◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro21.09.2024

Buzău, capitală interculturală

Din inițiativa ASCIOR (Asociația pentru Civilizație Ortodoxă), reprezentată de către neobositul truditor, inginer Ioan Nicolae Mușat, în parteneriat cu Consiliul Județean Buzău și Primăria Municipiului Buzău si cu sprijinul Centrului Cultural si Educațional Alexandru Marghiloman Buzău, pentru două zile, respectiv în perioada 15-16 septembrie 2023, la Buzău s-a desfășurat întâia ediție a primului festival “AR-TA”, unde și-au dat întâlnire scriitori, muzicieni, cant-autori, graficieni, pictori și păstrători ai tradițiilor românești din toate ținuturile istorice ale României, inclusiv din Basarabia, precum și din Italia.

Director al festivalului a fost Laura Constantin, îndrăgită compozitoare și interpretă de muzică populară, care a rezitat eroic maratonului cultural din ambele zile.

Atmosfera a fost una incendiară, chiar și în absența unei mediatizări corespunzătoare.

Peste 120 de creatori, iubitori de artă sub toate formele ei, au răspuns prezent la această inițiativă onorantă, al cărei scop evident este de promovare, menținere a identității naționale.

Printre invitații de seamă s-a aflat și Ion Crețeanu, „tezaur uman viu UNESCO”, unicul, inegalabilul tezaurizator de cântec autentic românesc, „cobzarul din Voineasca”, absolvent de muzică la 64 ani, care a ținut sala în picioare pe toată perioada cât s-a aflat pe scenă.

La fel s-a întâmplat și în timp ce grupul folk „Ecou” din Bârlad a evoluat pe scena Consiliului Județean Buzău. Scriitoarea Dorina Stoica, care s-a aflat în mijlocul lor, încântând auditoriul cu poezii din creația proprie (în care poezia și convingerile religioase ocupă loc de cinste), precum și profesorii Constantin Cornel Pleșu și Ioan Ivan merită toate aplauzele pentru stadiul și performanțele la care au ajuns acești tineri extrem de talentați.

Ansamblul folcloric „Spic de grâu” a uimit, de asemenea, pe cei prezenți la eveniment, prin calitatea dansului popular. Instructorul ansamblului, doamna Elena Hornea a expus obiecte de pe vremea bunicilor în colțul intitulat “colțul bunicii” și care, chiar i-a „transbordat” pe privitori în atmosfera, în lumea caldă și primitoare a bunicilor (de altă dată).

Prin cuvântul său, „mama ASCIOR”, onorabilă doamnă Floarea Dimian a ajuns la inimile participanților vorbind despre aripile virtuale ale președintelui Ascior care au ajuns atât de departe, adunând un număr impresionant de iubitori de frumos laolaltă, despre mărturisirea împreună a lui Hristos, despre faptul că Dumnezeu lucrează prin oameni și nimic nu se poate face fără Dumnezeu, motive convingătoare pentru a continua lupta pentru apărarea credinței creștin-ortodoxe, a culturii și a bisericii. I-a felicitat pe profesorii care au descoperit veritabile talente, pe care le-au adus la stadiul de „diamante” și care desfășoară intense activități culturale cu elevii, întru promovarea și suținerea culturii și a tradițiilor, pe scriitorii care continuă să scrie și o fac bine, pe pictori, pe sculptori, pe păstrătorii de tradiții. În contextul social-istoric al desfințării unora dintre biblioteci (se pare că în procent de 50%), Floarea Dimian a promis că va realiza la Buzău o bibliotecă care să cuprindă cărțile scriitorilor valoroși ai Buzăului și nu numai, ale tuturor celor care pășesc pe tărâm buzoian. A concluzionat susținând că tot ceea ce s-a întâmplat la Buzău în cele două zile de festival, i-a dat aripi să continue să zboare, iar Președintele ASCIOR i-a replicat că ar fi fericit dacă implicarea, dăruirea, entuziasmul dumneaei s-ar transmite la generațiile următoare.

În timpul festivalului, organizatorii au inițiat și finalizat cu bine o licitație a unor lucrări donate de către pictori prezenți la eveniment, pentru un caz umanitar, românii dovedind și de această dată, solidaritate.

După ce Maria Corbu a vorbit despre pedagogia iubirii, despre iubire drept esență a vieții, „Pandurii Vladimirilor”, veniți tocmai de la Drobeta, au încheiat ampla activitate culturală de la Buzău, în aplauzele celor rămași până la final, în generoasa sală a Consiliului Județean.

          Mioara BACIU/UZPR

1 comentarii pentru “Buzău, capitală interculturală

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *