◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro30.04.2024

Organizațiile media cer părților implicate în conflictul din Sudan să permită jurnaliștilor să relateze liber

17 organizații media au cerut Forțelor Armate sudaneze (SAF) și Forțelor de sprijin rapid (SAF) să înceteze imediat ostilitățile militare, să stabilească coridoare umanitare și să faciliteze accesul jurnaliştilor pentru a relata cu exactitate despre conflictul din Sudan. Apelul face parte dintr-o declarație comună, care reprezintă un efort unit al instituțiilor media independente și al organizațiilor de presă pentru a aborda starea critică a libertății presei în Sudan.

Declarația comună subliniază situația periculoasă cu care se confruntă jurnaliștii sudanezi, care au devenit victime colaterale prinse între facțiunile rivale.

În declarația lor, diferitele organizații media au subliniat necesitatea accesului nestingherit al presei la centrele de strămutați din centrul și estul Sudanului, unde sute de mii de civili și-au căutat refugiu. De asemenea, se pronunță pentru o acoperire gratuită și independentă, lipsită de orice restricții. „Acest lucru include deschiderea ușilor pentru jurnaliști și profesioniști din media pentru a transmite opiniile cetățenilor, poveștile de război, suferința, perspectivele și aspirațiile viitoare în aceste regiuni”, se arată în declarația semnată și de Sudan Tribune.

Au fost făcute și alte apeluri către facțiunile aflate în conflict în conflictul țării pentru a le acorda jurnaliştilor libertatea de a se mișca în siguranță și fără probleme cu echipamentele și instrumentele lor de presă, pentru a obține o acoperire imparțială și independentă. „Acest lucru implică acces neîngrădit în orice zonă sau locație fără hărțuire, constrângeri, cenzură sau condiții, în special în Darfurul Mare și satele sale, Kordofanul de Nord cu capitala El-Obeid și cele două regiuni din Kordofan”, se menționează în declarație.

Potrivit diferitelor entități media care semnează declarația, jurnaliștii din Sudan s-au confruntat cu amenințări grave la adresa siguranței și libertății lor. Acuzațiile de părtinire sau „loialitate” față de părțile aflate în conflict i-au supus arestării arbitrare, disparițiilor forțate și chiar uciderii, „după capriciile actorilor din conflict”, potrivit sudantribune.com. „Cerem oprirea imediată a tuturor formelor de atacuri împotriva jurnaliștilor, pe toate platformele media – vizuale, audio, tipărite și online. Aceasta presupune asigurarea că jurnaliştii îşi pot îndeplini îndatoririle profesionale în mod liber şi independent”, se arată în document.

Declarația comună subliniază, de asemenea, importanța standardelor jurnalismului profesionist în combaterea dezinformării, solicitând totodată organizațiilor internaționale să investigheze și să urmărească penal crimele împotriva jurnaliştilor din Sudan.

Sudanul s-a clasat pe locul 151 din 180 de țări în Indexul Libertății Presei 2022, elaborat de organizația Reporteri fără frontiere. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *