◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro27.04.2024

Giganții mass-media se pregătesc să lupte cu „amenințarea” inteligenței artificiale

Mogulul mass-media Barry Diller a avertizat că inteligența artificială (AI) ar putea fi la fel de „distructivă” pentru editorii de știri cum au fost știrile online gratuite, la începuturi.

Vorbind la Global Summit in Investigative Journalism, Diller, care a co-fondat Fox Broadcasting Company și este președintele gigantului de publicații IAC, a declarat că face echipă cu CEO-ul News Corp., Robert Thomson, și cu editorul german Axel Springer pentru a proteja știrile de „amenințarea AI”.

Într-o conversație cu jurnalista și organizatoarea conferinței, Tina Brown, Diller a spus că a fost o „greșeală teribilă” pentru editori, prin inacțiune, să permită instrumentelor AI precum ChatGPT să „absorbă fiecare lucrare cunoscută care a fost făcută vreodată”. Miliardarul, care este și președintele Expedia, a comparat impactul potențial al inteligenței artificiale asupra companiilor media cu primele zile ale știrilor online, înainte de introducerea paywall-urilor, relatează time.com.

Instrumentele de inteligență artificială care sunt instruite pe conținutul publicat de la instituțiile de știri reprezintă o amenințare pentru afacerile media, permițând utilizatorilor să acceseze informațiile care provin din arhivele de știri fără a plăti companiile care le-au produs. El a împărtășit faptul că IAC, care editează revista People, printre alte titluri, News Corp. și Axel Springer conduc un grup care încearcă să schimbe legea drepturilor de autor „dacă este necesar” și să amenințe cu litigii împotriva editorilor care le preiau conținutul fără permisiune.

Recent, Thomson, de la News Corp., a declarat că a fost în discuții cu o companie de inteligență artificială pentru a solicita compensații pentru conținutul său folosit ca material de instruire, potrivit Australian Financial Review. În 2021, News Corp. a încheiat acorduri cu Google și Facebook pentru a taxa giganții tehnologiei pentru conținutul său.

Într-o scrisoare adresată recent angajaților, directorul general al proprietarului Politico și De Bild, Axel Springer, a avertizat că jurnaliștii ar putea fi înlocuiți cu AI: „Inteligenta artificiala are potențialul de a face jurnalismul independent mai bun decât a fost vreodată sau pur și simplu de a-l înlocui”.(redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *