◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.04.2024

GIORGIA SPISSU, CÂȘTIGĂTOARE LA ROMA DANCE CONTEST 2017: „MĂ AȘTEPT SĂ DEVIN O BALERINĂ CARE SĂ SCRIE ISTORIE”

Anul acesta, am acordat Premiul Presei Internaționale la Roma Dance Contest 2017. Giorgia Spissu s-a remarcat pentru expresivitate și forța mesajului pe care îl transmite dansul ei. Este o balerină care, la doar 15 ani, își alege partituri coregrafice care merg dincolo de tehnică, direct spre mintea și sufletul publicului!

Cum te-ai descrie, în câteva cuvinte?
Sunt o fată de 15 ani care, la fel ca toate fetele de la vârsta ei, speră că visul ei se va împlini. Iar visul meu este acela de a mă afirma în dans.

Cum ai descoperit dansul și cum ai decis să urmezi această profesie?
Am descoperit dansul cu câteva zile înainte să împlinesc 3 ani. Mama m-a dus să dau o probă și eu m-am îndrăgostit de această formă de artă, de cum am pus piciorul în sala de balet.
Ai avut vreun moment de ezitare în a te decide pentru dans? Te-ai gândit vreodată că poate nu dansul este alegerea cea mai bună? Ce te-a făcut să continui?
Spun sincer că au fost multe momentele în care m-am gândit să las totul, mai ales atunci când îi vedeam pe prietenii mei ieșind la distracție, iar eu trebuia să rămân acasă pentru că a doua zi aveam lecție de balet, vreun concurs sau workshop. Dacă am gândit așa a fost pentru că mă temeam că poate nu este alegerea cea mai bună pentru că anii adolescenței nu se mai întorc. Totuși, în acele momente am găsit forța să continui cu și mai multă determinare și să nu renunț nici la prietenii mei.
Ce înseamnă să fii balerină în Italia? Din punct de vedere al contextului internațional… Italia este o țară cu tradiție puternică în lumea dansului!
Să fii balerină în Italia este foarte dificil pentru că, din păcate, eu cred că în Italia avem un singur model de balerină, acela cu fizic adaptat dansului clasic – picioare frumoase, calități… clasice. Dar mie îmi pare rău că, de multe ori, nu se merge dincolo de corpul dat de la natură, către alte calități cum ar fi expresivitate, forța interpretării… și, de aceea. multe talente de la noi sunt descoperite în străinătate, nu în Italia. Dacă vorbim despre tradiție, da, Italia este faimoasă pentru că a dăruit lumii dansatori precum Carla Fracci, Roberto Bolle sau Eleonora Abbagnato. Desigur, sunt mulți alții, dar cei pe care i-am amintit au fost nevoiți să ajungă în străinătate pentru a se afirma.

Când dansezi, dansezi pentru tine sau pentru public?
Când dansez, mă izolez de tot și caut să mă emoționez de la oamenii care mă privesc și să-i emoționez, la rândul meu. Când dansez, mă simt liberă!

Cel mai frumos moment de pe scenă?
Adrenalina de dinainte de a face primul pas pe scenă.
Ce perspectivă îți dorești în dans? Ce scene vrei?
În dans… mă aștept să devin o balerină care să scrie istorie precum Carla Fracci, să ajung în toată lumea pentru a învăța și a dansa pe toate scenele lumii și îmi doresc să transmit toată pasiunea mea, toate sacrificiile făcute până acum și toate câte le voi face pentru a-mi atinge obiectivele. Îmi doresc scene pentru teatru-dans, pentru dans contemporan, în toate stilurile sale și chiar pentru dans clasic.

În România, multe balerine profesioniste au proiecte private. Din perspectiva contractelor, ce poți spune despre Italia?
Nu știu să răspund la această întrebare pentru că nu am avut, până acum, posibilitatea de a mă confrunta cu dansul din perspectiva contractelor, a locurilor de muncă. Din ce aud de la alți dansatori, e foarte dificil să poți avea stabilitate la lucru în universul dansului, în Italia.
Care este personalitatea din lumea dansului pe care o admiri cel mai mult?
Balerina Marianela Nuñez. Mă inspiră mult grața sa și armonia mișcărilor atunci când dansează.

În care stil de dans te regăsești cel mai mult și de ce?
În dansul contemporan, pentru că în stilul acesta reușesc să mă exprim pe deplin și să scot din mine toată energia.

Ești o balerină expresivă. Cât contează aspectul fizic în dans? Cât de importantă este expresivitatea?
Aspectul fizic este foarte important în dans. De asemenea, expresivitatea contează penrtu că este modul prin care se transmit toate emoțiile, toate sentimentele, de la fericire la durere și sacrificiu. Toate acestea sunt trăiri pe care o balerină la traversează în timp ce dansează.

Ți-ar plăcea să faci carieră în afara dincolo de scenele Italiei?
Sigur că mi-ar plăcea, chiar visul meu este acela de a mă afirma în străinătate pentru că sunt foarte atrasă de companiile străine și de modul în care interpretează dansul și valorizează dansatorii.

 

 

Eveline Păuna / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *