◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro27.04.2024

Polarizare politică, dezinformare, hărțuire, AI… Cele mai pregnante amenințări la adresa libertății presei

Industria de știri este afectată de polarizarea politică aprofundată, de dezinformare, de hărțuire și de creșterea inteligenței artificiale, cu capacitatea sa de a genera conținut pe care nu-l controlează nimeni.

Recent s-a închis ziarul emblematic algerian Liberté. Dispariția cotidianului de limbă franceză a adăugat presiune asupra unui climat deja dificil pentru jurnalismul din această țară, care se află pe locul 136 în Indicele Mondial al Libertății Presei, întocmit în fiecare an de organizația Reporteri fără frontiere (RSF).

Și jurnaliștii canadieni atrag atenția că s-au schimbat foarte multe în peisajul media de știri în ultimii 30 de ani. Jurnalismul independent, bazat pe fapte, a avut în față tot mai multe provocări – mai întâi o revoluție digitală care a schimbat modelele de afaceri și crearea de conținut, ceea ce a antrenat micșorarea redacțiilor, concedieri și apariția, apoi extinderea așa-numitelor „deșerturi de știri”.

 

Atacuri din direcții neașteptate

Mai recent, industria de știri a fost afectată de polarizarea politică, dezinformarea, neîncrederea crescândă în instituții, hărțuirea jurnaliștilor. Pe acest fundal, regimurile autoritare acționează tot mai extins și mai sofisticat, inclusiv prin schimbări de legislație, pentru a restrânge, a cenzura sau a contracara jurnalismul independent. Astăzi, peste 560 de jurnalişti şi lucrători mass-media sunt închişi, arată RSF. Potrivit cbc.ca, CBC/Radio-Canada însăși a fost forțată să-și închidă biroul din Moscova din cauză că oficiali ruși au acuzat Canada de „atacuri deschise asupra presei ruse”. Doar că presa independent din Rusia aproape nu mai există… Închiderea a pus capăt celor 44 de ani de prezență continuă în țară a jurnaliștilor CBC. Iar atacurile vin și din locuri neașteptate – recent, CEO-ul Twitter, Elon Musk, a etichetat contul de Twitter al CBC drept „finanțat de guvern”, punându-l alături de alți câțiva radiodifuzori publici din întreaga lume, care au răspuns distanțându-se de această platformă. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *