◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.06.2024

„Arte și carte”, eveniment cultural-jurnalistic sub semnul geniului eminescian

Încep acest reportaj de suflet și iubire cu aceste gânduri frumoase și emoționante, ca un semn de recunoștință pentru îngerii de rouă ce fac parte din Grupul vocal „Glasuri de argint” din cetatea culturală Petroșani, județul Hiunedoara, care a reprezentat România la concursul mondial din Italia, unde au obținut locul I. Coordonator, Irina Berki, pe care o felicităm sincer. Aceleași gânduri frumoase și pentru copiii Maya Voina, Evelyn Pătrașcu, Alessia Polk, Miruna Croitoru, Jiulia Bîicu, Alice Itu, Daniela Nițu, Matei Croitoru, Andy Itu, Irina Burcea, Cezara Kiss, Sofie Andrei, Alessia Voina, Natalia Gasco, Gabiela Iordache, Radu Moldovan, Ruxandra Merișanu. Pentru această performanță, Asociația Cultural Umanitară „Luceafărul de Vest” Timișoara – partener – a acordat Grupului „Glasuri de Argint”, în apluze binemeritate, Meritul Cultural.

În deschiderea evenimentului cultural-jurnalistic „Arte și Carte”, acești copii minunați ne-au umplut inimile de bucurie și mândrie că prin iubirea lor de cântec și de Eminescu, spiritul cultural românesc nu va muri niciodată.

Mai menționăm faptul că și la Petrila preocuparea pentru dezvoltarea armonioasă într-un spirit creator de excepție este miza pentru copii și elevi, concretizată într-o Expoziție de desene diverse și inedite ale copiilor care fac parte din „Cercul de Arte al Clubului Copiilor” Petrila, coordonator profesor Radu Chința, astfel că Foaierul Teatrului „I.D. Sîrbu”, dacă adăugăm și Expoziția de sculptură modernă a artistului plastic Cristian Sergiu Ianza, a fost plin de artă, cultură și oameni.

În deschiderea evenimentului, participanții, poeți, scriitiori, jurnaliști, iubitori de cultură, de artă și de Eminescu, au aplaudat cuvântul de salut rostit de doamna Irina Bodea, manager și gazdă generoasă a Teatrului „I.D. Sîrbu”, Petroșani, Dorel Neamțu, poet, publicist, membru,UZPR, din partea Grupului Cultural „Ioan Dan Bălan”, Petroșani, Dumitru Buțoi, coordonator Filiala UZPR „Mihai Eminescu” Timișoara, Aurel Muntoiu, vicepreședinte din partea MNADOR Timișoara și Mirela Cocheci, poet, pictor, membru UZPR, organizatorul acetui eveniment de anvergură europeană.

În acest context de adevărată revelație culturală și într-un spațiu în care se respiră cultură de calitate, Tiberiu Vințan, un om cu suflet mare cât Valea Jiului, director al Trustului Media și al Casei de Editură Exclusiv, Petroșani, ne propune a fi în continuare, timp de patru ore, protagoniștii și martorii fericiți ai unui alai de lansări de cărți și a unui regal de poezie, răsplătite cu aprecieri colegiale, îmbrățișări și aplauze. Surprizele plăcute ale aceste zile mai frumoase ca un zâmbet de copil au fost cele două ambasadoare culturale ale României în diaspora, prezente în Valea Juiului pentru prima oară.

Violeta Andrei Stoicescu, Madrid-Spania, premiul I la poezie și Meritul Cultural, decernat de Dumitru Buțoi, președinte Asociația Cultural Umanitară „Luceafărul de Vest” Timișoara, care a organizat, sub egida UZPR, Festivalul Cultural Internațional „Eminescu, un vis în așteptare” ediția 2023. Violeta Andrei Stoicescu este scriitor, poet și traducător în limba spaniolă, membru UZPR Filiala Iași, membră a Societății poeților și artiștilor plastici din Franța, fost redactor la revista ,,Spania Literară” . Volumele de poezie, recente, „Între lacrimă și zâmbet”, „Șoapte de mătase” și „Inscripție pe un bob de orez” au fost prezentate de Dumitru Tâlvescu, membru al Uniunii Scriitorilor din România și președinte fondator ASOCA Deva-Hunedoara. Din creația autoarei redăm o strofă relevantă a dorului de casă, în toate ipostazele sale: „La margine de vis m-așteaptă marea/ Cu valu-i spumegând mă cheamă iar/ Și parcă m-aș întoarce-acasă, dar/ Nu știu dac-am să mai găsersc cărarea”…

Doina Guriță, Iași cu volumele de versuri „Lacrimi de sticlă”, „Rouă de stele”, bilingv română-spaniolă și antologia de autor „Lacrimi de cristal”, prezentate de Dumitru Tâlvescu. Doina Guriță este scriitor, jurnalist, profesor doctor, lector la catedra de marketing a Universității „Petre Andrei” din Iași, membră a Uniunii Scriitorilor din România, a UZPR și a Societății poeților și artiștilor plastici din Franța, redactor la revista ,,Spania Literară, care apare la Madrid. Pentru întreaga activitate, Asociația „Luceafărul de Vest” Timișoara i-a conferit Meritul Cultural. Redăm de asemenea  o strofă  din poemul „Eminescu e comoara copilei ce am fost”: „Eminescu a fost și rămâne al neamului meu/ Al nostru al vostru, al lumii întregi/ Ca un profet care l-a cunoscut pe Dumnezeu/ Strigând către lume: tu trebuie să crezi!”

Au mai lansat cărți scriitori, poeții storici cu notorietate în domeniu: Marin Rada, (Slatina – Olt) „Semnul de carte” și „Ceremonia de ceai, haiku”, prezentat de Elisabeta Bogățan; Dumitru Tâlvescu (Deva), cu volumul „Arcana Animae”. Ioan I. Ionescu (Timișoara) – „Personalități ale Banatului” vol. 2, prezentat de Dumitru Buțoi; Ștefan Tat (Timișoara ) – „Monumente de artă timișorene”; Marieta Coman, Turda – „Esențe în ecouri”; Mariana Bendoiu și Vasile Rușeți, din Târgu Jiu, membri ai Ligii Scriitorilor  din România, au prezentat revista ,,Al Cincilea Anotimp”; Gheorghe Lungu, Timișoara, editor Foaia Săcoșană – presa rurală.

Au mai rostit alocuțiuni: Dorel Neamțu, poet, scriitor, membru UZPR, seniorul și spiritul care unește spirite al Grupului  Literar „Ioan Dan Bălan”, recent înființat, Petroșani, Elisabeta Bogățan, poet, scriitor, sufletul pereche al lui Ioan Dan Bălan, membră a UZPR și a Uniunii Scriitorilor din România, Zenovia Zamfir, scriitor, jurnalist, director Biblioteca Județeană „Antim Ivireanu” Râmnicu Vâlcea, cu o bogată experiență și activitate literară, Daniel Luca, Timișoara, scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România, director Editura Castrum de Times – Giroc, Timișoara, colaborator și editor de cărți ale colegilor poeți și jurnalițști, Mirela Cocheci, Dumitru Buțoi, Nicolae Toma și alții, Lia Teodora Ianto (Natalia Micalona) Arad, poetă, scriitoare, redactor revista „Tu- carte deschisă” membru al Ligii Scriitorilor din România, filiala Arad.

Regal de poezie Mariana Alexandru, Anca Ciolca, Augustin Țanca,Maria Marin, Ianina Cupșan, Gheorghe Boantă, toți  din Grupul Ioan Dan Bălan, Sorin Micuțiu, Gelu Dobrescu, Maria Sângerean, toți din Deva-Hunedoara, Lorin Cimponeriu, Oravița – Caraș Severin. În final au fost prezentată de către Dumitru Buțoi Revista UZPR nr. 33, ca o publicație fanion a presei din România, „Luceafărul de Vest”, număr special dedicat acestui eveniment și antologia „Eminescu, un vis în așteptare”, proaspăt tipărită, care cuprinde premianții participanți la ediția 2023 a Festivalului Concurs Internațional cu același nume. Întâlnirea s-a  încheiat cu o repriză de socializare sub semnul prieteniei și al unei colaborări benefice în mediul cultural-artistic pe Zona de Vest a țării și nu numai.

Filiala UZPR „Mihai Eminescu” Timișoara a onorat cu prezența și implicarea activă a unei delegații  formată din: Ioan I. Ionescu, Ștefan Tat, Gheorhe Lungu, Aurel C. Muntoiu, Adrian Bacoș și Dorel Neamțu, Mirela Cocheci, inițiatorii și gazdele noastre generoase. De asemenea, delegația de la MNADOR Timișoara, președinte Remus Știr. Sperăm ca prin această comuniune de spirit și conștiință – „Că suntem români și punctum” – să-i susținem pe confrații noștri în demersul curajos de a edifica în Valea Jiului o nouă cetate culturală, ca o fereastră deschisă spre noi orizonturi, spre modernitate.

 

P.S.  Sâmbătă 22 iunie 2024, ora 11,00, Filiala UZPR „Mihai Eminescu”, cu sprijinul C.J. Timiș, va găzdui, la Centrul Multifuncțional din Complexul Bastion Timișoara, Simpozionul „Eminescu, un vis în așteptare”! Îi așteptăm cu drag pe toți iubitorii de cultură, de artă și de geniul Eminescu, care a plecat dintre noi la 15 iunie 1889.

 

BLÂNDĂ FULGERARE               

 

Eminescu e un cântec

Ce răsună peste munți și peste vale

Este taina din descântec

Dar și spaima dintre bucurii și jale!

Eminescu ca o blândă fulgerare

Peste munți și peste ape

Între somn și-ntre visare

Cerul mi-l aduce mai aproape!

Eminescu este stea mea polară

Ce mă (i)luminează-n noapte

Ca-ntr-un vis de primăvară

Scut și spadă ce mă apără de moarte!

 

 

Dumitru Buțoi/ UZPR Timișoara

Foto: Constantin Oneață

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *