◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro30.04.2024

Jurnalismul independent din Myanmar luptă pentru supraviețuire

De când armata Myanmarului a preluat controlul printr-o lovitură de stat, echipa de la Mizzima News s-a concentrat pe cum să supraviețuiască în timp ce produce jurnalism de calitate.

Junta militară a revocat licențele pentru mai mult de o duzină de instituții de presă din februarie 2021 încoace, inclusiv pentru Mizzima, și a arestat peste 170 de jurnaliști. Mass-media acoperă lupta armatei cu o mișcare de rezistență înverșunată, relatează voanews.com.

Oficial, jurnaliştii trebuie să fie înregistraţi la junta pentru a opera. Dar pentru a face acest lucru, reporterii trebuie să furnizeze detalii personale – un pas de care mulți se feresc de teama de a fi arestați. Soe Myint, co-fondator și redactor-șef al Mizzima, spune că nu are intenția ca echipa sa să solicite acreditare cât timp junta rămâne la putere: „Sub junta militară nu încercăm niciodată. Nu vor permite relatarea independentă în Myanmar”. Han Htoo Zaw, jurnalist video la Mizzima, a adăugat că în Myanmar, „jurnaliştii nu mai au voie să raporteze în mod deschis. Dacă ne vor prinde, ne vor aresta și ne vor ucide”.

Han Htoo Zaw s-a alăturat lui Mizzima în 2020 și, în prezent, acoperă conflictul dintre forțele anti-junta și armată, încearcând în același timp să rămână „sub radar”.

Jurnalistul afirmă că armata i-a deschis un „dosar”. Jurnalistul este acuzat de propagare de știri false. Dar acoperirea conflictului aduce un nivel suplimentar de risc: „Pentru mine, ceea care pune viața în pericol este să aud sunetul pistolului; intru rapid în tranșee, pentru că orice se poate întâmpla în prima linie. Armata este mereu sub atacuri aeriene, așa că trebuie să fim foarte atenți”.

Potrivit Federației Internaționale a Jurnaliștilor, cel puțin 176 de jurnaliști au fost arestați și patru uciși din februarie 2021. În luna mai 2023, cel puțin 50 erau încă în arest.

Purtătorul de cuvânt al armatei din Myanmar a respins afirmațiile conform cărora ar viza mass-media, spunând că „nu există niciun motiv pentru a aresta, acuza sau pune în închisoare jurnaliştii dacă își fac treaba media”.

Dar pentru a continua să relateze, jurnaliștii Mizzima lucrtează în subteran, în orașe controlate de militari, precum Yangon și Mandalay, în zonele din prima linie ocupate de forțele rebele. „A fost timpul ca noi toți să supraviețuim și să continuăm ca mass-media independent. Oricine este identificat ca fiind Mizzima va fi arestat imediat. Operăm în fiecare zi sub aceste amenințări. Pe lângă faptul că încercăm să supraviețuim, lucrăm foarte mult pentru a face jurnalism de calitate”, a spus Soe Myint.

Deocamdată, Mizzima se concentrează pe încercarea de a menține știrile să curgă.

Pe lângă faptul că acoperă conflictul, presa acoperă probleme interne, știri de afaceri, formați internaționale și reportaje despre problemele femeilor. Mizzima încă publică atât în limba birmană, cât și în limba engleză. (redacția UZPR)

Foto: unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *