Jurnaliştii ucraineni sunt îngrijoraţi de viitorul libertăţii de exprimare în ţara lor, după ce dezvoltatorul imobiliar care deţine Kyiv Post, principalul ziar în limba engleză din Ucraina, a concediat tot personalul. Organizația Reporteri fără frontiere (RSF) este îngrijorată de faptul că s-au făcut presiuni asupra ziarului din cauza materialelor de presă critice la adresa Guvernului.
Când li s-a interzis accesul la locul de muncă, angajații Kyiv Post au aflat că au fost concediați. Demiterea lor colectivă fără avertisment prealabil, sub pretextul oficial al „reorganizării” ziarului, i-a șocat pe mulți jurnaliști ucraineni, care au dezvăluit o nouă „Mișcare a presei” pentru a apăra libertatea de exprimare, într-un videoclip.
Cu trei săptămâni înainte de a-i concedia pe toți, proprietarul Adnan Kivan a anunțat brusc că dorește să reorganizeze ziarul și să dezvolte o versiune în alte trei limbi și a numit un editor să conducă noua ediție ucraineană. Personalul ziarului și-a exprimat opoziția, văzând alegerea ca pe o amenințare la adresa independenței lor editoriale. Kivan și-a exprimat, de asemenea, enervarea legată de articolele recente critice la adresa Guvernului, în special o știre de prima pagină despre conturile președintelui Zelensky offshore, care a fost dezvăluită de Pandora Papers.
Ca răspuns la protestele legate de concedierea în masă, Kivan s-a oferit să reangajeze în jur de 50 de jurnalişti, dar sub o nouă conducere. Ei au refuzat, pe motiv că le va fi imposibil să lucreze în aceste condiții, din cauza încercărilor de ingerințe editoriale „și a dorinței lui Kivan de a scăpa de jurnaliştii enervanți”, relatează rsf.org.
„Concedierea bruscă a întregului personal a fost contrară angajamentului pe care Adnan Kivan și l-a luat, la achiziționarea Kyiv Post, în 2018, de a-i proteja independența. Dacă se vor confirma suspiciunile de presiune din partea membrilor administrației președintelui Zelensky, aceasta ar reprezenta o evoluție foarte tulburătoare a stării libertății presei în Ucraina. Îndemnăm autoritățile să respecte independența presei și să susțină apelurile jurnaliştilor ziarului pentru vânzarea sau predarea acesteia.”, susține Jeanne Cavelier, șefa biroului RSF pentru Europa de Est și Asia Centrală.
Unul dintre jurnaliștii demiși a spus că procurorul general Irina Venediktova și parlamentarii partidului de guvernământ au făcut presiuni asupra fostului redactor al Kyiv Post, Brian Bonner. Alți jurnaliști, inclusiv Sevgil Musayeva, editorul site-ului de știri Ukrayinska Pravda, au susținut că firma de construcții a lui Kivan nu a reușit să câștige o serie de contracte guvernamentale sau să încheie mai multe tranzacții imobiliare, ceea ce poate fi considerat presiune politică. De partea cealaltă, purtătorul de cuvânt al președintelui a scris, într-o postare pe Facebook, că a fost „neplăcut surprins” de aceste acuzații.
Ucraina se află pe locul 97 din 180 de țări în Indexul mondial al libertății presei 2021 al RSF. (R.I.)