◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro30.04.2024

UZPR Prahova: „Observăm o tendință îngrijorătoare – jurnaliștii sunt supuși unor acuzații și procese în mod excesiv”

Filiala Prahova a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) reclamă, într-un comunicat de presă, o creștere a numărului de procese civile intentate împotriva jurnaliștilor, avertizând că această practică poate avea un efect de cenzurare și descurajare, limitând „libertatea de a aborda subiecte sensibile sau de a critica autoritățile”. „În ultima perioadă, asistăm la o creștere de natură a ne pune pe gânduri a proceselor intentate jurnaliștilor, un fenomen care ridică serioase îngrijorări în ceea ce privește libertatea presei și democrația. Actul de a furniza informații veridice și relevante societății reprezintă un pilon fundamental al oricărei democrații sănătoase și pluraliste. Cu toate acestea, observăm o tendință îngrijorătoare, în care jurnaliștii sunt supuși unor acuzații și procese în mod excesiv, sub pretextul defăimării sau răspândirii de informații false”, se arată într-un comunicat transmis de UZPR Filiala Prahova, semnat de președintele filialei, Claudius Dociu.

 

Semnal de alarmă privind încercările de descurajare a jurnaliștilor

„Colegilor noștri Sebastian Ignat, Eugen Cristescu sau Cristina Iancu le-au fost intentate procese, fiindu-le solicitate unora dintre ei daune de zeci de mii de euro, iar in unele cazuri s-a mers până acolo încât în instanță reclamanții le-au negat acestora calitatea de jurnaliști. Aceste acțiuni pot avea un impact negativ semnificativ asupra modului în care presa își îndeplinește rolul de gardian al opiniei publice și al informării corecte a cetățenilor. Într-o societate liberă și democratică, jurnaliștii au responsabilitatea de a investiga și aduce la lumină fapte care pot fi de interes public. Procesele frecvente și costisitoare pot avea un efect de descurajare asupra jurnaliștilor, limitându-le libertatea de a aborda subiecte sensibile sau de a critica autoritățile. Acest lucru poate duce la o cenzură indirectă și la o scădere a calității informațiilor disponibile pentru public. Fără a ne substitui vreun moment instanțelor de judecată, subliniem că este esențial ca instituțiile judiciare să își păstreze independența și integritatea, asigurându-se că procesele împotriva jurnaliștilor sunt transparente și echitabile. În același timp, autoritățile ar trebui să recunoască rolul vital al presei în furnizarea de informații și în menținerea unui dialog deschis în societate. Pentru noi, ca jurnaliști, dar și pentru societate în general sunt esențiale protejarea libertății presei și asigurarea unui mediu în care jurnaliștii pot lucra în mod liber și fără frica de represalii legale nedrepte. Libertatea presei este un element central al democrației și trebuie să fie apărată pentru binele întregii comunități!”, mai arată comunicatul UZPR Prahova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *