◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro27.04.2024

Sărbătoarea Sfântului Patrick, văzută de românii din Canada

E redundant să vorbesc despre babilonia canadiană, continentul nord-american fiind un amestec atât de complet și complex de națiuni, încât din ingredientele lor s-a format o nouă cultură și filosofie de viață, o împletire de cutume reinterpretate.
Românul, ca și exponenții altor neamuri, trece prin mai multe etape inițiatice, până când devine parte din procesul colectiv. Se șlefuiește și se potrivește locului, asumându-și statutul de nou venit.

Nefiind un emigrant cu vechime – primii emigranți români au fost semnalați în Canada abia la sfârșitul secolului al XIX-lea, când au înființat în Alberta un sat românesc, Boian – participarea lui este mai slab marcată social și cultural, fiind mai degrabă desfășurată în cadrul comunităților românești din orașe și din provincii.

Nu se poate vorbi despre zile românești național sărbătorite, așa cum e cazul la emigranții cu vechime, care și-au adus în bagaje calendarul creștin sau păgân (Haloween – de origine celtică, Oktoberfest – german etc.).

În 17 martie, în Toronto, ca de altfel pe întreg teritoriul canadian, se celebrează Saint Patrick’s Day, sărbătoare religioasă și culturală, care marchează comemorarea Sfântului Patrick, cel mai cunoscut și iubit sfânt al Irlandei, numit și Apostolul Irlandei, pentru că se consideră că el a creștinat acest popor.
La origini, Saint Patrick’s Day a fost o sărbătoare catolică, însă acum festivitățile organizate în cinstea ei sunt dedicate întregii culturi irlandeze. În fiecare an, atât în Irlanda, cât și în multe alte țări, de 17 martie se organizează parade care aduc oamenii împreună pentru a se bucura de atmosferă și atrag atenția atât prin verdele vesel al vestimentației participanților, cât și prin muzica și obiceiurile tradiționale irlandeze.

Verdele este nu doar un simbol, ci și culoarea Irlandei, fiind asociat cu înverzita insulă, iar trifoiul, purtat de cei care doresc să își arate originea și credința irlandeză, datează din secolul al XVII-lea. Legenda spune că Patrick a folosit trifoiul cu trei foi pentru a explica oamenilor ce înseamnă Sfânta Treime (Tatăl, Fiul și Sfântul Duh).

Astfel verdele și trifoiul sunt emblematice în această zi, fiind parte din costumația multora, paradele verzi și veselia participanților schimbând fețele orașelor prin care trec.

Cei care se bucură de sărbătoarea irlandeză mănâncă mâncăruri tradiționale din carne de vită cu varză sau cartofi și nelipsita lor plăcinta, shepherd’s pie.

Deși, de regulă această zi pică în Postul Paștelui, Biserica Catolică acceptă, ca excepție, în această dată consumul de carne.

Trecând peste partea de istorie și legendă și ajungând la prozaicul contemporan, cel mai popular și consumat produs la această sărbătoare este berea. Barurile sunt pline, iar valurile de lichid bahic sunt vărsate motivat în pahare. Lumea se îmbracă în verde și poartă zâmbet de petrecere. Însă nu prea știe multe lucruri despre figura simpatică, îmbrăcată în verde, ce populează majoritatea vitrinelor – pentru că, la fel cu alte sărbători din calendar, Saint Patrick’s Day este în primul rând comercială. Dar nuanța e optimistă, verdele place, vestește primăvara, iar trifoiul semnifică noroc. Nimeni nu se mai obosește, mai ales după un pahar-două, să numere câte frunze are. Legenda se pierde în uitare.

Românul-canadian celebrează și el sărbătoarea în verde, așa cum în februarie salută cu inimioare roșii Valentine’s Day ori cum sculptează de Haloween dovleci.

Și face acest lucru zâmbind, ca la un carnaval al zilelor străine, care au devenit și ale lui. Le-a găsit aici, în Canada. Le-a adăugat în calendarul lui creștin ortodox și se înfruptă din ele ca din niște prăjituri pe un platou. Nu-i intră niciodată în sânge, pentru că nu sunt ale lui. Le împrumută. Se bucură de ele, însă nu se integrează niciodată în ființa lui. Își decorează casa la fiecare sărbătoare, la fel cum fac vecinii lui.  Își crește copiii cu ele, pentru că trăiește în Canada. Cei mici se înfruptă din ele. De mici le mobilează viața și pentru ei vor deveni obișnuință. A doua generație de români e mult canadienizată.

Așa e când emigrezi. Anotimpurile prind mai multe culori. La românii-canadieni primăvara vine deopotrivă cu mărțișorul alb-roșu românesc și cu trifoiul irlandez al Sfântului Patrick.

 

Em Sava

Canada

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *