◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro21.06.2024

Organizația Meteorologică Mondială: debutul fenomenului El Niño

Pentru prima dată în perioada 2016-2023, fenomenul El Niño s-a instalat în Pacificul tropical, deschizând calea pentru o probabilă creștere a temperaturilor globale și perturbări ale condițiilor meteorologice și climatice, a anunțat pe 4 iulie 2023, OMM (https://news.un.org/fr/story/2023/07/1136622): astfel, ”este extrem de probabil – 90% este gradul de probabilitate – ca episodul El Niño să continue în a doua jumătate a anului 2023. Ne așteptăm ca acesta să fie cel puțin moderat. Sosirea lui El Niño va crește dramatic probabilitatea de a doborî recordurile de temperatură și de a declanșa căldură extremă în multe părți ale lumii și în oceane”, a declarat secretarul general al OMM, Petteri Taalas. „Anunțul OMM privind un eveniment El Niño este un semnal pentru guvernele din întreaga lume să se pregătească să limiteze efectele asupra sănătății, ecosistemelor și economiilor noastre. Avertismentele timpurii și măsurile de anticipare pentru evenimentele meteorologice extreme asociate cu acest fenomen climatic major sunt esențiale pentru a salva vieți și mijloace de trai”, a continuat Petteri Taalas.

El Niño apare în medie la fiecare doi până la șapte ani și episoadele durează de obicei nouă până la douăsprezece luni. Este un fenomen climatic natural asociat cu încălzirea temperaturilor de la suprafața oceanului în Oceanul Pacific tropical central și de est. Fenomenul are loc în contextul unui climat modificat de activitățile umane.

În așteptarea declanțării fenomenului El Niño, un raport OMM, publicat în mai 2023, a indicat că există o probabilitate de 98% ca cel puțin unul dintre următorii cinci ani și perioada de cinci ani în ansamblu (2024-2028), să fie cea mai fierbinte înregistrată pe Terra și să depășească recordul din 2016 în care fenomenul El Niño a fost excepțional de puternic.

În 2022, temperatura medie a suprafeței globale a Pământului a fost cu aproximativ 1,15 °C peste media anilor 1850-1900 din cauza răcirii induse de episodul meteorologic de trei ani (2020-2022), La Niña.

Raportul OMM din mai 2023, elaborat de Ministerul Meteorologic al Marii Britanii cu parteneri din întreaga lume, a arătat că există o șansă de 66% ca temperatura medie anuală globală între 2023 și 2027 să fie mai mare cu peste 1,5°C peste nivelurile preindustriale pentru cel puțin un an: „Aceasta nu înseamnă că în următorii cinci ani vom depăși nivelul de 1,5°C specificat în Acordul de la Paris, deoarece acest acord se referă la încălzirea pe termen lung de mai mulți ani. Cu toate acestea, este încă un semnal roșu, sau un avertisment timpuriu, că nu ne mișcăm în direcția corectă pentru a limita încălzirea în cadrul obiectivelor stabilite la Paris în 2015 pentru a reduce semnificativ impactul schimbărilor climatice”, a declarat Chris Hewitt, responsabilul serviciilor climatice la OMM.

Conform rapoartelor OMM privind starea climei la nivel mondial, 2016 a fost cel mai cald an înregistrat din cauza „dublei lovituri” a evenimentului meteorologic sezonier  foarte puternic El Niño și a încălzirii induse de om din cauza gazelor cu efect de seră. Efectul asupra temperaturilor globale produs de El Niño se petrece de obicei într-un an de la înregistrarea fenomenului și, prin urmare, va fi cel mai evident în 2024.

 

Edith-Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială

Emilian M. Dobrescu, UZPR

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *