◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro27.04.2024

Zi de Sărbătoare la Biblioteca Metropolitană București

Cine simte și gândește românește vibrează altfel când ridică pleoapa în zorii zilei de 15 ianuarie, în fiecare an!

Cu gândul la Eminescu, viu în toate timpurile, fiecare, după propriul avut spiritual, închină un gând pios către cel care este simbolul culturii noastre. Și chiar dacă n-au trecut decât 174 de ani de la nașterea-i, tot ce-a gândit, ce-a scris, ce-a menit geniul său a pătruns deja în arhetipul nației, conturându-ne identitatea la nivel de popor, la nivel de individ… Puterea-i de cuprindere ne luminează peste ani, ca un perpetuum mobile, fiindu-ne sprijin pentru regăsire, atunci când ne simțim rătăciți…

Firesc se înscriu, pe 15 ianuarie, momentele de sărbătorire a lui Eminescu, dar și a multor altor nume cu ecou în cultura română.

Printre cei care au menirea unei permanente evocări a urmelor scrise ale trecutului se află și Biblioteca Metropolitană din București. Proiectul propus pentru ziua de 15 ianuarie a fost inspirat numit „Călătorie prin cultura românească”, derulându-și secvențele atractive atât la sediul central, cât și la celelalte filiale…

Generoasă ca totdeauna, echipa condusă de doamna Ramona Ioana Mezei, Manager BMB ne invită să trecem pragul prestigiosului edificiu până sâmbătă, 20 ianuarie, pentru a viziona o inedită expoziție, Colțul literar, organizată la sediul central.

Ce veți putea mângâia din priviri, simțindu-vă, pentru câteva clipe, contemporani cu marii oameni ai trecutului? Cărți din Fondul Special al BMB cu renumite opere ale lui Mihai Eminescu, dar și ale altor scriitori români, precum I.L. Caragiale, Mircea Eliade, Ion Creangă sau Vasile Alecsandri, inclusiv cărți rare și ediții Princeps…

De asemenea, cu intenția unei îmbrățișări holistice a mai multor forme de manifestare a artei, dar și ca o punte de legătură între un glorios trecut și un prezent promițător, Biblioteca Metropolitană București găzduiește, tot la sediul central din Str. Take Ionescu nr. 4, o expoziție de pictură intitulată „Alchimii cromatice”, care cuprinde lucrări ale artiștilor Mihaela Rotaru, Roxana Tudor și Gheorghiță Bătăiosu.

Potrivit nume ales pentru expoziția din Colțul Artistic! Te întâmpină îmbinări de formă și culoare, care-ți transfigurează percepția vizuală, inoculându-ți convingerea că pictura poate fi un panaceu magic… Peisajele sunt preponderente și, dincolo de identitatea teritorială, vin să exprime prin stiluri diferite mesajele estetice intenționate, dar și efectul vindecător de temeri, de îndoieli…  Vernisajul va avea loc pe 20 ianuarie, la ora 10, dar expoziția rămâne deschisă până la 15 februarie.

Și chiar dacă n-ați putut participa direct la audierea Colțului Muzical, pregătit pentru ziua Culturii Naționale tot la sediul central, Biblioteca Metropolitană București păstrează urmele sonore pentru doritori pe Facebook-ul său. Îi veți asculta, astfel, pe soprana Daniela Ciocea, basul Dragoș Ionel, acompaniați la pian de Cosmin Pătrana… ca în fiecare joi, de altfel, în cadrul proiectului „Opera la Bibliotecă”, cu acces liber pentru melomani.

Pe 15 ianuarie, ne spunem cu glas tare La mulți ani! Dar slujirea culturii române rămâne o misiune pe care noi, ca nație, trebuie să ne-o asumăm zi de zi, nu doar la ceas aniversar. O fac entitățile c-un astfel de rost, așa cum este și Bibilioteca Metropolitană București. S-o facem și noi, la nivel individual, conștientizând responsabilitatea sacră de a ne perpetua matricea culturală genetică!

 

Sara Mina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *