◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.04.2024

Cultura ne este aproape și în vreme de pandemie

  Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol” din Arad a găzduit vineri, 18 septembrie 2020, un eveniment de înaltă ținută culturală, lucru obișnuit într-un oraș cu vocație multiculturală cum e municipiul de pe Mureș, dar devenit neobișnuit în contextul măsurilor antivirus pe care societatea românească a trebuit să le adopte de șase luni încoace. Totuși, oamenii rezonează pozitiv la manifestările de suflet și constatăm tot mai mult că se pot desfășura în bune condiții evenimente culturale, sportive, religioase, politice sau de altă natură, cu respectarea recomandărilor medicale corespunzătoare.

   Pentru un astfel de eveniment, curtea bibliotecii arădene a devenit un spațiu ideal, permițând distanțarea fizică fără a împiedica urmărirea exercițiului cultural-artistic derulat în fața auditoriului. Mai ales când conținutul activității (subiect, personaje, mesaj social, evoluție) garantează succesul. Iar în această seară numerosul public prezent a avut parte din plin de personaje unul și unul: președinți de entități profesionale și artistice de nivel național (Doru Dinu Glăvan – președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Eugen Negrea – președintele Asociației Artiștilor Fotografi din România) sau județean (Vasile Filip – președintele Filialei Arad a U.Z.P.R., Nelu Scripciuc – președintele Filialei Arad a A.A.F.R., Ovi D Pop – președintele Filialei Bihor a A.A.F.R., Lucia Bibarț – președinte al Filialei Arad a Ligii Scriitorilor Români), directori de instituții de cultură (Doru Sinaci – directorul Bibliotecii Județene „A.D. Xenopol” Arad, Sorin Bulboacă – directorul Complexului Muzeal Arad), profesori universitari de marcă (Corneliu Vlad, Lizica Mihuț, Anton Ilica, Constantin Avădanei), jurnaliști de mare notorietate, fețe bisericești cu veleități literar-jurnalistice, alte personaje cunoscute și apreciate ale boemei arădene.

     Motivele acestei adevărate „desfășurări de forțe” de mare calibru au fost mai multe: lansarea cărții „CAVALERII NOILOR APOCALIPSE” autor Corneliu Vlad, vernisajul expoziției „Made în China” – cu instantanee foto din țara Marelui Zid făcute de Eugen Negrea, Nelu Scripciuc și Ovi D Pop, seara continuând cu două concerte muzicale foarte așteptate și apreciate de public: „Lupus Dacus” și Festivalul EUFONIA.

     Impresii de la participanți:

Revin la Arad cu bucurie, aici având colegi de breaslă și prieteni de nădejde, iar filiala arădeană a UZPR fiind una de prim-plan. Însoțesc acum un jurnalist și un scriitor care se bucură de mare notorietate profesională, Corneliu Vlad. Cartea sa – CAVALERII NOILOR APOCALIPSE – vine să aducă o rază de lumină (cel puțin de speranță) în negura în care trăim cu toții din cauza pandemiei de Covid 19. Sunt sigur că va fi bine primită, așa cum s-a întâmplat și în alte orașe unde a fost prezentată: București, Târgoviște, Ploiești, Bacău, și acum Arad. În ce privește noutăți din breasla jurnalistică, lucrăm la un proiect de lege prin care presa să fie finanțată din bani publici, acest lucru garantând o mult mai mică ingerință a politicului în activitatea ziaristică, cu consecințele pe care le știm cu toții”. (Doru Dinu Glăvan)

Cartea CAVALERII NOILOR APOCALIPSE analizează modul în care frica este folosită de cei puternici pentru a controla masele umane. Frica însă poate fi învinsă prin cunoaștere. Dacă apelăm la rațiune, la logică, reușim să ne desprindem de dominația fricii și să acționăm în conformitate cu normele obiective ale vieții și societății. Cavalerii Noilor Apocalipse de azi (parafrazare după „Cei Patru Cavaleri ai Apocalipsei” a lui Blasco Ibanez) sunt degradarea mediului, crizele de tot felul, terorismul și pandemiile. Ele ne pândesc nu numai fizic, ci mai ales mental. Nu trebuie minimalizat niciun pericol, dar nici nu trebuie exagerat. Să ne informăm, să gândim, să acționăm și să trăim cu optimism și speranță” (Corneliu Vlad)

Expoziția de fotografii din China este o bucurie pentru Arad, oraș în care s-a înființat Forumul Colaborării și Prieteniei Româno-Chineze. China este o țară fascinantă, cu multe frumuseți dar și cu multe contraste, iar autorii fotografiilor au surprins – cu ochiul omului din spatele aparatului, dar și cu ochiul sufletului – câteva din cele mai interesante ipostaze istorice, naturale, demografice și sociale”. (Lizica Mihuț)

Evenimente de genul celui găzduit azi în curtea bibliotecii noastre se vor mai repeta, pentru că lumea este dornică de cultură, de revenirea la o viață cât mai normală. Chiar și după ce va trece pandemia, vrem ca acest spațiu să rămână unul de întâlnire a iubitorilor de muzică, de literatură, de arte plastice sau de alte forme ale frumosului, care ne binedispun și ne fac viața mai plăcută” (Doru Sinaci)

 

Dorin Ocneriu / UZPR Arad

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *