◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.04.2024

Drepturile femeilor sunt nerespectate în lume

 În timpul dezbaterii din 7 martie 2023 a Consiliului de Securitate al ONU privind femeile, pacea și securitatea, mai multe personalități, inclusiv Sima Bahous, subsecretarul general al ONU și directorul executiv al ONU Femei, au remarcat scăderea globală a statutului femeii și au cerut statelor un angajament reînnoit referitor la egalitatea de gen și la participarea femeilor la consolidarea păcii (https://news.un.org/fr/story/2023/03/1133052): „Avem nevoie de o schimbare radicală de direcție”, a spus Sima Bahous, în timpul întâlnirii, pentru a reafirma importanța Rezoluției ONU nr. 1.325 privind femeile, pacea și securitatea în lume, adoptată în octombrie 2000 și a făcut un bilanț al implementării acesteia după 23 de ani de la adoptarea ei. În viziunea doamnei Bahous, cele peste două decenii care au trecut de la adoptarea Rezoluției 1.325 privind femeile, pacea și securitatea – care reafirmă rolul important al femeilor în prevenirea și soluționarea conflictelor și subliniază importanța participării lor egale și depline, precum și implicarea în toate eforturile de menținere și promovare a păcii și securității – au avut drept rezultat premiere istorice pentru egalitatea de gen, dar nu au schimbat semnificativ problemele de reprezentare în negocierile de pace și nici impunitatea de care se bucură cei care comit atrocități împotriva femeilor și fetelor: „De fapt, această aniversare a 20 de ani nu a fost o sărbătoare, ci un semnal de alarmă”, a rezumat ea. „Am avertizat că ignorarea propriilor angajamente față de femei, pace și securitate ar avea consecințe de lungă durată și intergeneraționale pentru femei și efecte imediate și drastice asupra păcii globale”, a subliniat șefa ONU Femei. Cu titlu de exemplu, ea a amintit temerile exprimate în 2020, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de aplicare a rezoluției menționate, de o femeie afgană care reprezintă societatea civilă: „Zarqa Yaftali a deplâns că femeile au fost excluse de la 80% din negocierile de pace purtat din 2005 până în 2020 dintre Statele Unite și talibani și a cerut încă o dată ca „drepturile femeilor să nu fie călcate în picioare pentru a ajunge la un acord cu talibanii” – de atunci, talibanii au recăpătat controlul asupra țării. D-na Bahous a condamnat noile restricții impuse de autorități și recenta arestare a apărătorului drepturilor femeilor, Narges Sadat și a academicianului Ismail Meshaal, pentru pozițiile lor în favoarea dreptului femeilor la educație. Referindu-se la viitoarea reuniune a Consiliului din Afganistan, ea le-a cerut membrilor săi „să vorbească și să acționeze cu fermitate împotriva acestui apartheid de gen și să găsească modalități de a sprijini femeile și fetele afgane aflate azi în vremurile lor cele mai întunecate”.

„Dar Afganistanul, pentru că este unul dintre cele mai extreme exemple de regresie a drepturilor femeilor, este departe de a fi singurul caz”, a adăugat Sima Bahous, referindu-se la luptele care durează din 2020 în regiunea Tigray, în nordul Etiopiei: „S-ar putea să nu știm niciodată numărul de femei și fete care au fost violate, dar Comisia Internațională a Experților în Drepturile Omului din Etiopia a spus că violența sexuală a avut loc la o scară uluitoare, iar din 2020, loviturile de stat militare din țările aflate în conflict, în Sahel, Sudan sau Myanmar, au redus considerabil spațiul civic pentru organizații și activiștii care militează pentru drepturile femeilor; de exemplu, abuzurile online motivate politic împotriva femeilor din Myanmar au crescut de cinci ori de la lovitura militară din februarie 2021: „Statutul femeilor este sub asediu”, a denunțat Sima Bahous, referindu-se la rolul rețelelor sociale în răspândirea dezinformarii și a misoginiei violente și făcând apel la guverne și companiile private să colaboreze și să promoveze tehnologia ca instrument de progres.

„Invazia Ucrainei în februarie 2022 a dus la cea mai mare criză a refugiaților din Europa de după al Doilea Război Mondial, iar femeile și copiii afectați de această invazie reprezintă 90% din cele aproximativ 8 milioane de ucraineni forțați să părăsească țara”, a continuat doamna Bahous. Femeile și fetele reprezintă 68% din milioanele de persoane strămutate din Ucraina. „Pacea este singurul răspuns posibil în Ucraina, cu implicarea femeilor în proces”, a insistat subsecretarul general. Ea a menționat că în 2020, într-o lume devastată de o nouă pandemie care a arătat valoarea enormă a îngrijitorilor și importanța investițiilor în sănătate, educație, securitate alimentară și protecție socială, „am sperat că țările vor ține seama de lecțiile învățate după decenii de aplicare a activismului femeilor care construiesc pacea și solicită regândirea cheltuielilor militare. Dar, cheltuielile au continuat să crească, depășind pragul de două trilioane de dolari. Nici pandemia, nici problemele legate de lanțurile de aprovizionare nu au împiedicat încă un an de creștere a vânzărilor globale de arme”.

 

Flagelul femicidului

Conform unui raport al ONU, 45.000 de femei din întreaga lume au fost ucise în 2021 de partenerii lor sau de alți membri ai familiei (Peste 100 de femei au fost ucise în Italia în 2022: Aproape jumătate dintre ele fiind omorâte de partener sau de fostul partener – Stiri pe surse – Cele mai noi stiri): acest lucru înseamnă că mai mult de cinci femei sau fete au fost ucise în fiecare oră de cineva din propria familie.

În fiecare oră, în medie, mai mult de cinci femei sau fete au fost ucise de cineva din anturajul lor în 2021, potrivit unui nou studiu publicat de două agenții ale Națiunilor Unite înainte de Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, care este marcată anual pe 25 noiembrie (Face au fléau des féminicides, l’ONU appelle à une action transformatrice | ONU Info): acest raport al ONU Femei și al Oficiului Națiunilor Unite pentru Droguri și Crimă (UNODC) numește aceste cifre „un memento puternic că violența împotriva femeilor și fetelor este una dintre cele mai frecvente abuzuri ale drepturilor Omului din lume”. Într-un mesaj, secretarul general al ONU António Guterres a observat că „această discriminare, violență și abuz care vizează jumătate din Umanitate are un cost ridicat și limitează participarea femeilor și fetelor în toate sferele vieții, le neagă drepturile și libertățile fundamentale și blochează redresarea economică egală și creșterea durabilă de care lumea noastră are nevoie”.

Potrivit șefului ONU, este nevoie de „acțiune transformatoare” pentru a pune capăt violenței împotriva femeilor și fetelor. El a încurajat guvernele să proiecteze, să finanțeze și să implementeze planuri naționale de acțiune pentru combaterea acestui flagel. António Guterres a spus că este nevoie să se implice societatea civilă în fiecare etapă a luării deciziilor și să se asigure că toate legile sunt „implementate și respectate”, astfel încât supraviețuitorii să poată vedea drepturile lor la justiție și sprijin respectate. De asemenea, el a cerut tuturor să sprijine campaniile publice care contestă normele patriarhale și promovează diferite forme de masculinitate care resping misoginia și violența. „Facem apel guvernelor să mărească finanțarea pentru organizațiile și mișcările pentru drepturile femeilor cu 50% până în 2026”, a spus el.

Potrivit raportului ONU Femei și UNODC, dintre toate femeile și fetele ucise intenționat în 2021, aproximativ 56% au fost ucise de un partener intim sau alt membru al familiei (45.000 din 81.000 de cazuri), demonstrând că locuința familiei nu este un loc sigur pentru mule dintre femei. Prin comparație, doar 11% dintre omuciderile împotriva bărbaților sunt comise în sfera privată. „Fiecare dată statistică despre feminicid este doar povestea unei femei sau a unei fete pe care viața nu a favorizat-o, dar, aceste pierderi pot fi evitate, iar instrumentele și cunoștințele necesare pentru a face acest lucru există deja: organizațiile pentru drepturile femeilor analizează deja datele și pledează pentru schimbarea politicilor și o mai mare responsabilitate”, a declarat directorul executiv al ONU Femei, Sima Bahous. „Acum avem nevoie de acțiuni concertate care să implice întreaga societate, care să permită femeilor și fetelor să se simtă în siguranță, acasă, pe străzi și oriunde s-ar afla, și aceasta să fie cu adevărat”, a adăugat ea.

Potrivit directorului executiv al UNODC, Ghada Waly, „nici o femeie sau fată nu ar trebui să se teamă pentru viața ei, deoarece este femeie sau fată. Pentru a pune capăt tuturor formelor de atacuri asupra vieții femeilor și fetelor doar din motive de gen, trebuie să numărăm fiecare victimă de pretutindeni și să îmbunătățim înțelegerea riscurilor și factorilor determinăți de feminicid pentru a concepe răspunsuri mai eficiente de prevenire și justiție penală”.

Tema din anul 2022 a Zilei internaționale pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, „Toți UNITI!” solicită mai mult activism pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor!, de asemenea solicită guvernelor și partenerilor să dea dovadă de solidaritate cu mișcările și activiștii pentru drepturile femeilor, iar toată lumea este invitată să se alăture impulsului global de a pune capăt, odată pentru totdeauna, violenței împotriva femeilor.

 

Edith-Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială

Emilian M. Dobrescu/UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *