◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.04.2024

Ziarul Vaticanului. „L’Osservatore Romano”

Publicat pentru prima dată la 1 iulie 1861, „L’Osservatore Romano” a prezentat și ilustrat de atunci în paginile sale peste 150 de ani de Istorie a lumii (https://www.osservatoreromano.va/fr/pages/the-newspaper.html): cotidianul politic și religios s-a confruntat de-a lungul anilor cu transformări profunde pentru a răspunde mai bine așteptărilor papilor care s-au succedat pe scaunul lui Petru. Dimensiunea universală, întâlnirea dintre credință și rațiune, prietenia dintre bărbații și femeile de astăzi sunt liniile directoare pe care ziarul Vaticanului le exprimă prin prezentarea tuturor textelor pontificale și a documentelor Sfântului Scaun, în italiană și într-o limbă de circulație universală, prezentând cu informații complete și precise viața internațională, dezbaterile culturale, viața Bisericii de pe fiecare continent, cu o atenție deosebită acordată ecumenismului și dialogului cu toate religiile. Ediția zilnică este publicată șase zile pe săptămână (cu excepția zilei de luni), fiind vândută la principalele chioșcuri de ziare din orașele italiene sau poate fi primită prin abonament.

 

Suplimentul lunar „Lumea bisericii femeilor”

Revista este publicată din mai 2012 în fiecare lună (cu excepția lunii august), îmbogățită cu un supliment color de patru pagini dedicat femeilor din întreaga lume și atenției deosebite a lor în relația cu Biserica. Obiectivul este de a contribui la aprofundarea cunoștințelor despre rolul femeii de astăzi și în trecut, abordând și cele mai controversate teme aflate în centrul dezbaterii.

În ianuarie 2014 a fost adăugată o pagină dedicată teologiei femeii, iar în anul 2015 pagina a fost dedicată teologiei familiei.

 

Săptămânalul italian

Înființată în 1948, ediția săptămânală în limba italiană este dedicată în principal celor care doresc să fie informați despre activitățile Varicanului. Într-un format tabloid convenabil, acesta prezintă toate discursurile Papei, activitățile Sfântului Scaun din Roma și din întreaga lume, cu interviuri, comentarii și perspective asupra temelor de actualitate și comentarii la liturghia duminicală.

Produce numere speciale cu ocazia călătoriilor apostolice ale Papei. Este publicat joia și distribuit în principal prin abonament.

 

Săptămânalul în limba franceză

Creată în 1949, ediția în limba franceză se adresează celor care doresc să fie informați despre Magisteriul Papei și despre viața Bisericii. Publică enciclice, îndemnuri, mesaje și scrisori apostolice, precum și toate discursurile și omiliile Papei; de asemenea, prezintă documentele dicasteriilor (tribunale care judecă procesele de divorț) Curiei Romane și alte texte de reflecție.

Cu ocazia călătoriilor apostolice sunt publicate numere speciale. Publicată în fiecare joi, ediția este distribuită în 132 de țări și vândută doar prin abonament.

 

Săptămânalul în limba engleză

Creat în 1968, relatează integral discursurile Papei și documentele Curiei Romane, precum și alte texte și comentarii. Cu ocazia călătoriilor Papei îi consacră un număr special. Ediția este publicată în format tabloid în fiecare vineri și este distribuită prin abonament în toate țările lumii. Ediția în limba engleză este trimisă și tipărită în Statele Unite și în India, unde este produsă și o versiune în limba malayalamă, dedicată celor șase milioane de catolici din statul indian Kerala.

 

Săptămânalul în limba spaniolă

Înființat în 1969, se adresează celor care doresc să primească știri și documente referitoare la viața Bisericii; relatează integral discursurile Papei, documentele Curiei Romane, alte texte și comentarii. Consacră un număr special călătoriilor Papei.

Ediția este publicată în format tabloid în fiecare vineri și se vinde doar cu abonament în toate țările lumii. Ediția în limba spaniolă este trimisă și tipărită în Argentina, Mexic și Peru.

 

 Săptămânalul în limba portugheză

Înființat în 1970, se adresează celor care doresc să primească știri și documente referitoare la viața Bisericii; relatează integral discursurile Papei, documentele Curiei Romane și celelalte texte și comentarii.

Dedică numere speciale călătoriilor Papei. Ediția este publicată în fiecare joi și se vinde numai prin abonament în toate țările lumii. Din 2006, ediția în limba portugheză este trimisă și tipărită și în Brazilia.

 

Săptămânalul în limba germană

Creat în 1971, este format din două broșuri, una având scop informativ, cealaltă de documentare: prima broșură constă în publicarea de știri privind Sfântul Scaun, Biserica universală și Bisericile locale, precum și pagini culturale și aprofundări doctrinare și istorice – a doua este consacrată activității Papei, fiind prezentate aici toate discursurile și intervențiile.

Din 1986 este tipărit în Germania de către Schwabenverlag, care îi asigură distribuția și abonamentele.

 

Lunar în limba poloneză

Creat în 1980 din voința lui Ioan Paul al II-lea, este dedicat celor care vorbesc limba poloneză și doresc să urmărească activitatea Papei la Roma și în lume.

Prezintă cititorilor săi documentele papale, discursurile Papei, cronicile călătoriilor apostolice, intervențiile Sfântului Scaun și ale Curiei Romane, alte texte și articole de comentariu.

Este distribuit în toate eparhiile Bisericii din Polonia, de către Conferința Episcopală Poloneză.

Edith Mihaela Dobrescu/ Institutul de Economie Mondială

Emilian M. Dobrescu/UZPR

(Revista UZP, nr. 30/2023)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *