◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Marii editori germani se opun Actului european privind Libertatea presei

Propunerea Comisiei Europene privind Libertatea presei a fost lansată pentru a consolida pluralismul și independența mass-media în Europa. Cu toate acestea, actul a fost întâmpinat cu reacții mixte – editorii germani fiind deosebit de vocali în a refuza orice amestec legislativ în sectorul lor. O scrisoare deschisă difuzată de organizațiile editorilor germani a cerut modificarea regulamentului prin eliminarea mai multor articole și introducerea lor într-o directivă. Directivele nu se aplică direct cadrelor juridice ale țărilor UE, deoarece acestea trebuie mai întâi transpuse în legislația națională, oferind statelor membre mai mult spațiu de manevră, potrivit EURACTIV.

Mișcarea a fost susținută de raportorul dosarului în Parlament, europarlamentarul Sabine Verheyen, împreună cu alți membri ai Comisiei de cultură și educație (CULT). Pe de altă parte, există o opoziție semnificativă din partea Parlamentului European față de suspendarea propunerii. Mai mult, atât Verheyen, cât și Petra Kammerevert, care lucrează la dosar în numele celor mai mari două grupuri politice ale Parlamentului European, au fost controlați în timpul lucrărilor lor privind Directiva privind serviciile media audiovizuale (AVMSD) pentru legăturile lor cu instituțiile media germane, în special cu postul public Westdeutsche Rundfunk Köln (WDR). Potrivit declarațiilor publice, Verheyen a fost remunerată lunar pentru munca ei ca membru adjunct al Consiliului de radiodifuziune al postului și Kammerevert pentru funcția de membru cu drepturi depline al aceluiași organism.

Verheyen a declarat pentru EURACTIV că și-a părăsit funcția în Consiliu în 2016 și că a „reprezentat interesele cetățenilor”. Kammerevert rămâne în consiliu, dar a spus că îndatoririle ei în cadrul organizației „constau exclusiv în a monitoriza dacă WDR, ca radiodifuzor public, își îndeplinește în mod cuprinzător mandatul, care este definit și în Legea WDR”.

Editorii de știri, în special din Germania, s-au dovedit unii dintre cei mai vocali oponenți ai regulamentului inițiat de Comisia Europeană. Scrisoarea deschisă este scrisă de patru astfel de asociații, printre care și cele ale gigantului editorial german Axel Springer, Bauer Media Group și ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung, printre altele. În document, organizațiile susțin că noua lege a mass-media riscă impact negativ asupra sistemelor media stabile și că o directivă ar fi, în schimb, „instrumentul cel mai potrivit pentru sectorul media”. Renate Schroeder, directorul Federației Europene a Jurnaliştilor, a declarat pentru EURACTIV că sugestiile „vor slăbi prevederi importante, cum ar fi articolul 6 privind transparența proprietății mass-media și măsurile de garantare a independenței editoriale, atât de esențiale în piața mass-media capturate”. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *