◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro05.11.2024

Academia Română îi aduce un pios omagiu unuia dintre generoșii săi binefăcători. Îndeplinirea dorinței testamentare a ing. Constantin Orghidan

În 19 septembrie 2023 a avut loc, la sediul Academiei Române, o ceremonie solemnă dedicată cinstirii memoriei unui mare colecționar numismat român, în același timp un generos donator, care a lăsat Academiei Române întreaga sa colecție: ing. C. Orghidan. Evenimentul  a fost prilejuit de aducerea osemintelor acestuia în Capitală și reînhumarea lor la Cimitirul Bellu, alături de cele ale mamei sale, respectându-se astfel, după aproape opt decenii, dorința marelui dispărut.

Ceremonia s-a desfășurat în Sala de Expoziții „Theodor Pallady” a Bibliotecii Academiei Române, începând cu ora 13:00, cu participarea conducerii Academiei Române, a reprezentanților Bibliotecii și a Preasfințitului Varlaam Ploieșteanul, Episcop-Vicar Patriarhal.

Ing. C. Orghidan (1874-1944) a fost nu numai un recunoscut specialist în domeniul industriei metalurgice, ocupând mulți ani funcția de director general al Uzinelor de Fier din Reșița, dar și un pasionat colecționar, unul dintre cei mai renumiți din Europa timpului său. Aflat în refugiu în Banat, acesta a decedat subit, la data de 28 august 1944, fiind înmormântat în localitatea Oțelul Roșu (Ferdinand), însă abia acum dorința sa testamentară de a fi înmormântat în București a fost îndeplinită. Prin acest gest reparator al Academiei Române față de C. Orghidan,  ales în anul 1942 membru de onoare al acestui înalt for, se dovedește respectul pentru acești sprijinitori ai culturii române, indiferent de vitregia și urgia timpurilor.

Marele donator, omagiat în această zi, provenea dintr-o veche și cunoscută familie de negustori din Scheii Brașovului (Rudolf Orghidan a contribuit cu mari sume de bani la ridicarea Liceului „Andrei Șaguna” precum și la tipărirea lucrării lui Dimitrie Leca „Gramatica românească și nemțească”, tipărită la Brașov în 1835).

Amintim aici gândurile împărtășite presei de către Ing. C. Orghidan, cu ocazia sărbătoririi sale la patru decenii închinate industriei metalurgice românești: „[…] îmi îngădui să îndemn pe cei tineri, ce am căutat să formez după mine, să nu uite cele trei principii călăuzitoare în viaţă, pe cari eu le-am spus şi repetat mereu: muncă, suflet şi conştiinţă, pentru ca ţara să aibe buni apărători ai nevoilor ei şi să poată progresa încontinuu în viitor. Tineri, străduiţi-vă să întreceţi exemplul meu.”

Pe de altă parte, C. Orghidan a donat Academiei Române un veritabil tezaur numismatic, valoros prin faptul că este compus din unicate dar și din circa 10.000 de monede de aur, argint și bronz,  de proveniență grecească, romană, bizantină, datând din Antichitate și Evul Mediu,  dar și din numeroase sigilii bizantine (se știe că acesta a achiziționat la o licitație desfășurată la Istanbul celebra colecție aparținând lui Vitalien Laurent, un faimos bizantinolog francez, fondator al Institutului Francez de Studii Bizantine, care a petrecut de altfel mulți ani la București), geme și camee, sigilii regale, provenind din Asiria și Babilon, precum și scarabei din Egipt și bijuterii de aur din Bizanț.

Ceremonia amintită a constat în două momente, unul de factură religioasă, o slujbă de pomenire sfințită de un sobor de preoți, oficiată de Episcopul – Vicar Patriarhal Varlaam Ploieșteanul, și la care a fost prezent și Părintele Arhimandrit Cassian, al Episcopiei Caransebeș, și un moment evocator, în care, din partea Academiei Române, a Bibliotecii Academiei și a Cabinetului de Numismatică al Bibliotecii Academiei au vorbit Acad. Ioan-Aurel Pop, dr. Ing. N. Noica și, respectiv dr. Emanuel Petac.

În cuvântul său, Președintele Academiei a subliniat următoarele: „Academia Română, dacă are o existenţă stabilă şi sigură, în ciuda valurilor vremii – şi acum valurile sunt cam agitate, în legătură cu economiile care urmează să se facă de la buget -, în ciuda acestui lucru, şi-a câştigat un renume şi o stabilitate, cum ziceam, prin membrii ei, dar şi prin donatori. O să ziceţi că donatorii au dat bunuri materiale. Nu. Bunurile spirituale sunt importante, iar bunurile materiale au fost date spre creşterea culturii române şi a patriei cinstire. Şi dacă urmaşii înţeleg acest mesaj, cum s-a întâmplat în aceste zile, în aceste luni, cu eforturile pe care le-au depus, deopotrivă, Academia, Biblioteca Academiei şi Biserica, se face o reparaţie istorică”.

Directorul Bibliotecii Academiei Române, dr. ing. Nicolae Noica, amfitrionul evenimentului, a precizat faptul că la sediul Bibliotecii, la etajul 4, va fi organizată o expoziţie reprezentativă pentru colecţia de monede Orghidan, fiind tipărit inclusiv un album ilustrând valorile expoziției, ce va fi inaugurată peste aproape trei săptămâni.

Aceleași cuvinte elogioase, precum și momente din biografia celui omagiat, au fost rostite și de către reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române, amintiți mai sus.

La Cimitirul Bellu s-a desfășurat apoi reînhumarea osemintelor lui Constantin Orghidan, îndeplinindu-se astfel dorința sa ultimă.

 

Tanța Tănăsescu /UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *