◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro27.04.2024

Ziua plină de cultură…
Ziua plină de Eminescu… la Arad

Vreme trece, vreme vine… Iată că a venit vremea ca și în anul 2024 să sărbătorim Ziua culturii naționale. În 15 ianuarie, o zi importantă pentru cultura românească – ziua în care s-a născut geniul poeziei românești – Mihai Eminescu. Și unde se putea sărbători mai bine, decât într-un cadru cultural de excepție: la Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad, la Complexul Muzeal Arad și la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad.

Instituții emblematice ale culturii și cercetării arădene, cele trei locații au fost „asaltate” de un public numeros, dornic să petreacă câteva ore în compania poeziei, a cărții, a desenului și a muzicii.

O triplă lansare de carte a fost subiectul după amiezii la Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad spre a cinsti bogăția spirituală moștenită de numele Geniului eminescian, fiind un simbol de aducere aminte și de împletire a culturalului și spiritualului, în locul unde cartea este patrimoniu imaterial.

La evenimentul găzduit de Biblioteca Județeană (moderator drd. prof. Ioana Nistor) au fost prezenți subprefect dr. Doru Sinaci, pr. prof. univ. dr. Cristinel Ioja – decanul Facultății de teologie „Ilarion V. Felea” din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, prof. univ. dr. Corneliu Pădurean, conf. univ. dr. Sorin Bulboacă – manager Complexul Muzeal Arad, Lucia Bibarț, redactor șef revista Ateneu arădean.

Asistența a fost formată din slujitori ai cărții, clerici, istorici, pasionați de istorie și lectură, cititori, un avizat public.

Din luările de cuvânt a reieșit importanța rememorărilor cultural-spirituale, prin scris și redarea acestora (sub formă de pagini scrise) celor interesați, completând astfel, spațiul cultural local, regional și național. S-au prezentat publicului o carte și două reviste care, cu timpul, au devenit de referință în arealul cultural arădean. Este vorba de lucrarea semnată preot dr. Pavel Vesa, Două decenii din istoria Episcopiei Aradului. Perioada episcopului Procopie Ivaşcovici (1853-1873), Arad, Editura Mirador, 2023 (116 pagini). Lucrarea de față despre viața și activitatea episcopului Procopie Ivașcovici reprezintă rodul cercetărilor regretatului preot Pavel Vesa, doctor în istorie, rămasă în manuscris până în prezent. Prin monografia ce vede lumina tiparului la 10 ani de la mutarea la Domnul a autorului, se descoperă cititorului una din personalitățile de seamă a trecutului eclesiastic al Aradului, acum la 170 de ani de la numirea lui Procopie Ivașcovici ca episcop al Aradului și la 150 de ani de la trecerea acestuia în scaunul mitropolitan de la Sibiu în urma mutării la cele veșnice a ierarhului devenit sfânt – Andrei Șaguna.

În urmă cu 161 de ani, la Arad, lua ființă „Asociația Națională Arădeană pentru cultura poporului român”, cu un rol important în slujba emancipării culturale și spirituale a națiunii române, fapt reliefat prin apariția unui număr special al revistei „Analele Aradului” (anul IX, nr. 9), cuprinzând articole și studii de specialitate semnate de personalități ale vieții științifice locale și naționale.

Cu același prilej, a fost lansat numărul 5 al revistei „Ateneu Arădean”, periodic de cultură editat de Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad, în colaborare cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România – Filiala „Ioan Slavici” Arad.

Momente de o reverberație aparte l-a constituit recitalul actorului Valentin Voicilă (care a recitat Scrisoarea I, de Mihai Eminescu), precum și recitalul muzical din creația eminesciană interpretat de Grupul coral „Sfânta Muceniță Sofia”, dirijor Carina Maria Pirtea.

Alte recitaluri speciale, demne de înălțare sunt de consemnat la Complexul Muzeal Arad („Trecut- au anii…”), unde actorii Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad au încântat publicul cu recitări emoționante din lirica eminesciană. Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” a găzduit și concertul „Eminescu suflet și poveste” al tinerei artiste Elena Unc, care a emoționat pe cei prezenți prin vocea-i sensibilă, cântând despre Eminescu și melodii inspirate de versurile Luceafărului poeziei românești. De asemenea, Artoteca din cadrul Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” a găzduit o inedită expoziție realizată de cei mai talentați copii, care s-au inspirat de poeziile semnate de Mihai Eminescu și le-au ilustrat sugestiv cu desene florale. Coordonatori ai acestei minunate expoziții intitulate „De-or trece anii” au fost bibliotecarii de la Secția „Împrumut carte pentru copii”.

La orele amiezii, cu o semnificație aparte, a debutat în Aula „Ștefan Cicio-Pop”, a Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, Luna Culturii (pe întreg parcursul lunii ianuarie). Evenimentul a avut o încărcătură emoțională aparte, prin implicarea elevilor de la Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” din Arad, prin interpretarea unor cântece demne de semnificația zilei.

Au asistat studenți, elevi, iubitori de cultură, pasionați de arta iconografică, universitari. Moderatorul, prof. univ. dr. Marius Grec a salutat prezența celor doi prorectori, conf. univ. dr. Andrei Anghelina și conf. univ. dr. Cristian Bențe.

Un moment bine ales în contextul acestei zile a fost vernisajul expoziției de icoane pe sticlă și lemn a artistului profesor Corneliu Artimon, care a expus un număr de 30 de icoane, ce au însuflețit Aula ce poartă numele Corifeului Marii Uniri. Despre personalitatea autorului și rolul său în acest demers plastic a vorbit profesorul Horia Truță, custode al Galeriilor Turnul de Apă. La rândul său, artistul și mentorul Corneliu Artimon și-a exprimat crezul ce l-a însoțit vreme și decenii. Din icoane răzbate un suflu al smereniei și vizualului, exprimat prin culoare.

Suntem convinși că la Arad, Poetul nepereche a deschis inimi și suflete. A fost o zi cu înțelesuri și eresuri, o zi de reflecții „dureros de dulci” asupra bogățiilor noastre exprimate în cuvinte.

 

 

Au consemnat

Florica R. CÂNDEA membru U.Z.P.R. Filiala „Ioan Slavici” Arad

Gabriela Adina MARCO, doctor în istorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *