◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro30.04.2024

RSF: China implementează „viziunea marxistă a jurnalismului”

Organizația Reporteri fără frontiere (RSF) atrage atenția cu privire la o nouă amenințare la adresa libertății presei în China: lansarea unui serviciu pentru smartphone, menit să „antreneze” și chiar să evalueze jurnaliștii cu privire la propaganda regimului, precum și să îi „ajute” să treacă testul loialității față de liderul chinez Xi Jinping.

 

„Un instrument de spălare a creierului”

All-China Journalists Association (ACJA), o organizație supravegheată de Partidul Comunist Chinez (PCC), a lansat acest serviciu, disponibil pe platforma WeChat, menit să „antreneze” profesioniștii media în „viziunea marxistă a jurnalismului”, un concept care definește doctrina Partidului Comunist Chinez asupra mass-media. Serviciul include cel puțin 220 de cursuri și are ca scop „ajutarea” jurnaliștilor să promoveze examenul de loialitate față de liderul chinez Xi Jinping, care este obligatoriu pentru obținerea sau reînnoirea acreditărilor de presă încă din 2019. Programul este capabil să urmărească progresul utilizatorilor, eliberează certificări de formare și ar putea fi, de asemenea, utilizat de instituțiile media pentru a efectua recenzii anuale ale jurnaliștilor.

„În ultimul deceniu, regimul chinez a desfășurat o adevărată cruciadă împotriva libertății presei și a dreptului la informare, iar acest nou serviciu de smartphone este încă un instrument de spălare a creierului și de a-i obliga pe jurnaliști să se conformeze narațiunilor statului. Comunitatea internațională ar trebui să creeze presiuni asupra regimului chinez pentru a-l descuraja să-și continue politicile represive și să restabilească libertatea presei, așa cum este consacrată în legislația țării și în

Constituţie”, punctează Cédric Alviani, directorul Biroului RSF Asia de Est.

 

Cel mai mare grad de opresiune la adresa profesioniștilor mass-media

În 2019, regimul a lansat o aplicație de propagandă pentru smartphone, disponibilă publicului larg, numită „Studiați Xi, întăriți țara”, care a fost folosită ulterior pentru a testa loialitatea jurnaliștilor față de regim și cunoștințele lor despre narațiunea acestuia.

De când liderul chinez Xi Jinping a preluat puterea, în 2012, a înăsprit și mai mult controlul asupra mass-mediei de stat chineze, care se așteaptă să „reflecteze voința partidului”, în timp ce a inițiat o represiune violentă împotriva jurnaliștilor independenți și a aplicat o cenzură și o supraveghere online fără precedent, după cum a dezvăluit raportul RSF „Marele salt înapoi al jurnalismului în China”.

Pentru a sprijini jurnaliștii independenți din China, RSF a lansat site-ul web training.rsf.org, care acoperă siguranța fizică, securitatea digitală, sănătatea mintală și cele mai bune practici de relatare, alături de programul de consolidare a capacităților și asistență, de care au beneficiat deja mai mult de 500 de jurnalişti care acoperă China.

China ocupă locul 179 din 180 în Indexul mondial al libertății presei – RSF 2023 și este statul care exercită cel mai mare grad de opresiune la adresa profesioniștilor mass-media din lume. (redacția UZPR)

Foto: Engin Akyurt/Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *