◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.04.2024

Jurnaliști în Gaza. Epuizare… Stres… Risc mortal… Determinare

Șapte jurnaliști au fost uciși în exercitarea datoriei în Gaza și Liban în ultimele șapte zile, în ceea ce Organizația Reporteri fără frontiere (RSF) numește „săptămâna sângeroasă” pentru jurnalismul din Orientul Mijlociu. „Suntem uimiți de acest record trist, de șapte jurnaliști uciși în șapte zile în această săptămână sângeroasă. RSF face apel la părțile implicate să își pună în aplicare obligațiile de protejare a jurnaliștilor în timpul conflictelor, iar instituțiile internaționale să se asigure că aceste măsuri de protecție sunt respectate”, punctează Christophe Deloire, secretarul general al RSF.

Căști… Jachete reflectorizante… Elemente de identificare… Acestea sunt câteva dintre instrumentele pe care jurnaliștii care acoperă războiul Israel-Hamas le folosesc pentru a se proteja de pericolele neiertătoare ale unui câmp de luptă activ.

În interiorul Fâșiei Gaza, o fâșie îngustă a lumii, care chiar și în vremurile obișnuite ridică provocări logistice pentru jurnaliști, condițiile de securitate s-au deteriorat rapid. Puținii și extraordinary de curajoșii jurnaliști aflați în interiorul Fâșiei Gaza oferă, uneori, cum s-a văzut, cu prețul vieții, o relatare critică de primă mână a realității care se deteriorează. Doar câteva organizații de știri au personal desfășurat în zonele închise din afara teritoriului palestinian, având în vedere condițiile periculoase care definesc cele acest teren îngust. Pentru ei, riscul este la cote maxime.

 

Penurie de electricitate, de apă, de alimente

Serviciul de televiziune internațional francez, Agence France-Presse, este una dintre puținele organizații de știri care operează un birou cu drepturi depline în interiorul Fâșiei Gaza. Iar rapoartele pe care le-a transmis în ultimele zile au fost de neprețuit, oferind lumii o fereastră în timp real către micul teren pe care aproximativ 2 milioane de palestinieni îl numesc acasă. Camera AFP oferă unul dintre foearte puținele fluxuri live din interiorul benzii sfâșiate de război. Într-un interviu pentru CNN, Jo Biddle, redactorul-șef al AFP pentru regiunea Orientului Mijlociu și Africa de Nord, a declarat că difuzarea unor astfel de imagini în lume nu este lipsită de mari riscuri: „Azi dimineață, când am avut camera în direct, a avut loc un atac aerian chiar vizavi de cameră. Am putut să-l vedem. Era chiar lângă cameră. Deci situația este destul de înfricoșătoare”.

Biddle a descris provocările cu care se confruntă personalul său, format din nouă jurnalişti palestinieni din Gaza. Singura centrală electrică din teritoriu a fost oprită după ce a rămas fără combustibil, forțând biroul să funcționeze cu propriul generator. Între timp, alimentele și apa sunt insuficiente în Gaza. Liniile de comunicare pot fi „destul de dificile”. Și, cel mai important, siguranța este primordială: „Dificultatea, desigur, pentru reporterii și corespondenții noștri de pe teren este cum să lucrăm în siguranță în acele condiții. Cum fac ei ca imaginile să arate lumii ce se întâmplă? Cum își gestionează toți stresul, propriile familii? Toți au familii… nu au unde să se ascundă. Deci este un stres continuu pentru reporterii noștri de pe teren. Sunt îngrijorați pentru familiile lor. Nici ei nu dorm deloc, ceea ce se adaugă la stresul emoțional, la oboseală și la epuizare. Dar sunt foarte implicați în a arăta ce se întâmplă”, punctează Biddle. (Roxana Istudor)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *