◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro

Cam multe semne de întrebare în „Cazul Mircea Beuran”…

S-au acumulat,deja, mult prea multe și prea serioase semne de întrebare în cazul doctorului Mircea Beuran și până când probele care există la dosar nu vor fi analizate, cu obiectivitate și cu imparțialitate, de către oameni competenți, nu cred că ne putem hazarda să discutăm numai pe baza unor ,,suspiciuni rezonabile’’. Am folosit în mod intenționat această sintagmă, atât de dragă unei anumite categorii de procurori cu un declarat ideal și idol politic în suflet în nefastul deceniul al celor două mandate prezidențiale ale lui Traian Băsescu, fiindcă bag seamă că argumentația procurorului Daniel Marius Pată de la DNA, cel care a cercetat cazul Mircea Beuran, nu a reușit să îi convingă jurați. Așa că soluția a fost plasarea doctorului Mircea Beuran în arest la domiciliu. Soluția care infirmă ideea procurorului Pată cum că,lăsat în libertate, Mircea Beuran va reprezenta un pericol public. Și, totuși, iată că în spațiul public a apărut o luare de atitudine care susține formularea! Mă refer la declarația confratelui Mirel Curea:,,Procurorii spun că Mircea Beuran este un mare pericol.Așa este! Este un mare pericol pentru Ordonanța pe sănătate!’’

 Și trebuie să adaug că această idee- care, și ea, poate fi considerată „o suspiciune rezonabilă’’- a mai fost și este susținută de persoane cu o certă autoritate morală și profesională, așa încât nu mai putem face abstracție de ea în discutarea acestui dosar care , și așa, ridică probleme de fond. Unul dintre principalele motive de îndoială metodică fiind direct legat de persoana care l-a reclamat la DNA pe profesorul Mircea Beuran, doctorița Carmen Haiducu.

 Nu mă voi referi, aici, la imaginea publică a medicului și a persoanei Carmen Haiducu fiindcă o putem găsi în schița de portret pe care a făcut-o, tot Mirel Curea, după ce a discutat cu mai mulți colegi ai săi de la Spitalul Floreasca. Așa că am să mă rezum la a menționa că acest portret este unul marcat negativ, lucru nu  chiar de neglijat. La fel de bine, nu mă voi referi nici la declanșatorul scandalului public, deputatul USR, Emanuel Ungureanu, care are de-acum notorietatea de ,,distrugător’’, după ce l-a hărțuit pe doctorul Mihai Lucan. Pentru ca, într-un final, reputatul reprezentant al învățământului medical  clujean să fie achitat.  

 Ceea ce vreau, însă, să discut aici și acum despre doamna doctor Carmen Haiducu nu vizează nici de ce a așteptat doi ani pentru a-l reclama pe doctorul Mircea Beuran și nici de ce a apelat la serviciul specializat al parlamentarului USR,Emanuel Ungureanu. Ceea ce vreau să fie întrebată- dacă și când va fi întrebată?!- este doar atât: de ce a recurs la practica mituirii sau a solicitat conducătorului său de doctorat ceva care se numește trafic de influență? Știu, de pe acum, că doamna doctor sau susținătorii săi îmi vor răspunde că, din păcate, asemenea treburi se mai practică în lumea medicală sau în mediul universitar. Ei bine, tocmai de aceea am și pus întrebarea în sensul că, dacă dorește să fie respectată, ca om integru și nu numai ca profesionist, onorabila doamnă doctor Carmen Haiducu nu trebuia nici măcar să se gândească la așa ceva, dar încă să mai treacă și la treabă. Cât privește împrejurarea că  răbdarea doctoriței Carmen Haiducu a ajuns la capăt, iar domnia sa a fost cuprinsă de o mare revoltă civică și deontologică exact după ce, în temeiul prestigioasei sale cariere medicale și universitare Mircea Beuran a spus un nu categoric, răspicat și argumentat Ordonanței pe sănătate, aici chiar că nu mai pot crede că este vorba doar despre o simplă coincidență! Dimpotrivă,sunt puternice semnale că poziția fermă pe care doctorul Mircea Beuran a luat-o față de această ordonanță- pe care , mai nou, Avocatul Poporului a atacat-o la Curtea Constituțională- a deranjat anumite grupuri de interese cărora , cum spun românii, li s-a pus pata pe distinsul medic și dascăl. De aceea, înclin și eu să cred că denunțul împotriva lui Mircea Beuran poate și trebuie să fie considerat ca anunțând ,,un nou sezon de tele-justiție’’. Avertisment pe care l-a dat Adrian Năstase, un incontestabil specialist în știința dreptului, el însuși o țintă a tele-justiției la comandă politică. Comandă venită, trebuie să spunem și lucrul acesta, atât din țară cât și de peste mări și țări.

 Din cele spuse mai înainte, se poate vedea că, până nu demult, doctorului și profesorului Mircea Beuran i s-au contestat cinstea și buna credință, dar nu și profesionalismul de excepție. Lacună(vorba lui Nenea Iancu) pe care, iată, a rezolvat-o mintenaș juna deputată PNL, Mara Mareș. Care pune sub semnul întrebării însăși ideea că doctorul Mircea Beuran a salvat vieți și cere dovezi care să confirme asta. Nu vă mirați, de la juna parlamentară și categorica lideră a tineretului PNL o asemenea exprimare nu este o surpriză! Să ne amintim, bunăoară,că tot ea i-a cerut Ecaterinei Andronescu demisia din funcția de ministru al educației după ce, la debutul discuției publice despre fetele răpite de către monstrul din Caracal, a făcut observația că, pe alte vremi, tinerele de vârstă școlară nu se urcau în mașina unor persoane pe care nu le cunoșteau! Mai departe, mergând pe firul evenimentelor, vedem că, tot domnișoara Mara Mareș, este  autoarea unui așa-numit ,,Ghid de nesupunere civică’’, în care erau puși la zid ,,decrețeii’’, adică persoanele născute după decretul din 1966 care a interzis avortul. Persoane care,acum, au peste 50 de ani și în rândul cărora s-ar prea putea să se afle și genitorii săi. Cu toate acestea, nu aș vrea să credeți că domnișoara Mara Mareș este o nihilistă! Dimpotrivă, domnia sa are idei și idealuri bine precizate și nu ezită să le exprime în limbajul specializat al comunicatorilor frumoși și liberi:,,Iohannis –președinte cool’’ și ,,Orban- forever young’’. Argumente –forte pentru care, la Gala Premiilor PNL din martie 2019, cei doi au fost omagiați și au primit înalte distincții din partea super-exigentei Mara Mareș și a companionilor săi. Președinta PNL declarând cu acest prilej că,,avem nevoie de simboluri și modele care să ne inspire’’.

 Nu vreau să se înțeleagă de aici cum că aș acredita ideea că plângerea care îl vizează pe doctorul Mircea Beuran nu trebuie să fie cercetată cu atenție și cu rigoare. Dar, nici nu putem face abstracție de faptul că există o serie de elemente care conduc la concluzia că acesta este un dosar cu o ascunsă miză politică, de factura celor instrumentate, în rafală, de către procurorii regimului de funestă amintire al lui Traian Băsescu.  Regim ale cărui practici vedem cu o crescândă îngrijorare că le preia și le continuă guvernarea Iohannis – Orban.        

                                                           Șerban  CIONOFF    

jurnalul.ro       

One thought on “Cam multe semne de întrebare în „Cazul Mircea Beuran”…

  1. A nu știu câta oară un semnal:Trăim, așa cum spunea Shakespeare prin gura tragicului rege Lear, vremurile în care nebunii îi conduc pe orbi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *