◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro27.04.2024

The Student, cel mai vechi ziar studenţesc din Europa, salvat prin finanţare participativă

Cel mai vechi ziar studenţesc din Europa, The Student, fondat în 1887 la Universitatea din Edinburgh, a fost salvat de la închidere după ce echipa de voluntari care îl editează a colectat peste 3.000 de lire sterline printr-o urgentă acţiune de finanţare participativă, scrie The Guardian.

Publicaţie distribuită gratuit, The Student a fost fondat de romancierul Robert Louis Stevenson, cunoscut pentru volumele „Comoara din insulă” şi „Kidnapped”, care a fost şi primul editor artistic al publicaţiei.

Ziarul, deşi independent financiar până la un anumit moment, s-a confruntat cu pericolul închiderii după ce asociaţia de studenţi din universitate s-a retras dintr-un parteneriat de lungă durată care stipula ca ziarul să relateze despre alegerile din cadrul asociaţiei şi să le publice reclamele, potrivit AGERPRES.

Publicaţia a lansat un apel iniţial pentru o finanţare de 1.000 de lire sterline, dar după ce editorul scoţian DC Thomson, care publică The Sunday Post şi The Beano, a donat 730 de lire sterline, suma a depăşit 2.000 de lire sterline. Până miercuri la ora 9:30, campania de finanţare a strâns peste 3.300 de lire sterline. „Am rămas uimit. Nu m-am aşteptat să primim atât de multă susţinere. ‘O mare parte din ştirile noastre sunt despre activitatea universităţii şi sunt destul de critice, aşa că e foarte important să avem o astfel de independenţă’”, a spus Lucy Jackson, preşedinta The Student.

Ziarul, care îşi desfăşoară activitatea prim munca a 25 de voluntari, are drept principală sursă de venituri taxa de 10 lire sterline pe care o plătesc studenţii pentru abonament şi nu este dependent de nicio finanţare din partea universităţii sau a asociaţiei studenţeşti.

Cu un tiraj bilunar de 750 de exemplare, The Student a încercat să obţină publicitate suplimentară din partea unor afaceri locale, dar pandemia şi criza financiară au îngreunat demersul.

Cluburile şi restaurantele locale ajung la studenţi în mod gratuit, prin reţelele de socializare, a adăugat Jackson.

Ziarul a fost o pepinieră pentru mulţi jurnalişti proeminenţi şi personalităţi publice, printre care fostul lider laburist Gordon Brown, care a fost şi editor al publicaţiei; prezentatoarea BBC Laura Kuenssberg; jurnalistul politic James Kirkup; scriitoarea scoţiană Amy Liptrot.

Joe Sullivan, redactorul-şef al publicaţiei, a declarat pentru BBC că cele mai mari cheltuieli sunt generate de ediţia pe print, dar echipa a considerat esenţial ca publicaţia să-şi continue apariţia tipărită şi nu doar online, unde şi-ar fi pierdut din vizibilitate.

Foto: YouTube

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *