◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro02.05.2024

RSF: Țările europene, restante la implementarea Recomandării CE privind siguranța jurnaliștilor

Țările care au făcut prea puțin pentru a pune în aplicare recomandarea Comisiei Europene privind siguranța jurnaliștilor trebuie acum să acționeze rapid pentru a proteja profesioniștii din mass-media și pentru a combate impunitatea pentru crimele violente împotriva acestora, atrage atenția organizația Reporteri fără frontiere (RSF).  Contactate de RSF, Bulgaria și Slovacia au detaliat măsurile pe care intenționează să le ia, dar Malta și Polonia au oferit doar promisiuni vagi.

Comisia Europeană a emis recomandarea privind siguranța jurnaliștilor în urmă cu doi ani, pe 16 septembrie 2021, în urma uciderii a patru jurnalişti în Europa în ultimii patru ani – Daphne Caruana Galizia în Malta, Jan Kuciak în Slovacia, Giorgos Karaivaz în Grecia și Peter R. de Vries în Olanda. Doi ani mai târziu, este clar că noi măsuri specifice de protejare a personalului mass-media sunt încă prea rare în cele patru domenii prioritare analizate de RSF: progrese în investigațiile privind crimele violente împotriva jurnaliștilor, cooperarea dintre autorități și comunitatea mass-media, servicii de sprijin pentru jurnalişti, măsuri pentru a le asigura siguranța în timp ce acoperă protestele.

RSF a analizat implementarea recomandării într-un eșantion de zece țări cu clasamente variate în Indexul mondial al libertății presei 2023 al RSF: Bulgaria (locul 71), Franța (locul 24), Germania (locul 21), Grecia (locul 107), Italia (locul 41), Malta ( 84), Polonia (57), Slovacia (17), Spania (36) și Suedia (4). Atunci când au fost contactate de RSF, guvernele bulgar, maltez, polonez și slovac au făcut noi angajamente. „Deși salutăm noile angajamente ale unor guverne, nu există nimic de sărbătorit cu ocazia celei de-a doua aniversări a recomandării UE privind siguranța jurnaliștilor. Regretăm că autoritățile naționale au învățat puține lecții din asasinarea a patru jurnaliști europeni și din multiplele amenințări cu care se confruntă profesioniștii media. Facem apel la guverne să accelereze punerea în aplicare a recomandării din 2021”, afirmă Pavol Szalai, șeful Biroului UE-Balcani la RSF.

În ceea ce privește acțiunea, patru dintre guvernele chestionate de RSF au spus că vor face mai mult pentru siguranța jurnaliștilor. Purtătorul de cuvânt al Cabinetului bulgar, Konstantina Markova, a declarat că vara aceasta a fost lansat un grup de lucru interministerial pentru protecția jurnaliștilor și că „va continua să lucreze la recomandări cheie”. Această inițiativă este în concordanță cu valul de semnale pozitive transmis deja de guvernul bulgar în lunile iulie și august.

Omologul său maltez, Edward Montebello, a declarat pentru RSF că Malta „a aplicat și aplică măsurile impuse de Comisia Europeană și este hotărâtă să adopte modificări legislative”. Dar guvernul maltez refuză să publice raportul privind reformele libertății presei elaborat de un organism consultativ privind adoptarea recomandărilor rezultate în urma anchetei publice în urma uciderii Caruanei Galizia în 2017.

Ministerul polonez al Culturii a declarat că consideră legislația Poloniei deja conformă cu multe dintre prevederile din recomandarea europeană și a raportat că în prezent se află în stadiul de colectare a datelor privind cele mai bune practici ale altor instituții de stat responsabile cu aplicarea recomandării înainte de a lua în considerare modificările legislative, potrivit ifex.org.

Autoritățile slovace, la rândul lor, au raportat că pregătesc proceduri interne privind protejarea reporterilor în timpul protestelor, o revizuire a instruirii oferite judecătorilor și crearea unui „grup de lucru permanent pentru coordonarea și evaluarea eficacității acestor măsuri”.

Pentru a merge mai departe în implementarea recomandărilor europene, RSF solicită statelor membre:

         desfășurarea unei anchete independente, eficace și transparentă cu privire la crimele de violență împotriva jurnaliștilor. În timp ce Franța, Germania, Spania și Suedia respectă în mare măsură acest principiu, nivelul la care aceste infracțiuni sunt urmărite penal este doar moderat în Italia, este scăzut în Grecia, Malta, Polonia, Slovacia și este inexistent în Bulgaria. În ciuda unor progrese judiciare, toți instigatorii crimelor lui Daphne Caruana Galizia în 2017, Jan Kuciak în 2018 și Giorgos Karaivaz în 2021 nu au fost încă condamnați;

         crearea sau sprijinirea mecanismelor de cooperare cu jurnaliştii în scopul îmbunătăţirii siguranţei acestora. Cu încurajare și sprijin din partea RSF, astfel de inițiative au fost lansate în mai multe țări din 2021, inclusiv Franța, Grecia, Slovacia și Spania. Astfel de sisteme existau deja în Germania, Italia și Suedia înainte ca Comisia Europeană să-și emită recomandarea. Cooperarea sistematică între autorități și jurnaliști este inexistentă în Bulgaria, Malta și Polonia;

         lansați sau sprijiniți servicii de asistență dedicate pentru jurnaliștii amenințați. Deși aceste servicii sunt furnizate – adesea cu participarea directă a organizațiilor neguvernamentale precum RSF – în Franța, Germania, Italia, Slovacia și Suedia – ele nu sunt suficient susținute de autorități. Mai rău, jurnaliştii din Bulgaria, Grecia, Malta, Polonia şi Spania nu au niciun sistem dedicat şi, la nivel naţional, pot face apel doar la organizaţiile pentru drepturile omului;

         luați măsuri specifice pentru protejarea jurnaliștilor în timp ce aceștia acoperă protestele. Autoritățile naționale ar trebui, în special, să organizeze formare pentru poliție, procurori și judecători, să stabilească o strategie de reducere a riscurilor pentru jurnalişti și să asigure o comunicare eficientă între poliţie şi jurnalişti în timpul protestelor.

Deși aceste recomandări au fost adoptate într-o anumită măsură în Franța, Germania, Italia, Slovacia și Suedia, ele nu au prevenit violența împotriva reporterilor. În Franța, zeci de reporteri au fost atacați de poliție și protestatari din 2021, în timp ce, în Germania și Italia, reporterii au fost atacați în principal de grupuri extremiste. După cunoștințele RSF, nu a fost implementată nicio strategie de formare sau de reducere a riscurilor în Bulgaria, Grecia, Malta, Polonia, Slovacia și Spania.

Foto: Engin Akyurt/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *