◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Percuții și ecouri la Ziua Mondială a Poeziei

De bună seamă, orice text are și un pretext. În cele de față, sub cupola unei primăveri în poezie, Salonul Gutenberg Arad (la zece ani de existență) s-a reunit ca o manta a paginilor revistei eponime, care a fost prezentată și oferită de redactorul șef adjunct, profesor Carina A. Baba.

Revista a îmbrăcat hlamida roz a piersicilor și zambilelor, ca o încântare (design, Ecaterina Mehesz) și dispune de 112 pagini.

Spicuim din bogatul conținut, câteva generice: Editorial, Documentar-Aradul în timp, Creatori, cărți, reviste, autori, Recenzii, Special-Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, Salon Gutenberg, Lecturi și Literaturi, La o ceașcă de cafea, duminica, Eveniment ș.a.

Încă fiind sub sărbătoarea Constelației Gutenberg, (editură, tipografie, salon, revistă) avem plăcerea ca la rubrica „Debut Gutenberg” să consemnăm șapte nume (generații diferite), mai cu seamă că materialul semnat de Roxana Istudor a fost cotat ca o noutate de interes „Special” în revista noastră.

Pretextul reuniunii cordiale, la orele amiezii de sâmbătă, a fost „Femeia și eternul ei feminin”, ca o poezie, desprinsă din trup de orhidee.

Ziua Mondială a Poeziei a fost prefațată (cu adevărat, inedit) printr-un „lanț viu” legat în panglică albă, în sensul că scriitoarele prezente, au format acel „ochi zidit în creație” și au lecturat sub fald și fundă, în semn de slăvire pe sine, dar și a „Doamnei Muze” (poezia). Tot ca un inedit, absența creatoarei Ioana Crișan a fost suplinită prin mama ei (Carmen Cîndea) care a lecturat poema publicată în recentul număr 54 Gutenberg.

O adevărată expoziție din aceste creații s-a fost format ad-hoc, prin carte expusă, alături de colecția revistei de martie.

Se cuvine amintit aportul unui Secretariat tehnic care se ocupă din timp de ambient (de data aceasta întâmpinarea sublimului a constat din oferirea de măr-mărțisor, inimioare și dulciuri, cât si reviste Gutenberg, secretariat coordonat cu migală de redactorul șef adjunct, Carina A. Baba).

Candele-frunze în fluturi și fire în alb roș’ au luminat chipul asistenței selecte sub ecou și percuții muzicale, interpretate „la subiect”.

Iubesc femeia… de Eugenia Ponta Pete și Lucian Gevelegian (folk) și Valer Muler cu Ioan Chișeuan (voce și instrument, muzică de cafè concert).

În contrapartidă, au fost întrevenții de elogiu din partea domnilor Anton Ilica, Lazăr Magu, Valeriu Ilica, Horia Truță, Eugeniu Criste, Marius Brașai, care au răspuns ideii… De ce scriu femeile ori au lecturat din creația proprie.

În concluzie, invocarea primăverii și deschiderea Salonului de primăvară Gutenberg prin evocarea Zilei Mondiale a Poeziei a reunit, laolaltă, creatori de frumos arădeni, în prezența reprezentanților administrației tipografiei  și editurii, la invitația profesorului Iuliana Pintea, din partea Consiliului editorial.  Și, iată, cea mai frumoasa pagină a fost scrisă din dragoste: „Femeia, eterna poveste”, la Arad!

 

Florica R. Cândea, membru UZPR Filiala Arad

Carina A. Baba, membru Salon Gutenberg

Foto selectiv: Mircea Boran

Un comentariu pentru “Percuții și ecouri la Ziua Mondială a Poeziei

  1. A fost o minunată reuniune culturală și artistică, unde ne-am bucurat de venirea primăverii și am omagiat „eternul feminin”!
    Mulțumesc și felicitări!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *