◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.04.2024

UMBRA INCERITUDINII PLANEAZĂ ASUPRA  JOCURILOR OLIMPICE ȘI CAMPIONATULUI EUROPEAN DE FOTBAL

Lumea sportului se află la câteva luni distanță de două evenimente de majoră importanță: Campionatul European de fotbal și Jocurile Olimpice, ambele competiții amânate din cauza pandemiei Covid 19, pentru vara acestui an, ambele aflate încă sub semnul incertitudinii desfășurării lor. 

Conform ultimelor informații, UEFA va decide în martie forma reprogramatului Campionat European din iunie și iulie 2020, însă perspectivele menținerii formulei moștenite de la fostul președinte al forului continental, Michel Platini,  cu 12 orașe de disputare a meciurilor, apare din ce în ce mai îndepărtată. Dominique Blanc, președintele Federației elvețiene, a adus în discuție această problemă, sugerând că forul continental ar trebui să ia în considerare organizarea într-un singur loc sau într-o singură țară. ”Prima variantă ar fi să joci într-o singură țară, în Rusia sau Germania, de exemplu. A doua soluție, și mai restrictivă, ar fi recurgerea la un singur oraș mare, cu suficiente stadioane pentru a găzdui cele șase grupuri. Acesta ar putea fi cazul la Londra”

Turneul, care se va desfășura în 12 orașe, a fost inițial programat să aibă loc în perioada 12 iunie – 12 iulie 2020. În martie trecut, UEFA l-a amânat pentru un an din cauza pandemiei Covid-19. Perioada de timp rearanjată este între 11 iunie și 11 iulie a acestui an. Blanc a declarat presei locale din Elveția: „Cred că se desfășura Euro, dar nimeni nu poate spunedeocamdată și cum. Nu suntem siguri de ce s-ar putea întâmpla… Având în vedere situația din sănătate, personal cred că versiunea inițială, cu meciuri răspândite în toată Europa, este puțin probabil să vadă lumina zilei, având în vedere restricțiile de călătorie… Mi se pare, în orice caz, dificil. În acest moment nu-mi pot imagina că Elveția va juca la Baku, după cum arată tabloul grupelor.”

Indiferent de părerile avansate, UEFA a insistat tot timpul că orice opinie este personală și că nu va fi luată nicio decizie până când Comitetul Executiv nu se va întruni la începutul lunii martie. Președintele UEFA, Aleksandr Ceferin, a reiterat ideea că: „Deocamdată planificăm exact același Campionat pe care l-am planificat… Deci, nu avem niciun plan B pentru moment. Vom aștepta și vom vedea. Vom monitoriza situația… Suntem permanent preocupați, dar suntem absolut siguri că se va juca. Trebuie jucat… se poate juca… Singurul lucru este că nu știm dacă stadioanele vor fi parțial ocupate, vor fi pline sau fără spectatori. Asta depinde de situația de sănătate, dar sportul și fotbalul trebuie să continue… Deocamdată, planul este să facem exact așa cum este prevăzut, dar trebuie să spun că am putea organiza campionatul în 12 țări, 11, opt, cinci sau într-o singură țară. Deci, evaluăm în continuare situația și vom vedea”

Conceptul de 12 țări a fost dezvoltat și promovat de francezul Michel Platini în timpul mandatului său de președinte, când UEFA nu era sigură dacă vreo țară se va oferi să găzduiască integral ediția din 2020. Acum UEFA este blocată cu un proiect care, în condițiile actuale, pune mari probleme pe multiple planuri, totul bazându-se pe cum și când națiunile europene pot ieși din cel de-al doilea val al Covid-19. Chiar și atunci probabilitatea ca orice suporter să participe va fi sub semnul întrebării… 

Sub semnul incertitudinii se află și Jocurile Olimpice de la Tokyo. Conform Bloomberg, ”soarta amânatelor Jocuri Olimpice de la Tokyo s-a împotmolit din nou în îndoială, după ce Japonia a declarat o a doua stare de urgență pentru zonele metropolitane. Japonia este una dintre multele țări în care virusul a revenit în timpul iernii. De asemenea, descoperirea de noi, poate mai multe, tulpini infecțioase în Marea Britanie și Africa de Sud a alarmat, de asemenea, guvernele din întreaga lume. Cu mai puțin de 200 de zile până la Ceremonia de Deschidere, situația a reaprins întrebări cu privire la posibilitatea de a nu avea loc chiar și o versiune limitată a Jocurilor în condiții de siguranță.

Reluarea evenimentelor sportive din întreaga lume și dezvoltarea vaccinurilor au adus un oarecare optimism, dar organizatorii au spus că Jocurile Olimpice din 2020 vor fi anulate – nu întârziate – dacă nu pot merge conform planului. Acestea fiind spuse, primul ministru Yoshihide Suga și-a reiterat hotărârea de a organiza Jocurile, chiar în timp ce anunța noile restricții, în timp ce președintele Yoshirō Mori a declarat că „pregătirile pentru Jocurile Olimpice și Paralimpice trebuie să se desfășoare conform planului”. 

Programate să dureze o lună, actualele restricții de urgență se concentrează în mod restrâns pe reducerea infecțiilor din baruri și restaurante, în timp ce evenimentele au fost cruțate de anulări pe scară largă. Dacă măsurile mai puțin stricte nu reușesc să schimbe comportamentul oamenilor, actuala stare va continua la nesfârșit. Unul dintre cei mai importanți consilieri, Shigeru Omi, a declarat că ridicarea stării de urgență la timp ar fi aproape imposibilă și că restricțiile ar putea continua până în martie sau aprilie, chiar dacă, mai apoi, a nuanțat afirmând ”că aceasta ar putea fi ridicată în termen de o lună dacă publicul va coopera”.

Oricum, ar lăsa puțin loc pentru a lua o decizie cu privire la Jocuri. Decizia de anul trecut de amânare a fost luată la sfârșitul lunii martie, chiar înainte de prima urgență mai strictă, care a durat până la sfârșitul lunii mai. 

Dacă nu se va înregistra o rapidă scădere a cazurilor, orgaznizatorii se vor afla în fața unui greu impact asupra planificării, chiar și pentru Jocuri la scară mică. O nevoie de testare extinsă și carantină a participanților s-ar adăuga la efortul logistic fără precedent de reorganizare a evenimentelor, cu un efect  pe plan economic extrem de mare, Japonia plătind deja prețul istoric de 1.35 trilioane de yeni (13 miliarde dolari).

Comisia Tokyo 2020 a indicat că va trebui să decidă asupra unei limite de spectatori și restricțiile de intrare în țară din străinătate până în această primăvară, din cauza procesului de emitere a biletelor. Alte măsuri de contra-coronavirus pot fi ajustate în continuare în funcție de starea epidemiologică.

Părerile experților sunt împărțite cu privire la faptul dacă Jocurile ar trebui să aibă loc sau nu. Norio Sugaya, profesor invitat la Facultatea de Medicină a Universității Keio din Tokyo și membru al unui grup al Organizației Mondiale a Sănătății care consiliază gripa pandemică, a declarat că este împotriva găzduirii Jocurilor Olimpice în această vară. „Nu are sens să oferim un punct de vedere medical asupra a ceva ce majoritatea japonezilor nu doresc”, a spus el. Într-un sondaj realizat de NHK în perioada 9-11 ianuarie, 38% dintre respondenți au declarat că Jocurile ar trebui anulate, iar 39% au declarat că acestea ar trebui amânate din nou.  Nobuhiko Okabe, director executiv al Kawasaki City Institute for Public Health și un membru al grupului de experți al guvernului, a declarat că ar fi posibil să se organizeze Jocurile într-o formă sau alta: „Cel mai important lucru pentru Jocurile Olimpice este că sportivii pot concura… În acest sens, este posibil să se organizeze Jocurile, chiar având în vedere amploarea actuală a infecțiilor.” Yoshihito Niki, profesor invitat în divizia de boli infecțioase de la Universitatea Showa, a declarat că o opțiune ar fi creșterea intervalul dintre evenimentele sportive pentru a se atenua posibilitățile de infecțare. „Dacă se organizează Jocurile în această vară, ar trebui să se separe evenimentele sportive și să fie organizeze la interval mai mari, cel mult două pe săptămână”.

Totuși, există mai multe motive de optimism că Jocurile vor avea loc în acest an decât au fost la începutul anului 2020. Una dintre ele este dezvoltarea mai multor vaccinuri. Chiar și așa, cele mai multe țări nu au început vaccinarea populației și nu pot fi în măsură să o înceapă la timp. În Japonia nu este de așteptat ca vaccinările să înceapă până la sfârșitul lunii februarie, în timp ce distribuția vaccinului a fost lentă în cele mai multe țări. Vaccinarea ridică, de asemenea, alegeri dificile pentru organizatori și sportivi. Oficialii japonezi au declarat că spectatorii străini nu vor avea nevoie de vaccinări pentru a intra în Japonia, iar CIO a susținut același lucru pentru sportivi, dar acest lucru s-ar putea schimba în funcție de situația epidemiologică. Dick Pound, important membru al CIO, a sugerat într-un recent interviu la  BBC că vaccinarea ar putea fi o condiție pentru participanți înainte de a intra în Japonia, dar aceasta decizie ar putea ridica probleme de echitate. În același timp, sportivii pot fi, de asemenea, reticenți în a se vaccina din cauza problemelor impuse de sportul de performanță”.

Problemele nu sunt ușor de rezolvat, solicitându-se chiar și asistența ONU. Fostul vicepreședinte al Comitetului Olimpic Internațional, Kevan Gosper, într-un interviu acordat ABC, a sugerat că CIO ar putea să încerce implicarea Organizația Națiunilor Unite în determinarea organizării Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020. „Dacă sunteți în căutarea unei terțe părți, care recunoaște că această situație nu mai este o doar o problemă legată de sport, sau doar de interes național, având în vedere impactul COVID la nivel mondial, atunci ar putea exista un puternic motiv de a ne adresa Națiunilor Unite pentru implicarea lor în arbitraj: dacă Jocurile merg mai departe sau nu… CIO a mai făcut acest lucru, în alte situații. Am mers la ONU pentru a ne acorda asistență. Pentru că vorbim despre ceva care ar putea implica reprezentanți din 205 țări”.

Takeshi Niinami, consilier economic al prim-ministrului Yoshihide Suga, a sugerat la începutul acestei săptămâni că o decizie cu privire la Jocurile Olimpice ar putea fi luată până la sfârșitul lunii martie.

Așadar, luna martie va fi luna marilor răspunsuri la întrebarea: vor avea loc Campionatul European de fotbal și Jocurile Olimpice? Și, dacă da, în ce condiții? Decizii care sunt așteptate cu multă preocupare și de autoritățile sportive și nu numai din România, având în vedere implicarea forbalului și sportului românesc în cele două mari evenimente.



Emanuel Fântâneanu

Membru Comitetul Executiv AIPS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *