◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.04.2024

Ziua României, sărbătorită
la Vancouver

Bucuria si mândria românilor din comunitate pentru a sărbători Ziua Națională a României s-a împletit armonios cu implicarea, dăruirea și dragostea față de România a doamnei Alice Vasile, fondatoarea Cercului Alice@ Friends, neobosită promotoare a culturii române, care a organizat, în ziua de 1 Decembrie 2023, o seară aniversară, cu peste 30 de români, uniți în cuget și-n simțiri, la un restaurant îndrăgit de mulți europeni, în special de către români.

Pentru că doamna Alice Vasile este un bun organizator, pentru ca este un bun comunicator, a reușit ca această zi aniversară a României să fie una măreață. Pregătirea evenimentului, felicitarile și cadourile oferite invitaților, sala restaurantului decorată în culorile tricolorului, jocurile de societate, tortul aniversar, toate acestea pregatite cu efort, cu pasiune au reușit să încalzească ambianța, să ne simțim „musafiri răsfățați”.  Pentru ca Ziua Națională a României parcă deschide calea sărbătorilor de iarnă, invitații au primit și câteva simboluri tradiționale românești. Un cadou atipic, care este o tradiție foarte veche pe meleagurile noastre, a fost oferit fiecărei familii participante. Este vorba despre o cutiuță cu grâu, care a fost pus la încolțit de către doamna Alice, chiar în Ziua de Sfântul Andrei. Credința populară este că punerea grâului la încolțit în Ziua de Sfântul Andrei este un simbol al belșugului și prosperității pentru anul ce urmează. Dacă grâul crește des și înalt, va fi un an rodnic. Frumoasă întelepciunea și tradiția noastră populară, nu-i așa?

Ei bine, de-a lungul celor 4 ore, sărbătoarea românilor a confirmat, dacă mai era cazul, ca noi, românii, avem o legătura tainică, un fir conducător care ne unește pe toți cei din străinatate, și acesta este dorul de țară. Ca un alin al dorului de acasă, programul serii festive a cuprins o serie de cântece patriotice românești, recitaluri de poezii, dansuri populare, iar mulți dintre participanți au îmbracat frumoasele costume populare românești.

Adunați într-o unitate de gând, simțire și bucurie, muzica patriotică ne-a dat un sentiment înalțător, care poate fi considerat terapia sufletului românesc. Cu toții am fredonat un cunoscut cântec patriotic „Acasă-i România”. Și, da, „acasă” este locul unde ne sunt rădăcinile, iar cand spunem „România” avem în față cel mai frumos și mai cald loc de pe pământ. Mulți dintre noi și-au adus aminte de cei dragi rămași acasă și de locurile din care au plecat. La final, printre lacrimi, am strigat cu toții „La Mulți Ani, România!”.

Ei bine, acest tip de întâlnire propune o incursiune de suflet ce parcă se dorește a fi povață și înțelepciune de viață, care-și trage seva din filonul ancestral al neamului nostru… și așa cum ne-ar fi povățuit bătrânii noștri, e bine să ne aducem aminte cu respect de ceea ce este cu adevărat prețios și să nu ne lăsăm orbiți de colbul cel iscat de vânturi efemere.

Ție, Românie, îți doresc să fii mandră de fiii tăi, să fii bună cu ei, să le aduci un An Nou Bun, cu sănătate!
Îți doresc belșug, pace și bunăstare, copilași zâmbăreti și sănătosi, îmbrăcați bine și educați și mai bine, bătrânei la adăpost care să trăiescă fără frica frigului, a bolii, a singurătații și nepăsării.

„Într-o ţară aşa de frumoasă, cu un trecut aşa de glorios, în mijlocul unui popor atât de deştept, cum să nu fie o adevărată religie iubirea de patrie şi cum să nu-ţi ridici fruntea, ca falnicii strămoşi de odinioară, mândru că poţi spune: Sunt român!

A fost o seară în care toți am spus cu mândrie: Noi suntem români!

 

Dorina Cornelia Aldea

Vancouver

(foto: Wikipedia)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *