◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro27.04.2024

Primul asistent virtual din lume destinat meseriilor viitorului este testat de elevii liceelor din sectorul 3

Apariția și folosirea pe scară largă a Chat-GPT și a altor instrumente bazate pe inteligența artificială transformă substanțial piața muncii și profesiile viitorului – este concluzia raportului Accenture.

Raportul privind viitorul locurilor de muncă 2023 explorează modul în care locurile de muncă și competențele vor evolua în următorii cinci ani. Printre acestea, abilitatea de a pune întrebări și de a reacționa cu un robot este esențială pentru un elev care se pregătește pentru meseriile viitorului.

În acest context, echipa INACO – Inițiativa pentru Competitivitate a integrat

a șasea ediție a Ghidului Meseriilor Viitorului în Robochatul Maria care interacționează cu elevii 24 de ore din 24, 7 zile din 7, în cadrul proiectului „ROBOCHAT MARIA: Ghidul Meseriilor Viitorului la ediția a VI-a complet interactiv și adaptat metodelor de comunicare ale noilor generații în Sectorul 3”, proiect finanțat de Primăria Sectorului 3 cu fonduri nerambursabile de la bugetul local.

În acest proiect, experții INACO susțin, în luna noiembrie, șase sesiuni de instruire cu cel puțin 300 de cadre didactice și elevi din sectorul 3 al Capitalei care învață să interacționeze cu robochatul Maria, primul consilier vocațional digital din România.

Pentru început, robochat Maria este testat de către elevii din două licee din sectorul 3 – Liceul Tehnologic „Dragomir Hurmuzescu” și Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, urmând ca din luna decembrie robochatul să fie prezent pe siteurile tuturor școlilor partenere din sector.

„Utilizarea pe scară largă a inteligenței artificiale schimbă meseriile viitorului. Ne vor înlocui roboții? În unele activități, în bună măsură, credem că da. Se vor genera, în schimb, alte locuri de muncă. Noul val tehnologic este deja aici și ne cheamă să gândim noi strategii, pentru a putea supraviețui pe o piață intens tehnologizată. De acum, elevii din România se pot alinia noului val tehnologic cu ajutorul robochatului Maria. Anticiparea corectă a noilor direcții elimină pericolul rămânerii în urmă.”, a declarat Andreea Paul, fondatoarea și președinta INACO, coordonatoarea Ghidului Meseriilor Viitorului.

RoboChat Maria este asistentul digital care răspunde interlocutorilor într-un mod interactiv, modern, rapid, adaptat la interesele și pasiunile specifice ale beneficiarilor direcți, cu privire la conținutul actualizat al Ghidului Meseriilor Viitorului – ediția a VI-a.

Aplicația este special programată să comunice cu vizitatorii unui site, de exemplu pagina web a unei școli, printr-o fereastră de tip chat, care acționează și interacționează complet digital, fără intervenție umană. Robochatul poate fi accesat la https://inaco.ro/robochat-maria/

Spre deosebire de chatboți precum ChatGPT, RoboChat Maria este construit într-o manieră restrictivă, astfel încât să ofere informații educaționale complete, etice și relevante.

Robochat Maria acordă sprijin elevilor, părinților, profesorilor și consilierilor vocaționali oricând au nevoie și răspunde instant la întrebările esențiale ale persoanelor interesate, oferind o experiență de navigare simplificată și mai plăcută. Deja au fost adresate peste 500 de întrebări.

Robochat Maria comunică cu toți utilizatorii, indiferent de volumul total al acestora într-o perioadă de timp sau de numărul lor  simultan. Administratorii unităților școlare nu trebuie să aloce resurse suplimentare pentru programare, webdesign, găzduire și întreținere. Aceste linii de cod vor fi puse la dispoziția tuturor website-urilor unităților școlare din Sectorul 3 dornice să găzduiască Robochat Maria.

Mesajele transmise de Robochat Maria către auditoriu sunt elaborate de către specialiștii INACO și vor fi discutate cu membrii consiliului director al școlii, precum și cu consilierii vocaționali ai acesteia. Practic, persoanele care vor ajunge pe pagina web pe care este instalat RoboChat vor conversa cu acesta în scopul de a obține informațiile de care au nevoie în legătura cu viitorul lor profesional și tehnologic.

Ghidul Meseriilor Viitorului este dedicat, în egală măsură, tinerilor, profesorilor, părinților, adulților și seniorilor dornici de recalificare și învățare continuă. Toate cele șase ediții ale ghidului au fost susținute de către Primăria Sectorului 3 și rămân liber accesibile on-line în format extins pe pagina de internet www.inaco.ro.

INACO – Inițiativa pentru Competitivitate este o comunitate non-profit de manageri, consultanți, analiști, experți în domeniul economic, educațional, conectată la rețeaua de specialiști în economia de stat și privată din România. INACO sprijină prin analiză, investigație, cercetare și propunerea de soluții ridicarea nivelului de competitivitate economică a instituțiilor publice și al mediului de afaceri din România.

INACO crede că raportarea la tendințele tehnologice, științifice, economice și sociale ale viitorului prin educație non-formală și consiliere vocațională este obligatorie pentru competitivitatea tinerilor, pentru a fi împliniți în viața profesională, prin corelarea propriilor aptitudini și vocații cu alegerile educaționale și profesionale potrivite.

Echipa de co-autori ai Ghidului Meseriilor Viitorului, ediția a VI-a: coordonator: conf. univ. dr. Andreea Paul (Facultatea REI, ASE), Carmen Holotescu, Izabela Lazăr, Raluca Iuliana Merian, Mirela Mărcuț, Anca Tamaș, Mirela Tanc, Daniela Palade Teodorescu.

Colaborator INACO pentru realizarea Robochat Maria – Adrian Tudor.

Co-finanțatori privați pentru ediția a VI-a: ShapeRobotics Romania SRL, Microsoft, EOS Romania –  Educating for an Open Society. (ultima-ora.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *