◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro15.10.2024

Din puţul fără fund, dar cu telecomandă

Emisiunile trece, perlele rămâne

Cristoiu repetă încă o dată: ăia dă • Lumea vreau • Capullacutie • În ceea ce privesc oamenii • Potriveală fără potrivire • De trei luni în urmă • Generația au dat posibilitatea • Preșidenția română

 Repet încă o dată… E foarte important când ceri tu și dă ăia.” (Ion Cristoiu, Antena 3, 17 februarie 2019)

„Micul uriaș” al presei românești din ultimele decenii reușește performanța extraordinară de a fi expresiv, interesant și relevant nu numai în ce scrie, ci și în ceea ce comentează „oral verbal pe gură” la TV, chiar dacă îi mai scapă greșeli gramaticale însemnate. Aici, avem un pleonasm și un dezacord între subiect și predicat. Dar ce mai contează! Parafrazând o vorbă de acum 40 de ani a cantautorului-poet, Ion Zubașcu (când colegii de la Cenaclul Flacăra îi spuneau că i s-a dezacordat chitara), aducem problema la cazul nostru: și cucul cântă fals de la începutul lumii și nimeni nu i-a reproșat nimic.

  • „Toată lumea vreau să vadă poza.” (Mircea Badea, Antena 3, 17 februarie 2019)

Mircea Badea, altă figură de vârf din mass-media de azi, ne oferă aici o formă greșită a verbului „a vrea”. Corect ar fi fost „lumea vrea” (contextul arată clar că vorbitorul nu a vrut să spună că el, Badea, dorește ca lumea să vadă poza, variantă în care n-ar mai fi o greșeală). Era vorba de fotografia în care Laura Codruța Kovesi era alături de Sebastian Ghiță, în crama bogătașului-deputat (actualmente, azilant politic în Serbia), imagine care demonstrează că fosta ocupantă-șefă a fotoliilor strategice de la Parchetul General și de la Direcția Națională Anticorupție a mințit grav când a declarat oficial că nu s-a întâlnit niciodată în cadru privat cu S. Ghiță. Asta doar dacă nu cumva crama personală a politicianului-om de afaceri nu este, prin definiție, un loc public, unde „faraoanca anticorupției” a ajuns întâmplător și nevinovat, mergând, așa, agale, pe stradă, până a ajuns la cineva necunoscut într-o vie, culmea, și el tot fost baschetbalist, tot amic cu Serviciile…

  • „Să băgăm capul la cutie.” (Edward Iordănescu, Gaz Metan Mediaș – Sepsi Sfântu Gheorghe 0-1, Pro X TV, 17 februarie 2019)

Cu sprijinul arbitrajului frățesc al lui Istvan Kovacs, echipa Sepsi Sfântu Gheorghe, finanțată la lumina zilei de la Budapesta, tocmai învinsese la Mediaș, printr-o lovitură de la 11 metri foarte ușor acordată. Supărat, antrenorul învinșilor a tras o cacofonie-ligament falic, ca un șut imparabil în urechile noastre.

  • „Mi-este frică de boală, atât în ceea ce mă privește, cât și în ceea ce privesc oamenii dragi.” (Camelia Potec, Antena Stars, 19 februarie 2019)

Formula corectă este „în ceea ce privește”, indiferent că vorbim despre mai mulți oameni sau de unul singur. În rest, îi trimitem numai gânduri bune marii noastre campioane olimpice la natație.

  • „Nu există o potriveală între felul în care cei doi văd tenisul.” (Digi Sport 1 TV, 21 februarie 2019)

Comentariul se referă la compatibilitatea dintre Simona Halep și antrenorul ei, de la turneul din Dubai. Cuvântul corect era „potrivire”, căci „potriveală” are o altă nuanță, cam peiorativă. Dacă ne gândim bine, un adevăr există în ce s-a spus, doar că pe dos: între marea jucătoare de tenis și antrenorul ei era doar o „potriveală” de ocazie, dar nu era și o „potrivire” adevărată.

  • „E un act pe care trebuia să-l facă de trei luni în urmă.” (Maria Gabriela Zoană, Digi 24 TV, 21 februarie 2019)

Ce limbă română e aceasta? Prepoziția „de” era suficientă, ca să ne dăm seama că vorbim de ceva din trecut, nu mai era nevoie de „în urmă”, care sună repetitiv ca sens.

  • „Cei care iubesc muzica românească de calitate, indiferent din anul în care a fost scrisă.” (Daniela Morari, Național FM, 22 februarie 2019)

Cu „Mirificul conifer” Mircea Vintilă în studio și cu autorul acestei rubrici, Andrei Păunescu, la telefon, inimoasa realizatoare radio a încurcat puțin prepozițiile: trebuia „de”, nu „din”.

  • „Prima generație care au dat posibilitatea…” (Marcel Popescu, Pro X TV, 22 februarie 2019)

Corect era „a dat”, pentru că substantivul „generație” este la singular, chiar dacă înțelesul său este de mulțime. Subiectul era fotbalul craiovean, care a avut două mari generații, cea din 1974 care a cucerit campionatul, și cea de după 1980, „Craiova Maxima”, care a cucerit și fotbalul intern, și admirația Europei.

  • Preșidenția română.” (Viorica Dăncilă, Digi 24 TV, 27 februarie 2019)

Doamna premier probabil că e atât de supărată pe președintele Iohannis, care îi tot cere demisia, încât nu poate reține că termenul corect este „președinție”, care vine de la „președinte”. Din câte știm, nu există funcția de „preșidente”, ca să avem și „preșidenție”. Iar aici nici nu este vorba de „preșidenția” iohannistă, ci de cea a Uniunii Europene, care revine României în această jumătate de an.

Andrei Păunescu / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *