◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.04.2024

Celebrul jurnalist de investigație José Rubén Zamora riscă decenii de închisoare

Unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști din Guatemala, José Rubén Zamora, se confruntă cu până la 40 de ani de închisoare într-un caz de notorietate, care a stârnit îngrijorări cu privire la o presiune asupra democrației în cea mai mare economie din America Centrală. Zamora consideră că acuzațiile de spălare de bani, șantaj și trafic de influență împotriva sa sunt o urmare a materialelor publicate de ziarul său, în care se menționau potențiale acte de corupție din partea guvernului președintelui Alejandro Giammattei. Cu câteva zile înainte de audierea finală, Zamora a declarat, pentru Financial Times: „Ceea ce mi-a făcut președintele este oribil. . . Dar mă bucur că mi-am făcut treaba corect”.

Biroul lui Giammattei a negat orice rol în cazul lui Zamora. Jurnalistul, care este deținut în aripa de izolare a unei închisori de la periferia orașului Guatemala, a câștigat recunoaștere internațională pentru munca sa de dezvăluire a corupției. Zamora a fost ținta atacurilor, raidurilor și amenințărilor timp de zeci de ani. Dar presiunea politică și economică a făcut imposibilă continuarea activității și s-a închis El Periódico, ziarul pe care Zamora l-a fondat când țara a semnat acorduri de pace pentru a pune capăt războiului civil de 36 de ani, în 1996.

Detenția și potențiala condamnare a unuia dintre cei mai importanți jurnaliști ai țării a stârnit teamă în rândul reporterilor din Guatemala – peste 20 au fugit din țară în puțin peste un an, potrivit colectivului de jurnalism #NoNosCallaran. Cazul lui Zamora vine în timp ce mass-media din regiune se confruntă cu amenințări fizice și juridice din ce în ce mai mari, împingând instituții importante, precum El Faro, din El Salvador și La Prensa, din Nicaragua, să se mute în străinătate.

Potrivit Financial Times, verdictul în cazul lui Zamora ar putea veni cu mai puţin de două săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale şi ale Congresului. „Toată lumea este îngrozită”, a spus Zamora despre corpul de presă al țării.

Jurnalistul Sonny Figueroa, fondatorul site-ului de știri Vox Populi, a spus că încă mai sunt jurnalişti critici în țară, care fac o muncă esențială, dar că a suferit hărțuiri, amenințări cu moartea și o plângere penală făcută de subiecții unei povești de corupție. El și partenerul său de raportare, Marvin Del Cid, părăsiseră deja țara temporar de două ori: „Avem un picior afară și unul înăuntru”. (redacția UZPR)

Foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *