◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.04.2024

Și în pandemie Eminescu este nemuritor

Reluarea cu public a Seratelor “Eminescu, jurnalistul

  La mijlocul lui Gustar, în data de 14 septembrie 2020,  în splendida grădină a Muzeului Național al Literaturii Române (București, strada Nicolae Crețulescu nr. 8), s-au reluat cu public tradiționalele Serate Eminescu, jurnalistul”. Respectând regulile speciale ale acestei perioade, participanții au ocupat toate locurile pregatite pentru acest eveniment mult așteptat.

Amfitrionul acestei noi ediții a seratelor a fost  Doru Dinu Glăvan,   inițiatorul acestui eveniment cultural de înaltă ținută. 

  Cu binecunoscutul său aplomb, președintele UZPR, a adresat în alocuțiunea de deschidere mulțumiri domnului Ion Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române, care a pus la dispoziție cu generozitate spațiul acestui lăcaș de cultură pentru a găzdui evenimentul, cu speranța că și pe viitor asemenea manifestări vor avea loc în această prestigioasă instituție.

  Moderatorul a anunțat această serată se bucură de înregistrarea  video, care va fi transmisă, ulterior, pe pagina de internet a UZPR, dar și de postul TV condus de dl. Adrian Suciu.

Potrivit tradiției, scriitorul și jurnalistul Miron Manega  a dat cetire unui text semnificativ din publicistica jurnalistului Mihai Eminescu.

  În continuare, Doru Dinu Glăvan a subliniat rolul presei culturale, precum și contribuția jurnaliștilor la revigorarea acestui segment al publicisticii actuale, arătând că pe lângă cele 52 de filiale din țară și din diaspora, asistăm la nașterea uneia noi, dedicată presei culturale, la apariția căreia o contribuție remarcabilă a avut-o scriitorul și jurnalistul Adrian Suciu.

 

 

  A fost invitat la microfon directorul Editurii ˝Detectiv Literar, ˝domnul Firiță Carp, care îi face un elogios portret celui amintit anterior, „nonconformistul” Adrian Suciu, lansând propunerea înființării acestei secții, ca o veritabilă instituție culturală în cadrul UZPR.

În cuvântul său, scriitorul și publicistul  Adrian Suciu apreciază că poporul român a supraviețuit 2 milenii în fața atâtor imperii, nu prin puterea armelor, prin contribuția politicienilor, ci prin limba română. În prezent, limba română este supusă unei puternice și continue agresiuni, care se manifestă în discursul politic, în textele unor sentințe judecătorești, în unele comentarii la TV și chiar în discuțiile curente din cercuri intelectuale. În acest context, Academiei Române îi este dat să curețe de aluviuni filonul limbii române. Jurnaliștii pot contribui la aceasta, în calitate de ”soldați ai limbii române”, iar secția nou înființată va mai avea un scop: să îi împrietenească pe tineri cu limba română.

În același registru de idei a luat cuvântul  domnul Marian Nencescu, jurnalist, scriitor, filosof, care, succinct, se referă la situația ingrată a presei culturale din zilele noastre. Domnia sa evocă situația presei interbelice, în care jurnaliștii analizau, comentau fenomenul cultural (cărți, spectacole de teatru, filme, curente culturale etc.). Vorbitorul consideră că jurnalismul cultural se apropie cel mai mult de jurnalismul de creație, care este identic cu însăși rațiunea existenței UZPR.

Doamna dr. Clementina Timuș, conform programului anunțat,  abordează o tematică de mare actualitate: schimbările aduse în viața noastră de pandemie. Cu toate acestea, la sfârșitul lunii august a.c., cu ocazia  Zilei Limbii Române, “Casa Lipatti” a organizat un ciclu de trei evenimente culturale dedicate acesteia. Este un exemplu care confirmă faptul că și în perioada de recluziune, viața culturală poate continua, dacă există voința necesară. Domnia sa arată că au existat evenimente culturale diverse, transmise inclusiv on line. În  ceea ce privește abordarea cu luciditate a situației actuale, în care șansa de a te îmbolnăvi este de 50% la 50% cu aceea de a nu te îmbolnăvi, doamna dr. Timuș a precizat cum a raționat și acționat domnia sa în eventualitatea apariției unei îmbolnăviri și anume, a creionat o listă cu ceea ce trebuie să facă orice persoană, cu calm și responsabilitate: să indice numele și telefonul medicului de familie, de ce boli sau afecțiuni se tratează,  ce medicamente i-au fost prescrise, cine și în ce grad de urgență trebuie anunțați membrii de familie, astfel încât secția epidemiologică aferentă să fie atentă în tratamentele prescrise. Doamna dr. Clementina Timuș, în încheiere, a subliniat necesitatea educației sanitare ca o formă de apărare a sănătății.

Serata a continuat  cu lansări de carte, editate la Editura UZP. Este prezentată lucrarea prof.univ.dr., diplomat de carieră, Ion Diaconu, “Libertatea de exprimare și de opinie”.  După anunțarea lansării, domnul  Firiță Carp face o elogioasă prezentare a autorului lucrării.

Autorul lucrării, dl. Ion Diaconu, prezintă într-o formă elegantă conținutul lucrării, subliniind ideile principale ale volumului.

Jurnalistul Miron Manega a prezentat, în continuare,  apariția excelentului volum, “Antologia Certitudinea”, Vol.I., o crestomație de texte ale revistei “Certitudinea”. După opinia sa, publicația “certifică”, prin conținutul său, ceea ce este fundamental astăzi peisajului publicistic: libertatea de exprimare. 

 

 

 

Scriitorul buzoian, Dumitru K. Negoiță, membru al UZPR, a fost  prezent cu lucrarea ”Izbânda micului țăran”, despre care a făcut referiri laudative doamna avocat Andreea Cristea. La rândul său, autorul își prezintă cu umor volumul cu tentă memorialistică, invitând-o apoi pe actrița Doina Ghițescu să lectureze din cartea sa.

La finalul seratei, președintele UZPR a prezentat două cărți ale  soților Gumann, fondatorii Asociației Scriitorilor Români din Austria, – “Crăciunul care mi-a schimbat viața” și “Șoimii cruciadei libertății “, care au fost înmânate din partea acestora, autorilor de carte prezenți la evenimentul de luni.

Serata se încheie cu încrederea că spiritul tutelar eminescian ne va conduce spre depășirea acestei perioade și revenirea la o normalitate atât de așteptată de toți oamenii.

 

Tanța Tănăsescu/UZPR

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *