◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro21.06.2024

Jacques Faix- Casa Pianului, din Arad

În 1870 se naște chiar în Casa Pianului-muzeul de azi-, Jacques Faix – viitorul constructor de piane și pionier în arta fotografică picturalistă de talie internațională- într-o familie cu origini probabil franceze, despre care se presupune că a venit din Slovacia.

Jacques Faix și-a făcut ucenicia în atelierul de tâmplărie al bunicului său pentru a absolvi școala de arte și meserii din Arad, același atelier în care, timp de doi ani, fusese ucenic și cel care avea să devină cunoscutul pictor Munkácsy Mihály.

La 19 ani a plecat la Viena, unde, timp de șapte ani, și-a continuat ucenicia la cel mai renumit constructor de piane din Viena, Anton Pokorny.

După ce a studiat la Viena la sfârșitul secolului al XIX-lea, Jacques  Faix a revenit la Arad (1901) la cererea directorului Conservatorului din Arad, a deschis prima și singura fabrică de piane, a fost membru fondator al primului Foto Club și a organizat numeroase concerte cu unii dintre cei mai renumiți compozitori și instrumentiști ai vremii. Practic a format un nucleu artistic care a contribuit la dezvoltarea culturală a orașului.

Un arădean contemporan cu noi, Mihai Săcui, avea să descopere  într-un mod surprinzător că este tocmai proprietarul casei în care Jacques Faix a locuit cu atâta timp în urmă, locul în care a avut fabrica de piane. A devenit din ce în ce mai fascinat de poveste, astfel că a pornit un proiect pentru a-l promova și pentru a continua ceea ce pornise Faix. Arădeanul a reabilitat cu maximă migală imobilul și a înființat o asociație care dorește să reproducă acea boemie din secolul trecut, când se formase în orașul nostru un soi de „hub” al iubitorilor de arte.

Faix Jacques s-a născut, a locuit și a creat în casa de pe strada Episcopiei nr. 25, din Arad, până în anii ’50, când a murit. Proprietatea a rămas apoi în posesia soției sale, în anii ’70 a fost naționalizată, iar mai târziu statul român a despăgubit moștenitorii. De atunci, imobilul a fost împărțit în mai multe apartamente improvizate, iar după Revoluție, ele au fost vândute pe bucăți.

Mihai Săcui, proprietarul de azi, fascinat de istoria clădirii și în special de personalitatea lui Jacques Faix, a dorit să dea din nou strălucire casei, astfel că a înființat o asociație, după care a trecut la partea cea mai meticuloasă: reabilitarea.

Pianul istoric aflat acum în Casa Pianului a fost construit de Jacques Faix în anul 1903, are 120 de ani.

În această casă se organizează periodic, concerte și alte evenimente culturale de ținută, după modelul celor organizate odinioară de Jacques Faix, în restul zilelor putând fi vizitată ca muzeu.

 

                                     Lucia Bibarț/UZPR, Arad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *