice pentru Voice of America, a declarat că promovează în mod regulat cele trei VPN-uri din rețeaua sa.
La Lantern, un director al companiei, care a cerut să nu fie identificat din motive de securitate, a declarat că a adăugat 1,5 milioane de utilizatori lunar în Rusia de la începutul războiului, dintr-o bază anterioară de aproximativ cinci milioane de utilizatori lunari la nivel global.
Cererea de VPN-uri în Rusia a crescut vertiginos de când Moscova a introdus restricții pe unele rețele sociale străine, inclusiv Facebook și Instagram. În ajunul interdicției, cererea VPN a crescut cu 2.088% mai mult decât cererea medie zilnică de la mijlocul lunii februarie, au arătat datele firmei de monitorizare Top10VPN, din Londra.

(redacția UZPR)

foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *