◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro17.05.2024

Gazda viitorului summit pentru climă – Emiratele Arabe Unite – nu și-a declarat emisiile de aproape zece ani

Emiratele Arabe Unite (EAU), țara care va organiza summit-ul crucial Cop28 al ONU privind clima, în luna decembrie, nu a reușit să-și raporteze emisiile de gaz metan cu efect de seră la ONU timp de aproape un deceniu. Organismul climatic al ONU a cerut țărilor să își prezinte emisiile de metan la fiecare doi ani, din 2014, dar EAU nu a transmis niciun raport, spre deosebire de alte state producătoare de petrol din Orientul Mijlociu, inclusiv Arabia Saudită, Kuweit și Oman.

Compania petrolieră de sta a EAUt, Adnoc, al cărei director executiv, Sultan Al Jaber, va… prezida summitul climatic, și-a stability o țintă de scurgere de metan mult mai mare decât nivelul pe care susține că l-a atins deja. În același timp, Al Jaber le-a cerut recent țărilor și companiilor să fie „brutal de sincere” cu privire la inadecvarea acțiunii globale pentru combaterea crizei climatice.

Criticii spun că extinderea uriașă planificată de Emiratele Arabe Unite a producției de petrol și gaze, împotriva recomandărilor științifice, subminează credibilitatea lui Al Jaber, potrivit The Guardian.

Metanul este responsabil pentru aproximativ un sfert din încălzirea globală, iar scurgerile de la exploatarea combustibililor fosili sunt o sursă cheie. Adnoc a raportat emisiile totale de metan din operațiunile de petrol și gaze din amonte în 2021 ca fiind de 38.000 de tone. Aceasta reprezintă 3% din emisiile totale de metan din Emiratele Arabe Unite provenite din astfel de operațiuni, potrivit datelor Agenției Internaționale pentru Energie, doar că o estimare recentă a constatat că emisiile operaționale ale Adnoc au fost de 7%. Kjell Kühne, cercetător la Leave it in the Ground Initiative, a declarat: „EAU dorește să conducă summitul global în ceea ce privește clima în acest an, iar metanul este un test de turnesol. Construirea de noi proiecte de gaze fosile, stabilirea de obiective incoerente și eșecul de a raporta în mod corespunzător emisiile de metan sunt trei moduri prin care Abu Dhabi arată contrariul”.

The Guardian a relatat anterior despre o armată de conturi false de rețele sociale, care promovează și… apără găzduirea Cop28 de către Emiratele Arabe Unite. Potrivit lui David Tong, de la Oil Change International, „pare puțin probabil ca un director de mare companie petrolieră să poată convinge țările să renunțe treptat la petrol și gaze atunci când propria sa companie este ocupată cu… creșterea producției de petrol și gaze”. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *