◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.06.2024

Sfințirea Bisericii Sf. Nicolae
și Sf. Proroc Ilie Tesviteanul din Surrey, Vancouver

Am convingerea că fiecare dintre noi, măcar o dată-n viaţă, am participat la sfinţirea unei biserici. Dacă nu aţi izbutit până acum, vă îndemn să nu pregetaţi a gusta din bucuria și emoţiile inegalabile ale unei asemenea slujbe, de o rară frumuseţe. După Dumnezeiasca Liturghie, cred că această sfântă oficiere este cea mai impresionantă şi mai plină de semnificaţii, agonisind clipe cereşti în sufletele participanţilor. O astfel de trăire intensă am simţit duminică, 9 iunie 2024, participând la slujba de sfinţire a Bisericii Sf. Nicolae și Sf. Proroc Ilie Tesviteanul din Surrey/Vancouver.

Sfinţirea unei biserici reprezintă cel mai important moment din viaţa unei parohii, moment pe care credincioșii din Parohia Sf. Nicolae și Proroc Ilie Tesviteanul, din Surrey/Vancouver l-au așteptat preţ de două decenii.

Această Sfânta Biserică cu hramul Sf. Ierarh Nicolae şi Sf. Proroc Ilie a fost dobândită, pe credit bancar, în anul 2002. La 9 martie 2003 biserica a fost sfinţită de Înaltpresfintitul Arhiepiscop Nicolae Codrea. Au urmat ani de remodelări, iar din anul 2010 a început pictură în tehnică, acril pe pânză, cu foiţa de aur și argint de către Pr. Corneliu-Iulian Dragomir.

Și iată că, astăzi, 9 iunie 2024, biserica rodul unei munci de peste două decenii este târanosită de un sobor de Înalţi ierarhii ai Bisericii Ortodoxe Române: Înaltpreasfintitul Părinte Mitropolit Iosif, alături de Înaltpreasfintitul Părinte Mitropolit Nicolae și Preasfinţitul Părinte Episcop Ioan Casian, precum și de clerici și mirenii prezenţi la al V-lea Congres al Episcopiei Ortodoxe Române a Canadei, care s-a desfăşurat în perioada 7-9 iunie 2024.

Ziua dedicată târnosirii, una de început de vară, s-a dovedit una frumoasă din toate punctele de vedere. Încă de la primele ore ale dimineţii, printre firele de iarbă crudă și picuri de rouă, prin frunzișul des ca de sma¬rald al copacilor, s-au strecurat razele de soare ce au mângâiat albul imaculat al pereţilor bisericii și a făcut să lucească în lumina verii, crucea și șindrila nouă a acoperișului.

Biserica, aidoma unei preafrumoase mirese, aştepta clipa îmbăierii în lumină şi harul sfinţitor al Sfântului Duh. Totul în jur părea un miracol. Am avut sentimentul unui tablou biblic, pictat de Dumnezeu Însuși.

Evenimentul religios s-a desfășurat în prezenţa a peste o sută de credincioși de-ai locului, din împrejurimi sau mai de departe: Montreal, Edmonton, Calgary etc. veniţi să asiste nu doar la sfinţire, ci și la obișnuita liturghie duminicală.

Ca într-o zi de mare sărbătoare, gospodarii din parohie (cât și mulţi dintre cei prezenţi la această procesiune) s-au îmbrăcat în straie populare și s-au pregătit așa cum se cuvine pentru un astfel de eveniment ce oferă bucurii și trăiri spirituale inegalabile.

Sfinţirea bisericii nu era doar evenimentul preoţilor, ci şi al lor, al tuturor celor ce iubesc frumuseţea Casei lui Dumnezeu. Flori, multe flori, aşezate cu dragoste, sporeau atmosfera de sărbătoare. Priveam în jur: nu găsesc cuvinte potrivite să redau ceea ce am văzut şi simţit. Un fior sfânt parcă străbătea mulţimea.

După citirile vechi testamentare, a început ritualul înconjurării bisericii, însoţit de citirea celor trei pericope evanghelice, apoi stropirea cu aghiazmă şi ungerea cu Sfântul şi Marele Mir a zidurilor exterioare ale sfântului locaş.

Urmat de soborul sfinţiţilor slujitori, arhiereul a început rânduiala sfinţirii altarului şi a Sfintei Mese, la care au asistat şi oficialităţile locale, alături de credincioşi. Toţi au trăit cu evlavie întreaga procesiune, având în centrul ei aşezarea în piciorul Sfintei Mese, a unui fragment din Sfintele Moaște ale Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, darul de mare preţ al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cât şi a hrisovului de sfinţire.

După aşezarea sigiliului arhieresc şi înveşmântarea Sfintei Mese, a urmat sfinţirea bisericii în interior, tot cu apă sfinţită, cu Sfântul şi Marele Mir, apoi ștearsă cu apa de trandafir. Cei prezenţi au fost stropiţi şi binecuvântaţi cu aghiazmă în care s-au turnat multe aromate, simbol al bunei miresme a harului Duhului Sfânt. Câtă revărsare de har!

Pentru bucuria sărbătorii prilejuite de sfinţirea acestei bisericii, toţi credincioşii ortodocşi prezenţi la acest eveniment primesc binecuvântarea să intre în Sfântul Altar pentru a săruta Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfânta Masă din Altar, fiecare rugându-se lui Dumnezeu să sfinţească viaţa lui, aşa cum a fost sfinţită biserica. Pentru mine a fost o binecuvântare, o única ocazie să trec prin Sfântul Altar, locul cel mai încărcat de sfinţenie al bisericii. Cum să-ţi mulţumesc eu Doamne pentru această bucurie? Doar cu o rugăciune în gând și cu mâinile împreunate spre cer îţi dau Slavă pentru tot ce mi-ai dăruit în această zi!

La frumoasele evenimentele ale Parohiei Sf. Nicolae și Sf. Proroc Ilie Tesviteanul din Surrey/Vancouver a participat și Excelenţa Sa, Gabriel Rotaru, Consulul General al României la Vancouver, care a primit, în semn de apreciere, o medalie din partea Preasfinţitului Părinte Episcop Ioan Casian.

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nicolae i-a acordat Pr. Corneliu-Iulian Dragomir distincţia Crucea Americană Mitropolitană, alături de o icoană a Sfântului Ierarh Nicolae.

Ceremonia dedicată Sfinţiri Bisericii s-a încheiat cu o agapă festivă, ce a fost pregătită cu dragoste și măiestrie de către membrii comunităţii parohiale alături de Pr. Corneliu-Iulian Dragomir! Mulţumim pentru tot! Excepţional organizată, iar răsfăţul gastronomic a fost inegalabil.

În concluzie, sfinţirea sau resfintirea unei biserici constituie una din cele mai impresionante şi mai emoţionate rânduieli bisericeşti, ce aduce peste zidurile cele noi ori înnoite, dar şi peste credincioşi, harul sfânt şi sfinţitor, făcându-ne părtaşi unei negrăite bucurii duhovniceşti.

În încheierea scrierii mele, aș dori să adresez sincere mulţumiri înalţilor ierarhi prezenţi la ceremonie cât și celor care s-au implicat în realizarea deosebitului eveniment. Felicitări Parohiei Sf Nicolae și PC Părinte Corneliu Dragomir pentru târnosirea Bisericii Sf Nicolae, veritabil bastion ortodox românesc pe coasta Pacificului.

 

 

Dorina Cornelia Aldea

(„Observatorul”, Toronto)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *