◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.06.2024

Alexandra Strătilă, sportiv de valoare și om deosebit

Puține personaje pe acest pământ se pot lăuda cu performanțe în mai multe domenii. Tocmai cazurile mai puțin cunoscute și mai puțin mediatizate sunt mai relevante. Alexandra Strătilă este exemplificarea celor afirmate mai sus. Ea poate spune că nu s-a jucat cu ruleta norocului în viață ci a îmbinat străvechiul dicton „minte sănătoasă în trup sănătos” și frumosul cu utilul. A făcut performanță într-un sport mai puțin mediatizat și neolimpic: vovinam viet vo dao (pe scurt vvvd). A adus României  numeroase medalii. Odată încheiată activitatea sportivă, a urmat o carieră foarte interesantă., unii ar putea spune la modă, cea de fiziokinetoterapeut. Dar este mai mult decât clasicul kinetoterapeut pe care-l  cunoaștem cu toții. Ea practică, împreună cu alți câțiva colegi din clinica unde activează, metode mult mai moderne decât cele pe care le știm: tratamentul prin P-DTR și terapie manuală. Alexandra Strătilă are la bază atât Facultatea de Educație Fizică cu profilul kinetoterapie, cât și pe cea de Fizică. Are cursuri de P-DTR și terapie manuală în Spania și formare continuă în clinica unde lucrează. Este o profesionistă în domeniul ei, fiind foarte apreciată de pacienți.

Sportul pe care l-a practicat cu mare success începând cu 2006 până în 2018 a format-o ca om gata pentru lupta cu viața. Căci sportul în cauză, vovinam viet vo dao (vvvd), călește ființa umană. Dar ce este de fapt vvvd?  Este o formă de artă sportivă, având la baștină Vietnamul. Pornind de la principiul „să fim puternici pentru a fi utili”, vvvd a fost fondat de Nguyen Loc, supranumit și Maestrul. Cele zece principii fundamentale ale acestei arte marțiale sunt:

Să ajungi la cel mai înalt nivel al vvvd pentru a servi umanitatea;

Să fii fidel ideii de vvvd și să fii devotat cauzei sale;

Să menții spiritul de camaraderie, să respecți  pe cei bătrâni și să-ți iubești colegii;

Să respecți riguros disciplina vvvd, punând onoarea deasupra oricărui lucru;

Să respecți oricare artă marțială și să nu utilizezi vvvd pentru legitimă apărare;

Să cultivi cunoașterea, să-ți îmbogățești spiritul și să progresezi  în viață;

Să trăieși corect, simplu, cu fidelitate și nobilime în suflet;

Să dezvolți o voință de fier și să să încerci să învingi dificultățile;

Sa fii lucid, activ și perseverent;

Să fii respectuos, modest, tolerant și să progresezi  autoanalizându-te.

Alexandra Strătilă a respectat principiile de mai sus și a progresat atât în sport cât și în plan profesional. Ea spune: „În vvvd există și o parte mentală, în afară de partea fizică. Noi aveam antrenamente pe care le făceam doar mental, adică ne întâlneam, făceam încălzirea și după aceea ne imaginam cum să facem exercițiul. Era o parte foarte interesantă pentru că doar mental ajungi să faci performanță. Dacă e să fac o analogie  între tratamentul P-DRT și ceea ce am făcut în trecut în sport, trebuie să spun că dacă pacientul nu este conectat cu mintea și nu este implicat în proces, este greu, pentru noi ca terapeuți, să putem trata pacientul. Și noi, dacă nu suntem prezenți, nu ne coordonăm cu pacientul, atunci e foarte greu să avem rezultate”.

Alexandra Strătilă a ajuns să practice vvvd din întâmplare. Unchiul ei era antrenor. „Din curiozitate am ajuns la sala de antrenament de la liceul Dimitrie Cantemir din Iași. Am fost la un antrenament și mi-a plăcut. Părinții m-au susținut și în sport și în cariera profesională. Nu mi-au interzis să merg la sala de sport. Am fost responsabilă și cu cartea. Am activat la clubul ieșean CS Activ Vo sub îndrumarea unchiului meu, antrenorul Vasile Ichim”.

Trebuie spus că în vvvd sunt prezente mai multe tehnici. Nu le voi înșira, mai ales că toate au denumiri vietnameze. Voi menționa doar palmaresul deosebit al fostei sportive ieșene:

         Medalie de aur la Campionatul European din 2012 de la Lignano Sabbia d’Oro (Italia) la tehnică individuală;

         Medalie de aur  la Campionatul Mondial din 2013 de la Paris (Franța) la tehnică și medalie de argint împreună cu Lăcrămioara Ciubotaru la proba tehnică cu partener;

         Medalie de aur la Campionatul Europan din 2013 de la Varșovia (Polonia) la sabie cu partener împreună cu Georgiana Livădariu și două medalii de argint la formele sabie și respectiv, fără arme, precum și o medalie de bronz împreună cu Diana Popescu și Georgiana Livădariu la altă tehnică;

         A fost declarată cea mai bună sportivă din Iași la sporturi neolimpice în anul 2014.

Punând punct sportului de performanță, Alexandra Strătilă este astăzi un om împlinit în profesia de fizio-kinetoterapeut și duce mai departe spiritul vvvd în activitatea cotidiană, adică discernământ, autocontrol, voință, tenacitate, încredere și loialitate.

 

Dan Dobrescu

membru al Filialei Iași a UZPR

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *