◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro30.04.2024

OSCE: Afirmațiile președintelui Republicii Srpska la adresa presei sunt menite să „reducă la tăcere vocile independente”

Reprezentantul OSCE pentru libertatea presei, Teresa Ribeiro, și șeful Misiunii OSCE în Bosnia – Herțegovina, ambasadorul Brian Aggeler, sunt alarmați de recentele amenințări repetate, deschise și directe, precum și de acuzațiile făcute de președintele Republicii Srpska (RS), Milorad Dodik, la adresa organismelor media N1, Capital, BN și Buka.

Intenția declarată a președintelui Dodik de a intenta procese împotriva acestor organizații de presă pentru presupusa „destabilizare” a RS și subminarea poziției sale la putere, împreună cu afirmațiile sale conform cărora s-ar primi fonduri internaționale în acest scop vizează în mod clar suprimarea și țintirea jurnaliștilor, reducerea la tăcere a disidenței și a vocilor independente. Acest lucru este deosebit de îngrijorător, având în vedere și recenta măsură adoptată de Adunarea Națională a Republicii Srpska, de reincriminare a defăimării în RS. „Astfel de declarații extreme și inflamatorii, în special atunci când sunt făcute de lideri politici, au potențialul de a crea o atmosferă de ostilitate și chiar de a incita la violență. Ocaziile trecute de retorică similară au condus la atacuri asupra jurnaliștilor și a susținătorilor drepturilor omului din partea unor grupuri de huligani, cu reacții îngrozitor de insuficiente din partea autorităților de aplicare a legii, care nu reușesc să găsească și să pună în judecată agresorii și să protejeze cetățenii de violență”, a spus ambasadorul Aggeler.  „Denunţ acuzaţiile aduse jurnaliştilor de televiziune N1, Capital, Buka şi BN”, adaugă Ribeiro, care reamintește decizia Consiliului Ministerial OSCE din 2018 privind siguranța jurnaliștilor, adoptată prin consens de toate statele participante OSCE, inclusiv de Bosnia-Herțegovina. În această decizie, ei „îndeamnă liderii politici, oficialii publici și autoritățile să se abțină de la intimidare, amenințare sau toleranță – și să condamne fără echivoc – violența împotriva jurnaliștilor. Aceasta pentru a reduce riscurile sau amenințările cu care se pot confrunta jurnaliştii și pentru a evita. subminând încrederea în credibilitatea jurnaliştilor, precum şi respectul pentru importanţa jurnalismului independent”.

OSCE condamnă ferm orice formă de violență sau hărțuire împotriva jurnaliștilor și subliniază importanța apărării siguranței și drepturilor acestora, inclusiv siguranța lor fizică, securitatea sediului și caselor lor și protecția în fața proceselor strategice lansate de oficialii publici. „Ne aşteptăm ca autorităţile din RS să-şi asume responsabilităţile şi să asigure protecţia tuturor cetăţenilor RS, inclusiv a jurnaliştilor, de posibilele consecinţe ale unui astfel de discurs inflamator”, au spus Ribeiro și Aggeler. (redacția UZPR)

Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *