◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro27.04.2024

Europa se mobilizează pentru găsirea copiilor ucraineni relocați cu forța în Rusia

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, mii de copii ucraineni aflați în plasament au fost transferați cu forța în teritoriile ocupate sau în Rusia, potrivit Human Rights Watch (HRW). Numărul copiilor separați de familii este de 16.000, potrivit Parchetului ucrainean. „Întoarcerea copiilor care au fost luați ilegal de forțele ruse ar trebui să fie o prioritate internațională. Human Rights Watch a documentat transferul forțat de către Rusia a copiilor din instituțiile rezidențiale ucrainene. Adopția internațională este interzisă în timpul conflictelor armate; transferul forțat al civililor din teritoriul ocupat este o crimă de război. Ucraina și aliații săi ar trebui să se asigure că toți copiii care au fost sau rămân în instituții sunt identificați și sprijiniți să trăiască cu familiile lor sau în comunități”, a declarat Bill Van Esveld, director adjunct pentru drepturile copilului al HRW.

Organizația Națiunilor Unite a discutat despre acuzațiile conform cărora forțele ruse ar fi trimis copii ucraineni în Rusia pentru adopție, ca parte a unui program de relocare și deportare forțată la scară mai largă. Polonia, care a primit cel mai mare număr de refugiați ucraineni, a anunțat pe 27 februarie că lansează o inițiativă cu Comisia Europeană pentru a încerca să găsească copiii ucraineni răpiți de forțele ruse și să se asigure că cei responsabili sunt aduși în fața justiției.

În mai 2022, Parlamentul rus a modificat o lege pentru a permite autorităților să acorde copiilor ucraineni cetățenia rusă. Potrivit unei investigații HRW, un site web de adopție listează copiii din regiunile ucrainene, iar oficialii ruși au spus că sute de copii ucraineni au fost deja adoptați. „Relocarea de urgență nu ar trebui folosită ca o justificare pentru a accelera adoptarea  și a eluda standardele internaționale. UNICEF este îngrijorat de rapoartele conform cărora procedurile accelerate de dobândire a naționalității sunt extinse la copiii separați și neînsoțiți”, a declarat Aaron Greenberg, consilier pentru protecția copilului la UNICEF Europa și Asia Centrală pentru EURACTIV Franța.

În prezent, aproximativ 100 de instituții, care găzduiau peste 32.000 de copii înainte de război sunt situate în zone care sunt parțial sau total sub ocupație rusă, potrivit cifrelor oficiale ale guvernului ucrainean.

Comisia Senatului francez a cerut UE și statelor membre să efectueze investigațiile necesare și să ceară ca acești copii să fie returnați familiilor lor. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *