◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

O FRUMOASĂ SEARĂ DE CREAŢIE  

Scriitorul, publicistul și medicul Ion Cuzuioc la 70 de ani!

 Domnul Ion Cuzuioc este o personalitate distinctă, un scriitor și un om al faptelor concrete care acoperă prin activitatea sa literară, publicistică și intelectuală un spațiu larg al culturii noastre. Absolvent al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Chișinău, scriitorul Ion Cuzuioc  publică în presă și în volume aparte romane, povestiri, poeme, piese de teatru, eseuri, epigrame, scheciuri etc. O bună parte din eseurile sale sunt consacrate oamenilor de știință de la noi.

Domnul Ion Cuzuioc a editat peste 40 de cărţi. Selecţii din creaţia sa literară au fost incluse în peste 200 de antologii şi culegeri din România, Rusia, SUA, Austria, Canada și Muntenegru. A publicat practic în toate revistele şi ziarele din Republica Moldova și în diverse reviste literare și de publicistică de peste hotare.

     Este distins cu Ordinul ,,Gloria Muncii”, Titluri Onorifice: ,,Ambasador al Păcii” (ONU) și „Ambasador al Culturii Păcii”(Asociația Europeană a Societății Civile) ; Distincţia ,,Coroana Păcii”(ONU); Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova (2000),(2009),Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (2014, 2015, 2016, 2017, 2018), Premiul UNESCO şi numeroase  premii şi menţiuni la Saloane Internaționale de Carte, Concursuri și Festivaluri Literare Naţionale şi Internaţionale.

    Este membru al Uniunii Scriitorilor, Uniunii Jurnaliștilor, Uniunii Cineaştilor, Uniunii Umoriştilor și Uniunii Epigramiștilor din Moldova, membru al Uniunii Scriitorilor, Uniunii Epigramiștilor și Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România; Membru al Confederaţiei Internaţionale a Cineaştilor, Membru al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor și Membru al Asociației Canadiene a Scriitorilor Români.

    Ion Cuzuioc este membru al Asociației Naționale a Oamenilor de Creație din Moldova, membru al Senatului Asociației Oamenilor de Știință, Cultură și Artă din Moldova, membru al Academiei Națiunii Române și membru al Academiei Româno-Australiană.

 

Frumoasa Serată de Creație „Medicul şi scriitorul Ion Cuzuioc la 70 de ani”, organizată de Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în colaborare cu Academia de Științe a Republicii Moldova, Uniunea Scriitorilor din R.Moldova , Asociația Națională a Oamenilor de Creație din R. Moldova şi de  Asociația Oamenilor de Știință, Cultură și Artă din R.Moldova, a avut loc  zilele acestea, în Sala „Alexe Rău” a Bibliotecii Naționale, plină cu oameni deosebiţi, prieteni şi admiratori ai operei scriitorului, scriitori, ziarişti, profesori, oameni de cultură şi ştiinţă.

    În cadrul manifestării au fost lansate câteva cărţi ale omagiatului: „Diorama vieții. Biobibliografie”; „Gândul zilei” (aforisme); „Murmur de frunze” (haiku, senryu, poeme nipone); „Soare Răsare”,

 (Gogyohka, poeme nipone); „Sângele din clepsidră” (versuri).
Arcadie  Suceveanu, președintele Uniunii Scriitorilor din R. Moldova, şi pe post de moderator, a menționatspiritul luminos, blând şi omenos al protagonistului, întrebând retoric: „Ce este: medic igienist sau scriitor umorist cu precădere? Ca preşedinte al Uniunii Scriitorilor,  cred că este scriitor, iar medicina şi scriitura pot face casă bună”. A. Suceveanu a mai spus că Ion Cuzuioc publică cărţi de satiră şi umor, este un talent polivalent; are dexteritatea de a alterna șiaîmbinamedicina cu literatura, scriindpoeziisatirico-umoristice, poezielirică, proză, piese de teatru, versuripentrucopii; face un  umor terapeutic, care vindecă, nu dă cu barda, dar uneori foloseşte şi bisturiul; scrie şi un gen special de poezie niponă – haiku, are un palmares foarte bogat. „Se află mereu în exerciţiul scrisului, rodul penei lui se vede. Face parte dintr-o falangă de scriitori foarte valoroşi, al cărei vârf este Petru Cărare, foarte cunoscuţi dincolo de Prut. Este un om deosebit, foarte sensibil, delicat, are deschiderea sufletească de a vedea partea plină a paharului, partea bună a lucrurilor, de a cultiva binele şi omenescul azi, când  oamenii caută altceva, numai nu poezie. Ion Cuzuioc este un scriitor prolific, care a editatzeci de volume de poezie, proză, publicisticășidramaturgie”, a încheiatArcadieSuceveanu.

   Protoiereul Ioan Ciuntu, parohul Catedralei „Sfânta Teodora de la Sihla”, care a venit cu o binecuvântare şi cu un buchet de  crizanteme autohtone (cum a ţinut să sublinieze),  a ţinut să-şi exprime bucuria că „aveţi în jurul dvs. oameni care vă respectă”.

   Ion Cuzuioc, care are un ataşament deosebit faţă de consătenii săi, a întâmpinat, cu mari emoţii,  o delegaţie din satul său de baştină, Ţareuca, raionul Rezina, sat pe care-l consideră centrul universului. Preotul-paroh din sat, protoiereul Sergiu Ciubotaru, care i-a dăruit şi două icoane, a destăinuit că omagiatul o are pe mama sa în sat, care la cei 93 de ani ai săi nu are nevoie de cârjă să se sprijine.

    Compozitorul Ilie Văluţă, care-i transmite multe urări de bine de la Victor Voinicescu din Paris, cu care a vorbit mai devreme la telefon, interpretează cu mult har cântecul „Mărturisire”.

    Profesorul Vasile Ciubuc, un foarte bun prieten al omagiatului, pe lângă un colac mare şi frumos pe un ştergar la fel de original, îi înmânează medalia Zamolxis „pentru fidelitatea cauzei drepte şi sfinte a neamului românesc”.     Jurnalista Tatiana Rotaru din Călăraşi şi-a amintit cum, cu mai mulţi ani în urmă, făcea „multe raiduri la întreprinderile de comerţ, băgam spaima în ei, pentru Ion Cuzuioc ne spunea ce să vedem”.

    Artista Emerită Silvia Goncear şi sora sa, RaisaBârnaz, au interpretat cu mult suflet două cântece populare: „Vin, bădiţă, vin deseară” şi „Două viori”.

   Publicistul Nicolae Schiţco, depănând amintiri legate de satul de baştină al protagonistului,a revăzut „o mamă plină de energie, care este a tuturor de pe acest meleag, mama ta, Ion”.

   Arcadie Suceveanu observă că, deşi reprezentanţii mass-mediei vânează, de obicei, senzaţionalul şi vin puţini la lansări de carte, astăzi sunt, totuşi, prezenţi mai mulţi; tot moderatorul mai desluşind, la un moment dat, şi că lacrimile scriitorilor din zilele noastre sunt şi ele amare.

Scriitorul şi regizorul Vasile Căpăţână, pe care îl leagăo prietenie de ani de zile de „medicul-şef de caritate, umoristul şi scriitorul Ion Cuzuioc”, prezintă volumul Epigrame alese, apărut recent la Editura Biodova din Bucureşti.

Cu buchete de flori şi cuvinte calde, din inimă, vin şi Valentina Bădrăjan, director executiv al Fondului „Provocările Mileniului”, şi poeta Renata Verejanu.

  Fratele sărbătoritului, Sergiu Cuzuioc, stabilit în Brătuşeni, Edineţ, a destăinuit că „atunci când mi-a fost şi bine şi rău, fratele meu Ion a fost lângă mine”.

   Ca răspuns la felicitarea maestrului Ion Paulencu, artist al poporului, protagonistul serii a dezvăluit că el primul a scris despre debutul cunoscutului artist la Opera naţională. Profesorul universitar, Viorel Prisăcaru a observat că „ai intrat în cohorta celor mai talentaţi umorişti din Ţară, mulţi rămân în istorie datorită Domniei Tale”. Interpreta Nina Ţurcanu a cântăt o veche şi  foarte frumoasă doină, aplaudată îndelung; iar Artista Poporului Mariana Bahnaru, o voce de aur a radioului moldovenesc, a recitat câteva poezii luminoase ale omagiatului.Ion Diviza, preşedintele Asociaţiei Epigramiştilor, îi înmânează Diploma Teatrului Satiricus „Ion Luca Caragiale”, pentru că a promovat actorii, anunțând de la microfon, că prin decizia Senatului Teatrului, scriitorului și publicistului Ion Cuzuioc i se decernează Medalia „Ion Luca Caragiale”. Actorul Sandu AristinCupcea recită o poezie despre limbă, iar interpretul Valeriu Mocanu din Bucureşti interpretează hora „Am venit cu voie bună” şi „Tangoul anotimpurilor”, prilej pentru omagiat de a dansa împreună cu distinsa sa soţie, doamna Ala Cuzuioc. La finele seratei Ion Cuzuioc dezvăluie că „am trecut prin mai multe încercări. Vin de la ţară şi mă doare că mai dispare şi satul nostru. Parcă mai ieri eram o mare familie, iar azi mulţi au plecat la muncă, peste hotare. Unde-i satul meu de ieri? Am doi feciori: unul e stabilit în Brazilia, altul – în Austria”. Şi, deşi Ion Caraianu, un prieten de  familiei, îi spune că „ai un drapel, mama”, buna sa soţie, Ala Cuzuioc, îi îndeamnă pe toţi „să vă ţineţi copiii lângă dumneavoastră”.Preotul Anatol Gârbu din satul Revaca, care este şi meşter popular, i-a dăruit omagiatului o icoană sculptată în lemn, cu rugăciunea Tatăl nostru.

   Au urmat autografe, felicitări, cuvinte frumoase, binemeritate, şi… o frumoasă masă de mare sărbătoare.

Nina JOSU, Poetă și publicistă /UZPR/

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *