◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.06.2024

Despre bolile autoimune
și poluarea atmosferică

Modul în care mecanismele după vaccinare sau/și poluarea atmosferică intervin în sistemele imunitare ale organismului uman în cauză sau acționează asupra factorilor genetici de bază nu este în întregime cunoscut, dar se crede că particulele din vaccinuri și/sau inhalarea în timp a poluanților atmosferici declanșează o inflamație sistemică în tot corpul, ceea ce poate duce la boli autoimune. Într-un studiu, Naizhuo Zhao și colegii săi de la Universitatea McGill din Montreal (Canada) au analizat dosarele de sănătate a peste șase milioane de locuitori din Quebec. Astfel, au descoperit o asociere pozitivă între debutul bolii autoimune și particulele din poluarea atmosferică – mai exact, particulele fine cu dimensiunea de 2,5 micrometri sau mai puțin, numite PM2,5, care s-a demonstrat anterior că produc afecțiuni cardiace și pulmonare cronice.

Persoanele participante la studiu au dosare de sănătate care se întind pe o perioadă de cel puțin patru ani, iar dintre ele, cca 32.200 de persoane au fost diagnosticate cu o boală autoimună sistemică.

 

Coșmarurile și halucinațiile – un simptom al bolilor autoimune

Un alt studiu al specialiștilor de la Universitatea din Cambridge (Anglia) sugerează cum coșmarurile de noapte și halucinațiile experimentate peste zi ar putea semnala apariția unor boli autoimune, cum ar fi lupusul și artrita reumatoidă (Coșmarurile, potențial sistem de avertizare timpurie pentru boli autoimune – Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (uzpr.ro), postat pe 28 mai 2024): „O descoperire interesantă a fost că anumite simptome, inclusiv coșmarurile, au fost descrise în mod obișnuit ca având loc chiar înaintea celorlalte simptome ale bolii și, prin urmare, ar putea oferi un sistem de avertizare timpurie privind creșterea activității bolii autoimune. Acest lucru ar putea duce la un tratament mai timpuriu și un sprijin mai bun. Unele dintre simptomele despre care am întrebat erau cunoscute în mod obișnuit ca fiind o parte a lupusului eritematos, de exemplu, dureri de cap și oboseală, dar alte simptome nu au reprezentat niciun criteriu pentru lupus sau alte boli reumatice sistemice autoimmune și aici am inclus coșmarurile”, a spus Melanie Sloan, participant la acest studiu.

Coșmarurile și halucinațiile legate de bolile autoimune au fost în principal cu subiecte violente și cu teme repetitive.

 

Legătura dintre debutul bolii autoimune și particulele PM2,5

Cercetătorii au măsurat legătura de mai sus în funcție de: vârstă, sex, statut socio-economic și mediul de locuit, urban sau rural. Deși riscul crescut de boală autoimună în cazul expunerii la aerul poluat a fost identificat ușor, este îngrijorător situația legată de faptul că, Quebecul are, în general, niveluri de poluare a aerului cu mult sub standardele de calitate a aerului impuse de guvernul canadian, ceea ce este un alt mod de a spune că până și nivelurile scăzute de poluare a aerului sunt dăunătoare pentru sănătate…

Sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege mai bine interacțiunea dintre diferitele forme de poluare a aerului, în special prezența ozonului și bolile autoimune, spun cercetătorii canadieni. Analiza lor nu a inclus date despre alte gaze, cum ar fi monoxidul de carbon sau dioxidul de sulf, care provin din arderea combustibililor fosili.

Ca orice oxidant, ozonul are și părţi negative, care apar la utilizarea abuzivă: a) degradează materialele; b) poate afecta persoane, animale de companie, plante; c) oxidează materialele. Acestea sunt cele trei elemente negative, generate de ozonul atmospheric în exces. Toţi oxidanții au aceleași efecte negative, dacă sunt folosiţi în mod necorespunzător.

 

Milioane de decese premature în fiecare an, la nivel mondial

Estimări din alte studii sugerează că milioane de decese premature ar putea fi prevenite în fiecare an, la nivel mondial, dacă am elimina treptat combustibilii fosili și am face schimbări în transporturi și în industria grea pentru a reduce poluarea aerului. Pentru că nu doar riscul de boli autoimune este agravat de poluarea aerului. Un alt studiu arată că o calitate slabă a aerului crește riscul de a dezvolta două sau mai multe boli cornice și/sau autoimune.

Analiza intercorelată, realizată pe cca 19.000 de adulți în vârstă chestionați cu privire la starea lor de sănătate pe parcursul a patru ani, împreună cu date istorice obținute prin satelit privind nivelurile de PM2,5 din 125 de orașe chinezești, a fost realizată de Kai Hu, absolvent în domeniul sănătății populației și colegii săi de la Universitatea St. Andrews din Marea Britanie. În acest caz, cercetătorii au descoperit că, în rândul adulților în vârstă de 45 de ani și peste, o expunere cumulată mai mare la PM2,5 a fost asociată cu o probabilitate mai mare de a dezvolta mai multe boli cronice, cum ar fi hipertensiunea arterială și bolile pulmonare.

 

Emilian M. Dobrescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *