◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Senatorii americani au depus o rezoluție prin care cer protejarea jurnaliștilor mexicani

Senatorii americani au introdus o rezoluție pentru a condamna violența împotriva jurnaliştilor din Mexic și fac un apel la protejarea lucrătorilor mass-media din această țară.
Președintele Comisiei pentru Relații Externe a Senatului, Bob Menendez, și Tim Kaine, președintele Subcomisiei Senatului pentru emisfera vestică, împreună cu opt colegi din Senat, și-au exprimat sprijinul pentru mai multe garanții pentru mass-media din Mexic. În rezoluția lor, senatorii americani au cerut Mexicului să se angajeze la investigații „amănunțite și imparțiale” cu privire la violența îndreptată împotriva mass-media, să asiste organele de stat în îmbunătățirea măsurilor de protecție și să colaboreze cu societatea civilă pentru a monitoriza condițiile pentru mass-media.
Rezoluția a venit în momentul în care președintele mexican, Andres Manuel López Obrador, s-a întâlnit cu președintele Joe Biden la Washington. Într-o declarație comună, Kaine a menționat importanța vizitei lui López Obrador la Washington pentru a discuta despre comerț, migrație, securitate și alte probleme, dar „la fel de importante vor fi acțiunile pentru întărirea protecției pentru jurnaliștii din Mexic, care continuă să se confrunte cu niveluri record de violență în țară”.
Țara este una dintre cele mai periculoase pentru mass-media din afara zonelor de război și are un palmares slab în asigurarea justiției în cazurile jurnaliştilor uciși pentru munca lor.
Există măsuri de siguranță care includ un program federal pentru a oferi asistență practică și protecție jurnaliștilor aflați în pericol, dar cei înscriși spun că eforturile nu merg suficient de departe, notează voanews.com.
Într-o declarație publicată site-ului web al Comisiei pentru Relații Externe a Senatului, Kaine punctează că „libertatea presei trebuie să rămână piatra de temelie a fiecărei națiuni democratice, inclusiv Mexic. În esență, această rezoluție subliniază necesitatea urgentă de a proteja jurnaliștii care își riscă viața pentru a raporta adevărul.”
Menționând că Parlamentul European a adoptat o rezoluție similară la începutul acestui an, Menendez arată că „deoarece jurnaliștii riscă totul pentru a promova adevărul, a expune nedreptatea și a cere socoteală factorului politic, ei nu merită nimic mai puțin decât sprijinul deplin al nostru și al guvernului din Mexic”.
Organizația Reporteri fără frontiere susține că administrația López Obrador îi acuză pe jurnalişti de părtinire și că face încercări de a-i discredita pe jurnaliști.
Cel puțin 12 jurnaliști au fost uciși în Mexic de la începutul anului.
Arturo Sarukhan, fost ambasador al Mexicului în Statele Unite, a declarat pentru Voice of America că „angajamentul de a proteja jurnaliştii este ceea ce contează la sfârșitul zilei”, potrivit Voice of America. (redacția UZPR)
Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *