◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.05.2024

Companiile pot acorda angajaților tichete pentru activități casnice

Legea 111/2022, privind reglementarea activităţii prestatorului casnic, a fost modificată prin OUG 38/2024, care intră în vigoare din 25 aprilie 2024. Pe lângă faptul că s-a extins lista cu activitățile casnice care pot fi desfășurate conform acestei legi, un aspect care trebuie menționat este că și companiile pot acorda angajaților lor tichete pentru activități casnice.  Aceste tichete sunt utilizate pentru plata unor activități casnice, pe care le prezentăm în lista de mai jos, tichete care pot fi achiziționate, conform art.6 ,,de la oricare dintre agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene şi a municipiului Bucureşti, denumite în continuare agenţii pentru ocuparea forţei de muncă, de la furnizorul de serviciu universal, astfel cum este definit la art. 2 pct. 24 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 13/2013 privind serviciile poştale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 187/2013, cu modificările şi completările ulterioare, sau de pe Platforma electronică de evidenţă a desfăşurării activităţilor casnice”.

Acordarea acestor tichete pentru angajatori se face de către agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în raza cărora aceştia îşi au sediul/sediul social sau punctul de lucru.

Pentru aceste tichete, beneficiarii, respectiv angajații care le primesc, datorează doar impozit pe venit, nu și contribuții sociale, așa cum prevede art.11, alin. 6 și 7 :

,,(6) Angajaţii care au calitatea de beneficiari casnici datorează impozit pe venit pentru sumele reprezentând contravaloarea tichetelor de activităţi casnice primite conform alin. (1), potrivit regulilor prevăzute la art. 78 alin. (2) lit. a) sau b) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, după caz.

(7) Prin derogare de la prevederile art. 139 alin. (1) lit. ş) şi art. 157 alin. (1) lit. ţ) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, angajaţii care au calitatea de beneficiari casnici nu datorează contribuţii sociale obligatorii pentru sumele reprezentând contravaloarea tichetelor de activităţi casnice”.

Cu alte cuvinte, beneficiile acestor tichete, din punct de vedere fiscal, sunt similare cu tichetele de masă, astfel că firmele, în calitate de angajatori, au această posibilitate de a-și fideliza, oarecum, angajații, iar pentru aceștia reprezintă o formă, benefică, de stimulare.

Tot prin această ordonanță de urgență s-a introdus mențiunea că și îngrijitorul informal  poate fi prestator casnic, astfel la art.2, alin.2 din lege se menționează: ,,Prestator casnic poate fi şi îngrijitorul informal, definit la art. 6 lit. ş) din Legea asistenţei sociale nr. 292/2011, cu modificările şi completările ulterioare, care nu este membru al familiei beneficiarului casnic, astfel cum este definită la art. 6 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare, şi care nu are încheiat un contract pentru îngrijire informală cu serviciul public de asistenţă socială, potrivit dispoziţiilor art. 13 din Legea nr. 17/2000 privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”.

 

 

LISTA activităţilor casnice definite la art. 2 alin. (1) lit. a) din lege, pentru care se poate beneficia de tichete

Nr. crt.

Activitatea casnică

1.

Curăţenia/Igienizarea locuinţei

2.

Strângerea resturilor vegetale din grădină

3.

Întreţinerea spaţiilor verzi

4.

Întreţinerea şi irigarea răsadurilor şi a plantelor

5.

Toaletarea pomilor

6.

Plantarea pomilor, arborilor şi arbuştilor

7.

Plantarea răsadurilor

8.

Călcatul rufelor

9.

Spălarea rufelor manual sau la maşina de spălat

10.

Spălarea covoarelor (altele decât cele înnodate manual)

11.

Prepararea hranei

12.

Aranjarea şi servirea mesei

13.

Debarasarea şi spălarea vaselor

14.

Hrănirea şi/sau îngrijirea animalelor de companie

15.

Plimbarea câinilor sau a altor animale de companie

16.

Transportarea animalelor de companie la/de la cabinetul veterinar

17.

Curăţarea şi întreţinerea piscinei/a acvariilor

18.

Realizarea de cumpărături

19.

Tăierea şi despicarea lemnelor pentru foc

20.

Căratul lemnelor şi al materialelor pentru foc

21.

Încărcatul – descărcatul de obiecte casnice

22.

Spălarea şi curăţarea autovehiculelor

23.

Recoltarea fructelor şi a legumelor

24.

Spălarea geamurilor şi a tâmplăriei

25.

Văruirea pomilor

26.

Efectuarea igienei corporale a persoanelor dependente

27.

Îmbrăcarea şi dezbrăcarea persoanelor dependente

28.

Hrănirea şi hidratarea persoanelor dependente

29.

Efectuarea igienei eliminărilor persoanelor dependente

30.

Transferul şi mobilizarea persoanelor dependente

31.

Facilitarea comunicării persoanelor dependente cu alte persoane

32.

Facilitarea deplasării persoanelor dependente în interior

33.

Facilitarea deplasării şi însoţirea persoanelor dependente în exterior

34.

Acompanierea persoanelor dependente la activităţi de socializare şi/sau socializarea cu persoanele dependente

 

 

 

Alexandru Tamba

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *