◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro27.04.2024

Un sfert de veac de apariție. Revista „Coloana Infinitului”, de la Timișoara

În chiar ziua deschiderii expoziției de mare interes național „Brâncuși: Surse românești și perspective universale”, un alt eveniment, mai mic, dar cu un rost al său, de continuitate în rândul revistelor culturale timișorene, se desfășura în prezența a numeroși oameni de cultură și de litere din orașul de pe Bega. Revista „Coloana Infinitului”, editată de Asociația Culturală „Constantin Brâncuși” Timișoara apare neîntrerupt de 25 de ani, prin efortul și dedicarea unui colectiv de redacție select, a cărui activitate se desfășoară sub coordonatele voluntariatului.

Uneori cu sprijinul sponsorilor, alteori cu bani proprii, revista a făcut, de-a lungul acestui sfert de secol, o figură aparte prin conținutul și programele dedicate personalităților din lumea culturală și științifică a Banatului.

Dintr-un articol dedicat evenimentului, semnat Monica M. Condan și Horia Ciocârlie, aflăm că „valoarea națională și universală a operei lui Brâncuși a determinat alegerea denumirii atât pentru organizație, cât și pentru revistă, care are astfel o excepțională anvergură simbolică, raportându-se la motivul ascensional din celebra creație brâncușiană”. Din 2005, revista apare trimestrial, în serie nouă, cu o tematică bazată pe promovarea valorilor locale și regionale, în cadrul programelor „Pantheon Bănățean” și „Etnos bănățean”: „Cele mai multe ediții ale periodicului nostru sunt dedicate Academicienilor bănățeni, fiindcă în fiecare an, cel de-al doilea volum a readus în memoria generației actuale viața exemplară și rezultatele profesionale excepționale ale acestora”.

Asociația a organizat și simpozioane periodice, în cadrul cărora au fost omagiate aproximativ șaizeci de personalități bănățene, fie cărturari, fie cu activitate în domeniul științific, muzical, literar, al artelor plastice, poeți și prozatori. La aniversare sau comemorare, dar și cu alte ocazii, este omagiat patronul spiritual al revistei, Constantin Brâncuși. Fiecare număr are o rubrică permanentă – Brâncușiana -, unde „sunt publicate articole legate de bogatul evantai de idei oferit de viața și opera singurului artist român unanim recunoscut pe plan internațional”, după cum precizează autorii articolului din această ediție specială a revistei.

De mai mult timp, revista se distribuie gratuit, fiind editată cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Timiș, prin Centrul de Cultură și Artă. Cu atât mai mult am înțeles frustrarea și, parțial, nemulțumirea inimosului colectiv de redacție care nu a reușit să convingă oficialitățile angrenate în organizarea remarcabilei expoziții Brâncuși de a aminti, în alocuțiunile de deschidere, acest permanent act de cultură și omagiu adus nemuritorului gorjean de la Hobița, respectiv existența în chiar capitala Banatului, a unei asociații care îi poartă numele și a unei reviste care amintește cititorilor săi, lună de lună, de creația universală a marelui artist.

Am fost onorată să particip la lansarea numărului 124/2023, număr aniversar al revistei „Coloana Infinitului”, cu ocazia împlinirii unui sfert de veac de apariție neîntreruptă. Au fost prezenți Aurel-Matei Bancu, secretarul general al Asociației „Constantin Brâncuși” și al redacției revistei „Coloana Infinitului”, Monica M. Condan, redactorul șef al revistei, dar și membru al Filialei Timiș a UZPR, profesori, scriitori, poeți, oameni de cultură din Timișoara. Au fost amintiți, în alocuțiunile rostite, lect.univ.dr.  Nicolae Stanciu, primul președinte al asociației și director fondator al revistei, scriitorul și gazetarul Aurel Turcuș, coordonatorul seriei noi a revistei, ambii trecuți în lumea celor drepți, dar și alți colaboratori fideli ai revistei. Cu acest prilej, urăm ani mulți de apariție revistei și aceeași energie de a realiza colectivului său de redacție!

 

Adina Andrițoiu

Președinte Filiala Gorj-Mehedinți „Jean Bărbulescu”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *