◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.04.2024

Norvegia și securitatea energetică a Europei (I)

Până în urmă cu doi ani, autoritățile norvegiene se gândeau serios să reducă gradual producția de gaz natural și petrol din cel puțin trei rațiuni: conservarea resurselor fosile rămase, protecția mediului în zonele de exploatare și reducerea efectelor încălzirii globale. Agresiunea Rusiei asupra Ucrainei – o adevărată răsturnare a realității actuale și viitoare nu doar în domeniul energiei consumată în Europa – a schimbat optica celor de la Oslo privind exploatarea și exportul combustibililor fosili. În 2022, Norvegia a luat locul Rusiei ca principal furnizor de gaz în Uniunea Europeană, iar prețurile au crescut vertiginos, din cauza cererii extrem de mari și reducerii până la anulare  a livrărilor rusești spre vest. Profitul celor din țara fiordurilor a crescut de câteva ori în câteva luni.

 

Cămașa cu miros de gaz este mai aproape de piele decât haina ,,verde’’

O recentă analiză a asociației industriale Offshore Norge – grupează societățile cu activitate pe segmentul combustibililor fosili în largul coastelor norvegiene – arată că investițiile în petrol și gaz vor avea un „vârf” în 2024, datorită facilităților fiscale acordate de guvern după pandemia de Covid-19 și cererii continue și în creștere, la export. Se vor menține la cote ridicate până în 2030, după care cantitățile exploatate vor scădea într-un ritm invers celui actual. Dar până atunci mai este ceva timp, iar nevoia europeană se consolidează rapid și în creștere, precum cotele apelor Dunării când plouă în Europa centrală. Ca și prețurile, de altfel…

Norvegienii au înțeles că resursele lor sunt în măsură să contribuie la securitatea energetică a Europei, iar câștigurile vor fi pe măsură. Încălzirea globală nu mai este o problemă de mare urgență, iar rezolvarea ei poate fi transferată generațiilor viitoare. Câteva fracțiuni de grad în plus nu contează pentru o țară care, cel puțin în nord, se confruntă cu temperaturi polare în multe luni ale anului.

 

Norvegia asigură securitatea energetică în nordul Europei

La mijlocul lunii ianuarie, guvernul norvegian a acordat 62 de licențe de cercetare și exploatare unor societăți specializate – 24 la număr, norvegiene și străine – pentru acțiuni în mările Barents (8), Norvegiei (25) și Nordului (29). Între beneficiari se numără marile grupuri autohtone, Equinor și Aker BP, alături de Total Energies (Franța) și Shell (Marea Britanie). Este vorba despre cel mai mare număr de licențe eliberate de executivul de la Oslo în ultimii cinci ani. În 2022, de exemplu, au fost atribuite ,,doar’’ 47 de concesiuni. Dincolo de orice comentariu speculativ privind detaliile financiare ale chestiunii în discuție, decizia guvernului este ,,o garanție a faptului că Norvegia va rămâne un furnizor stabil de energie al Europei’’ după cum declara ministrul de resort, Ferjie Aasland. Natural, manevra executivului nu a fost pe placul ,,verzilor’’ norvegieni încurajați de angajamentul participanților la COP28 din Dubai (noiembrie/decembrie 2023), privind reducerea emanațiilor de CO2 prin ,,decarbonizarea’’ planetei. Am abordat acest subiect, pe segmentul său nuclear, în ultimele două articole apărute în publicația noastră.

 

De la COP28-Dubai la domnișoara Thunberg

,,În Dubai – declara recent Truls Gulowsen, liderul secțiunii norvegiene a organizației Friends of the Earth (Prietenii planetei Pământ) – s-a decis reducerea consumului de combustibili fosili dar Norvegia face exact invers’’. Dar domnul Goluwsen nu are cuvânt în țara sa. Este un fel de rudă de la țară a Gretei Thurnberg din vecina Suedie. Domișoara suedeză are o întreagă istorie cu autoritățile norvegiene. Anul trecut a fost arestată pentru participarea la o demonstrație împotriva înființării unor parcuri eoliene în nordul țării, în regiunile locuite de populația sami. Instalațiile ar fi afectat fermele de creștere a renilor, principala sursă de existență a membrilor comunității respective. În 2021, a acuzat-o de ,,incoerență’’ pe prietena sa Erna Solberg – șeful executivului norvegian de atunci – pentru autorizarea deschiderii unor noi exploatări de gaz și petrol. Banii nu au miros … nici de gaz nici petrol.

 

George Miloșan

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *