◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro

Lumea peste 20 de ani

Viitorul – frumos și înspăimântător în același timp. Ce predicții face Dieter Zetsche, director Mercedes-Benz

Lucrurile se vor schimba profund în următorii 20 de ani. O spune Dieter Zetsche, director Mercedes-Benz, într-un interviu pe Linkedin. Un interviu nu numai despre industria de mașini, ci despre noi. Viitorul – frumos și înspăimânător ăn același timp

Ce ne spune Dieter Zetsche, director Mercedes-Benz? Că trebuie să ne pregătim de schimbare. Pentru că lucruri mari întâmplă. În industria de mașini, pe piața job-urilor, în industria software. Cu omul. Tot ce se va întâmpla este copleșitor.

Dieter Zetsche, directorul Mercedes-Benz are un discurs incredibil, pe care, poate te-ai fi așteptat să îl găsești la Elon Musk, de pildă.

Iată câteva idei

Software-ul va distruge industriile tradiţionale în 5-10 ani.

Deşi Uber e un soft, acum e cea mai mare companie de tax-uri din lume.

Airbnb e cea mai mare companie hotelieră deşi nu deţine nicio proprietate.

Inteligența artificială. Computerele devin din ce în ce mai bune, în mod exponențial, în a înțelege lumea. Anul acesta, un computer a bătut la jocul Go cel ami bun jucător din lume. Era de aşteptat să se întâmple, dar în 10 ani.

În SUA, avocaţii tineri deja nu mai sunt angajați. Sistemul IBMWatson, de inteligență artificială, poate da sfaturi juridice cu o acurateţe de 90%, versus 70% cât îţi dau oamenii.

Lumea peste 20 de ani – cum arată viitorul?
Așa că nu vă apucați să studiați dreptul. În viitorul apropiat vor fi cu 90% mai puţini avocaţi.

Deja Watson poate să pună diagnosticul de cancer, cu o acuratețe de 4 ori mai mare decât diagnosticele formulate de persoanele individuale umane. Până în 2030, computerele vor fi superioare oamenilor.

Mașin i autonome. În 2018 vor apărea, în producție pentru marele public, primele mașini care se conduc singure. Din 2020 încolo se va schimba complet industria de maşini. Nu vei vrea să îți mai cumperi o mașină. Vei chema o mașină prin intermediul unei aplicații. Maşină care va veni, desigur, singură, fără şofer. Și nu vei mai avea bătaia de cap a locurilor de parcare. Vei plăti pentru distanța parcursă și atât. Copiii noștri nu vor mai trebui să aibă un permis de conducere.

Acest lucru va schimba orașele, pentru că vei avea nevoie de 90-95% mai puține mașini.Vom transforma fostele parcări în parcuri. 1.2 mil. oameni mor în fiecare an în accidente de circulaţie. Rata accidentelor e acum de 1 / 100.000 km. Când vor fi maşini autonome pe toat suprafaţa Pământului, rata va fi de 1 / 10.000.000 km.

Companiile producătoare de maşini tradiţionale vor falimenta. Tesla, Google şi Apple vor revoluţiona industria, construind computere pe patru roți.

Inginerii de la Volkswagen şi Audi sunt îngroziţi de cei de la Tesla.

Companiile de asigurări vor avea probleme majore. O să dispară asigurările pentru că dispar accidentele atât timp cât maşinile sunt autonome şi comunică între ele cu precizie de calculatoare. Asigurarea tradițională de mașină va dispărea.

Dispar agenţiile imobiliare. Nimeni nu va mai cumpăra, toţi vor locui în chirie pentru că vor shcimba mai des locurile de muncă.

Din 2020 mașinile electrice vin cu adevărat la putere. Oraşele vor fi silenţioase pentru că vor fi maşini electrice. Mai curate şi mai uşor de locuit.Electricitatea va deveni din ce în ce mai ieftină.

Lumea peste 20 de ani – cum arată viitorul?
Anul trecut, au fost instalate mai multe facilități de energie solară decât cele cu combustibili fosili. Companiile de energie tradiţională încearcă limitarea accesului la cea solară, dar e imposibil pentru că se produce deja la nivel individual. Este o competiție care nu va dura prea mult.

O dată cu energia solară gratuită vine şi apa ma ieftină. Desalinizarea ei costă 2kWh 0.25 cenţi pe metru cub (medie preţ global).

Sănătate. Tricorder X va fi lansat anul acesta, un mecanism digital similar celor din Star Trek. El analizează prin smartphone retina, mostră de sânge şi respiraţie.

Astfel se vor face analizele. 54 de marker-i vor da verdicte în diverse boli.Va fi extrem de ieftin, ceea ce înseamnă că din ce în ce mai multă lume de pe planetă va avea parte de îngrijiri medicale aproape pe gratis.

Imprimantele 3D. În zece ani aceste imprimante au ajuns de la 18.000 de dolari, la 400 de dolari. Și au devenit de 100 de ori mai rapide. Toate companiile producătoare de pantofi folosesc deja pantofi printați 3D.

Lumea peste 20 de ani – cum arată viitorul?
Multe părți ale avioanelor sunt deja printate în 3D. Stația Internațională are deja un printer 3D care suplinește nevoia de piese de rezervă.

La sfârşitul acestui an apar telefoane cu scanare 3D. Astfel că puteți să vă scanaţi picioarele şi în funcţie de asta vor fi soft-uri care vă scot încălţăminte la imprimanta 3D.

În China se construiește deja o clădire de birouri de 6 etaje prin printare 3D. Până în 2025, 10% din tot ceea ce se va produce pe Pământ se va realiza prin printare 3D.

Idei de business. Dacă ai un business de nișă trebuie să te gândești – „în viitor vom avea acest lucru”. Dacă răspunsul este pozitiv, poți începe proiectul. Apoii, următoare aăntrebare pe care poți să o pui este „pot să fac ca acest lucru să se întâmple mai repede?”.

Dacă un business nu funcționează în acord cu telefonul mobil, uită ideea acestui business. Și toate afacerile pornite pentru a fi unele de succes în secolul al XX-lea, vor fi destinate fa,limentului în secolul XXI.

Piața muncii. 70-80% din job-urile actuale dispar în 20 de ani. Apar servicii noi, dar nu este clar dacă aceste noi tipuri de job vor fi suficiente într-un timp atât de scurt.

Agricultură. Vom avea fermieri-roboţi la 100$-bucata. Fermierii din lumea a treia vor deveni un soi de manageri și nu vor mai lucra pe teren, vor face numai coordonarea lor.

Până în 2020, la fel cum e aplicaţia deja existentă moodies, vor fi aplicaţii care ne vor spune după grimase dacă minţim sau dacă vrem să păcălim. Imaginați-vă o dezbatere politică în care știi de la început dacă respectivul candidat te minte sau nu.

Bitcoin-ul poate să devină prima monedă mondială.

Longevitate. Până acum speranța de viață crește cu 3 luni la fiecare an și ritmul se accelerează. Acum patru ani era de 79, acum speranța de viață este de 80 de ani. Până în 2036 ar trebui să trăim în medie 100 de ani.

Educație. Deja un smartphone cosctă 10 dolari în Asia sau Africa. În 2020, 70% din oameni vor avea smartphone, deci acces egal la educaţie.

mymagazine.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *