◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Inflația în Europa s-a triplat în doar un an

Inflația din Uniunea Europeană s-a triplat în 2022, comparativ cu cifrele anuale din 2021, înregistrând cea mai mare rată de creștere de până acum.

Indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC) a crescut la 9,2% în 2022 pentru UE, față de valoarea anuală din 2021 de 2,9%. Indicele ia în considerare creșterea prețurilor a 12 rubrici principale, inclusiv locuințe, transport, alimente, sănătate și educație, potrivit Euronews.

Cifrele UE sunt cele mai mari în comparație cu alte economii majore, în ciuda faptului că SUA, Marea Britanie, Japonia și China înregistrează creșteri anuale ale prețurilor de consum. În timp ce Marea Britanie și SUA au reflectat îndeaproape rata UE, inflația din Japonia a fost mai mică decât celelalte, potrivit ultimelor date de la Eurostat.

Creșterea la nivelul UE a fost puternic denaturată de prețurile de consum la locuințe, apă, gaz și alți combustibili, care au crescut cu 18% într-un an. Transportul a crescut cu 12,1%, în timp ce alimentele și băuturile nealcoolice au crescut cu 11,9%, în urma cheltuielilor cu locuința. Toate celelalte rubrici principale incluse în IAPC au crescut în 2022, cu excepția scăderii cu 0,1% a prețurilor de consum de comunicații.

Experții au legat cifrele record ale inflației din UE de creșterea prețurilor la energie – o consecință directă a invadării Ucrainei de către Rusia.

Toate țările din Uniunea Europeană au înregistrat o creștere record a inflației. Cipru a întrgistrat o creștere de 19,4% în 2022 – cea mai mare creștere dintre țările Uniunii Europene și o creștere de patru ori față de cifrele din 2021. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *